Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La democràcia espanyola necessita urgentment de reformes || Joaquin Urias en Ctxt

Espanya s'enfronta a un moment crucial per a la seua democràcia. En un article acabat de publicar a CTXT, l'autor Joaquín Urías adverteix sobre la degradació del sistema polític espanyol i la necessitat urgent de reformes en quatre àmbits clau: la imparcialitat de la justícia, el rigor dels mitjans de comunicació, la crispació parlamentària i el dret a la protesta.

 L'article de Joaquín Urías presenta un diagnòstic preocupant de l'estat de la democràcia a Espanya, assenyalant diversos problemes que requereixen solucions urgents. L'autor proposa reformes concretes en quatre àmbits clau, però adverteix que no hi ha solucions fàcils i que cal actuar amb valentia, prudència i intel·ligència.

Les reflexions del president del govern sobre el cost personal del servei públic han despertat una preocupació creixent per l'estat de la democràcia a Espanya.    En un context de polarització extrema i instrumentalització de les institucions, l'autor Joaquín Urías, en un article publicat a CTXT el 30 d'abril de 2024, assenyala la necessitat urgent de reformes en quatre àmbits clau: la imparcialitat de la justícia, el rigor dels mitjans de comunicació, la crispació parlamentària i el dret a la protesta.

   Urías denuncia la falta d'imparcialitat del poder judicial, assenyalant que "un puñado de jueces, sin la preparación necesaria para actuar de manera imparcial, abusan de su poder en favor de un modelo ideológico o político".    Aquesta situació es va agreujar amb la judicialització de la política arran del procés independentista català i es va fer evident en les manifestacions públiques de togats contra una proposició de llei. Per a pal·liar aquesta situació, l'autor proposa reformes com la modificació del sistema d'accés al Tribunal Suprem, eliminant la designació a dit per part d'un òrgan polític i introduint un sistema més transparent i equitatiu. A més, considera necessari reformar el sistema d'accés i formació dels jutges, posant l'accent en "la capacidad de ser imparcial y la conciencia de los futuros jueces sobre su papel constitucional".

   També expressa la seva preocupació per la desinformació i la manipulació de la informació a l'era de les xarxes socials.    "En el nuevo modelo autorreferencial en el que estamos", apunta Urías, "la información es una manera de reforzar las opiniones ya formadas. Cada grupo social tiende a leer o escuchar solo aquello que coincide con sus ideas y eso, con su fuerza debilitadora de las miradas críticas, facilita el asentamiento de los mecanismos de manipulación". A aquesta situació se suma la precarietat econòmica dels mitjans tradicionals, que els fa propensos a recórrer a tècniques desinformatives com el clickbait o a dependre de la financiació pública a canvi de submissió. L'autor descarta mesures que limitin la llibertat de premsa o permetin al govern silenciar els mitjans dissidents. En canvi, proposa centrar-se en la regulació de la financiació, eliminant el finançament públic a mitjans ideològicament afins i promovent "la independència econòmica de los medios de comunicación".

   Urías critica igualment la crispació que caracteritza la política actual a les Corts Espanyoles, amb un nivell d'insults i confrontació que "contagia a toda la sociedad y ahonda en eso que ahora llamamos polarización".    Per a combatre aquesta situació, proposa recuperar la cortesia parlamentària i evitar mesures que augmentin el poder del govern. Finalment, defensa el dret a la protesta com a element fonamental de la democràcia i adverteix dels perills de criminalitzar la protesta social. En aquest sentit, reclama la derogació de la Llei Mordaça i l'aprovació de mesures que garanteixin el dret a la protesta pacífica.

Dret de manifestació: reforma de la "llei mordassa"

Per aprofundir en el caràcter democràtic del país, cal reformar la "llei mordassa". Cal acabar amb el sistema sancionador que permet a un policia amenaçar qualsevol ciutadà, limitant greument el dret a la protesta.

L'article de Joaquín Urías ofereix una anàlisi crítica i profunda de l'estat de la democràcia a Espanya, destacant la necessitat urgent de reformes en quatre àmbits clau per a enfortir el sistema democràtic i garantir els drets dels ciutadans.    L'autor subratlla la importància de la imparcialitat judicial, la llibertat d'informació, el debat polític civilitzat i el dret a la protesta com a pilars fonamentals de la democràcia.


  


#democràciaespanyola #reformes #justicia #mitjansdecomunicació #parlament #protesta #desinformació #crispació #polarització

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal