Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

'Tensió laboral: Bombers forestals es manifesten a València contra els retalls i amenacen amb vaga'

Recorren el centre de la ciutat fins al Palau de la Generalitat amb les seves equipacions, motoserres i llancen fum i petards

Els bombers forestals s'han manifestat aquest dimarts a València, des del Parterre fins al Palau de la Generalitat, per reclamar el compliment dels seus drets, contra els retalls de personal i amenacen de dur a terme una vaga perquè s'han declarat "farts dels polítics perquè ens enganyen" i "no compleixen les seues promeses".

Així ho han indicat durant l'acció de protesta en la qual han corejat 'Bombers en lluita' i han demanat la dimissió del 'president' de la Generalitat, Carlos Mazón, i de la consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez. Durant la manifestació, alguns d'ells han portat motoserres, tots han participat equipats amb els seus cascs, i han llançat petards i fum. En la concentració davant del Palau, han assegurat que no descarten noves mobilitzacions i fins i tot arribar a la vaga.

El subcap de Montán (Castelló), Alejandro Estrela, ha indicat que és necessari "apretar" perquè finalitze "d'una vegada per totes" el procés d'estabilització del personal i que els bombers forestals puguen dur a terme la seua feina "com toca". En aquesta línia, ha assegurat que en l'incendi de Tàrbena (Alacant) hi ha falta de mitjans perquè les unitats estan previstes per a dur a terme sis components, però moltes estan "incompletes" i només hi ha dos o tres.

"N'hi ha algunes que són totalment inoperatives i no hi ha perquè no hi ha vehicles", ha detallat, per la qual cosa quan es desplacen a un servei "s'hi va a treballar el 40-50% del personal; òbviament la feina recau en menys gent i amb la fatiga que porta i la feina que hi ha, perquè òbviament estan passant cada vegada més accidents", ha explicat.

En aquesta línia, ha recalcat que estem a mitjan abril, però els mapes de risc presenten una situació "ja de ple estiu" i ha instat a veure els serveis que realitzen i que reflecteixen que "qualsevol cosa que ix, ja es desboca". Per sort, ha dit, la Generalitat ha reaccionat i ha aprovat la suspensió de cremes agrícoles, encara que ha advertit que "quina cosa que motive un incendi passarà el mateix". "Siga un llampec o siga el que siga", ha alertat.

Per això, ha insistit en la importància de dotar de mitjans i els serveis d'emergència com correspon per "almenys, treballar. I desenvolupar tot el millor possible la nostra feina". "Sense això, estem en un dèficit que ens pot costar molt", ha manifestat.

D'altra banda, Miquel Férriz, delegat de CGT en SGISE, ha criticat que no hi ha "cap projecte del Govern valencià per al servei de bombers i bombers forestals i ha lamentat que, fins a la data, "l'únic que ens han demostrat ha sigut un retall de 14 milions d'euros en el servei".

"Molta falta de personal", ha exposat, amb uns torns "del segle XX". Per això, en una gran emergència com la de l'incendi de Tàrbena, "no tenim personal per a treballar". En aquesta línia, ha reprotxat que no tenen un primer conveni col·lectiu, que està "parat" i del qual no hi ha "notícies" i ha afegit que hi ha "300 companys i companyes en frau de llei" i en un any "termina el període per a estabilitzar".

"I així no es mou res", ha retret, alhora que ha afegit que hi ha personal que "no pot ser que estiga sis mesos treballant en incendis, una cosa totalment obsoleta, i després la gent es busque la vida". "Al final, la gent formada, professional, se'n va del servei", ha dit, i ha advocat per integrar aquests efectius en el tercer torn, alguna cosa que, a més, millora la productivitat.

A més, ha advertit que els incendis ja no són només a l'estiu. "Això ha canviat totalment; això és el canvi climàtic", ha dit, i sense voler entrar en aquest debat, ha alertat que "evidentment tenim un escenari d'una potencialitat dels incendis forestals tremenda durant tot l'any". L'exemple, ha dit, està en els últims tres anys.

Finalment, Toni Aroca, del Sindicat Professional de Policies i Bombers, ha lamentat "l'abandonament institucional, la falta d'empatia dels responsables polítics, la falta d'inversió i els retalls en personal i de pressupost" així com el "perill i la falta de seguretat" en els últims incendis.

Segons les estimacions sindicals, serien necessaris entre 100 i 125 llocs per a cobrir tots els de la Relació de Llocs de Treball i tot l'operatiu, ja que no s'estan cobrint ni baixes laborals, ni excedències ni maternitats.

"No s'està fent crida del personal de borsa amb els buits que estan quedant en totes les unitats", que estan "incompletes" amb entre dues o tres persones quan hauria d'haver-hi sis i s'estan unificant per aquesta falta de personal.

Aroca ha detallat que reclamen principalment la unificació d'un conveni únic, la negociació del qual estan arrossegant, i recorda a la consellera Núñez que ja li van traslladar que tenien un acord amb l'anterior empresa que s'havia subscrit pel 95% de la representació sindical "i ara mateix sembla que no és prioritat per a ella".

A més, demana una revisió dels criteris del Previfoc "perquè es basen en temperatures, es basen en vents, però nosaltres el que tenim és un estrés hídric, una emergència climàtica ara mateix", que posa la situació actual en nivells de juliol i agost.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal