Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Reconeixement Pòstum a un veï de Riba-roja afussellat: Una Història de Justícia i Memòria

 El passat 13 d'abril, Vicente Giménez Martí, nascut a Riba-roja en 1914, va ser enterrat en el Cementeri Municipal de Riba-roja de Túria, després de ser exhumades les seues restes de la Fossa 126 de Paterna. Vicente Giménez Martí és un dels vint-i-dos veïns de Riba-roja afusellats i soterrats en fosses comunes al final de la Guerra Civil. La família va rebre les restes per a procedir a la seua sepultura en la seua localitat de naixement, després de 84 anys de la seua mort.

L'acte d'homenatge va ser organitzat per l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Democràtica i l'Ajuntament de Riba-roja de Túria, i va comptar amb la presència de familiars, veïns i veïnes del municipi. La regidora de Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Riba-roja, Eva Lara, va destacar la necessitat de la llei de memòria democràtica valenciana i la reparació dels familiars de les víctimes de la repressió franquista.

Vicente Giménez Martí, de família humil i dedicat al treball en el camp i a l'esport, va ser acusat de participar en l'assassinat de Francisco Badía Soriano, veí de la mateixa localitat. Malgrat el testimoniatge de veïns que asseguraven la seua absència al lloc dels fets, va ser condemnat a la pena capital i afusellat a Paterna el 29 d'agost de 1940.

L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga, ha reconegut el treball de les associacions per a la recuperació de la memòria i ha afirmat la continuïtat de les investigacions per a localitzar altres veïns afusellats durant aquell període.

Este acte de justícia social evidencia la importància de mantenir viva la memòria històrica i garantir la dignitat de les persones, una tasca en la qual s'implica activament el municipi de Riba-roja de Túria.

    




Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal