Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Debilitat del govern i falta de pressupostos marquen el ple de Sant Antoni de Benaixeve del 30 de maig

El ple de l'Ajuntament de Sant Antoni de Benaixeve, celebrat el 30 de maig, va evidenciar la manca d'iniciativa del govern municipal, que va proposar només tres punts enfront de les huit mocions de l'oposició. La sessió va estar marcada per tensions polítiques, especialment al voltant dels regidors del PP; els dos grups es reivindiquen  com a representants legítims del PP, i  també per la renúncia de l'alcaldessa a presentar l'expedient de pressupostos per a enguany  i la dessaparició del projecte de reforma per als Majors de Colinas. Al final de l'article pots revisar el video.

La majoria dels punts tractats en el ple van ser proposats pels grups de l'oposició, principalment per GuanyemSAB i el regidor Celda. Aquests punts incloïen des de la reforma i suports als treballadors dels serveis socials fins a demanar s'agilitzara la construcció del nou centre de salut, passant per propostes sobre festes inclusives i l'índex de lloguer.

La baralla política estèril i continuada

El ple es va veure immers en una polèmica contínuada a causa, segons indicava la oposició,  de la "incapacitat de l'alcaldessa per resoldre la situació dels regidorrs del PP"; per un costat Celda, qui es reivindica com a representant legítim del PP i manifesta que l'alcaldessa els prioritza per a mantindre's en el govern.  Per l'altre costat els dos regidors que li donen suport a l'acaldessa (Trejo i P.E. Pérez) que no reconeixen a Celda i voten en contra de tot el que proposa, encara que siguen punts del programa del PP. Tot aixó recordem que segons Celda té el suport del president provincial del partit Vicente Mompó i del president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, qui va qualificar de trànsfugues en les Corts als regidors Trejo i P.E. Pérez.

Renùncia als pressupostos per al 2023

L'alcaldessa, malgrat haver indicat que presentaria l'expedient de pressupostos per a aquest any en diverses ocasions,  finalment  va mostrar la seua renúncia a fer-ho, al·legant dos deutes anteriors sense explicar les raons tècniques. Encara que coneguent açó en diverses ocasions si havia manifestat que els presentaria immediatament perquè "és la meua competencia i estic treballant amb els técnics", va dir en el seu dia. La falta de pressupostos obliga a mantenir la pròrroga dels anteriors, deixant, entre altres, a les associacions sense subvencions, ja que aquestes no es prorroguen automàticament.  I obligarà a les contínues modificacions de crèdits ple a ple.

Polèmica pel Centre de Majors de "Colinas": un projecte que desapareix i marxa al Cementeri

La sessió també va estar marcada per la controvèrsia al voltant del projecte de reforma del Centre de Majors de Colinas, un projecte que s'elimina pel canvi d'opinió de GuanyemSAB que ha donat suport al govern municipal en aquest punt.  La mateixa proposta es va portar per l'alcaldessa  en el ple extraordinari de fa 15 dies i en aquell cas GuanyemSAB manifestà la seua oposició.  El canvi d'opinió del grup ha segut determinant per que tire endavant i se cancelen les obres previstes de  295.000 euros i  es deixen només  23.000 euros, totalment insuficients per a fer ni tan sols xicotetes reformes. A més el regidor Trejo anuncia que el lloc de destí dels Majors serà la Casa de Cultura, en el seu moment.

Una modifcació de l'us del sol terciari de Sant Vicent

D'altra banda un punt de planejament va ser presentat també per a modificar alguns aspectes de la zona terciària de Sant Vicent, en concret fer-la compatible amb usos educacionals, sanitaris, que va ser aprovat  amb dos abstencions de GuanyemSAB.

En resum, el ple de l'Ajuntament de Sant Antoni de Benaixeve va destacar per la predominança de les mocions de l'oposició enfront de l'escassa iniciativa de l'equip de govern, la controvèrsia al voltant dels regidors del PP,  la incapacitat del govern i la renúncia de l'alcaldessa a presentar els pressupostos per a aquest any, la qual cosa ha deixat, per ara, les associacions sense subvencions.

Al final del ple, en el moment dels veïns i veïnes, a l'alcaldessa "se li va anar de les mans", segons Santafosta "deliberadament i va permetre intervencions insultants front als membres de l'oposició".

Els veïns que van acudir i no van entrar en la baralla política van preguntar pels problemes de l'aigua en la zona de l'Avinguda 8 d'abril des de fa 6 mesos i per la falta de pagament de les subvencions a les associacions relacionades amb el 2020 però pressupostades en 2023.

Els punts del Ple van anar així:

Moció sobre Serveis Socials (Expedient 2220/2024)

La proposta de GuanyemSAB per a la reforma dels salaris i la seua equiparació va ser aprovada amb 11 vots a favor i 2 abstencions.

Moció sobre el nou Centre de Salut (Expedient 2240/2024)

GuanyemSAB va proposar que la Generalitat finançara la construcció del nou Centre de Salut. Aquest projecte, iniciat en la legislatura anterior, s'ha paralitzat per dos motius: la Generalitat va eliminar el pressupost inicialment assignat pel govern del Botànic de 2 milions d'euros per a quatre anys, deixant només 150.000 euros per al 2024, i un acord entre GuanyemSAB i l'alcaldessa per allargar el procés de construcció mentre es decideix una nova ubicació. Aquest acord podria haver desincentivat al govern local i encoratjat a la Generalitat a reduir el pressupost. La moció va ser aprovada amb el suport de GuanyemSAB, AISAB, UCIN i dos regidors del PP, mentre que Vox i Celda es van abstenir.

Moció sobre Festes Inclusives (Expedient 2321/2024)

GuanyemSAB va proposar promoure la sostenibilitat, inclusió i descentralització en les festes locals, incloent mesures com punts violeta, prohibició d'alcohol a menors i evitar discriminacions LGTBIfòbiques. AISAB va criticar a GuanyemSAB per haver deixat la delegació de Festes en mans de Vox. La regidora de Vox va acceptar totes les qüestions, excepte els "encierros infantiles", i va criticar l'ús del valencià en les festes, indicant que la gent al "oir les cançons en valencià de les festes, badallava i s'adormia". La moció va ser aprovada majoritàriament, amb l'única oposició de Vox (2 vots en contra), i l'abstenció de UCIN. Vox va votar en contra, tot i que majoritàriament es mostrava a favor, perquè manifestà que ja estava fent-se

Moció sobre l'Índex de Lloguer (Expedient 1929/2024)

La proposta de Celda per a la creació de zones tensades i límits al lloguer va ser considerada no ajustada a la realitat local i rebutjada amb els vots en contra de Vox, PP, GuanyemSAB i UCIN; AISAB es va abstindre.

Moció de Reprovació al President del Govern (Expedient 1756/2024)

Celda va proposar reprovar a Pedro Sánchez pels seus comentaris sobre el municipalisme. AISAB es va abstindre per considerar que no estava relacionat amb el municipi. La moció va ser rebutjada amb 7 vots en contra (PP, Vox, GuanyemSAB, UCIN), 1 a favor (Celda) i 5 abstencions (AISAB).

Moció per la Mobilització de Sòl per a Habitatge Públic (Expedient 1928/2024)

Celda va proposar donar suport a l'acord entre la Generalitat Valenciana i la Federació de Municipis per cedir sòl municipal per a habitatges públics. AISAB va demanar un informe per verificar les possibilitats. La moció va ser rebutjada amb els vots en contra de PP, Vox, UCIN i GuanyemSAB; a favor d'AISAB i Celda.

Moció sobre el Premi Nacional de Tauromàquia (Expedient 2115/2024)

Es va proposar reprovar al ministre de Cultura per llevar el premi a la Tauromàquia. Els vots en contra van ser de GuanyemSAB, Vox i PP, els quals van advertir que votaven en contra no pel contingut, sinó pel proponent. AISAB i UCIN es van abstindre.

Únics Punts del Govern

Modificació de Crèdits 10/2024 (Expedient 1568/2024)

Aquest punt, un dels dos presentats pel govern, plantejava l'eliminació del projecte de reforma del Centre de Majors de Colinas. La proposta va ser aprovada amb 7 vots a favor (UCIN, Vox, PP i GuanyemSAB i 6 en contra (AISAB i Celda), destinant la major part del pressupost assignat al Cementeri.

Modificació de Crèdits 14/2024 (Expedient 2293/2024)

Aquest punt implicava la desaparició de la partida de Transport. Va ser aprovat amb 7 vots a favor (PP, VOX i GusnyemSAB) i 6 en contra AISAB y Celda.

Declaració Institucional contra el Soroll

La proposta veïnal (Expedient 2116/2024) sobre la declaració institucional contra el soroll ambiental i trànsit rodat va ser discutida. Els veïns de Montesano i Colinas van sol·licitar mesures per protegir les zones residencials properes a la CV-35, demanant un estudi a la Generalitat sobre possibles mampares en la zona propera al CEIP de Montesano i a les residències de Colinas. Aprovat per unanimitat.


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal