Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

L'ex-cap de gabinet de Zaplana i els Cotino confessen en el juí d'Erial pagaments per les ITV


   Els Cotino afirmen que el seu oncle, exdirector de la Policia, va portar 640.000€ a Luxemburg per a pagar al testaferro de Zaplana-

   Juan Francisco García, ex-cap de gabinet de l'ex-president de la Generalitat Valenciana i ex-ministre amb el PP Eduardo Zaplana, i els germans Vicente i José Cotino, empresaris, han confessat l'operativa muntada al voltant de les adjudicacions públiques de les ITV i han relatat pagaments com a contraprestació.

   García i els germans Cotino s'han pronunciat així en la seua declaració en el juí que se segueix contra ells i altres 12 persones més pel cas Erial, procediment en el qual s'ha investigat el suposat cobrament de més de 10 milions d'euros en comissions derivades de concessions d'ITV i parcs eòlics de la Comunitat Valenciana. El frau està quantificat en més de 20 milions d'euros.

   García, que s'enfronta a una pena de presó --tal com li reclama provisionalment el fiscal-- de 14 anys per blanqueig, suborn i falsedat, ha assenyalat que va ser fitxat per Zaplana, amic íntim seu, quan va accedir a la Generalitat. Va estar en el càrrec públic durant dues legislatures, des del 1995 fins al 2002, quan va cessar en ser nomenat Zaplana ministre de Treball.

   L'acusat ha reconegut que va participar en el procés d'adjudicació de les ITV ja que, d'una banda, va ser president de la comissió interdepartamental per a impulsar els processos de privatització i, per un altre, va ser designat president de la mesa per a l'expedient a proposta de Zaplana.

   "Es va predeterminar l'adjudicació a favor d'una empresa de la família Cotino?", li ha preguntat el fiscal, a la qual cosa ha respost: "Sí". Tot es va iniciar quan el mort Juan Cotino, que en eixe moment era director general de la Policia, li va transmetre en una trobada "en presència de Zaplana" l'"especial interès" del grup Sedesa a presentar-se i ser adjudicatària dels lots que s'anaven a plantejar en el concurs.

   "Açò m'ho va traslladar al gener del 1997 i a partir de llavors mantinc una sèrie de reunions fins a maig amb José Vicente Álvarez

   --de Sedesa-- per a revisar possibilitats, l'organització i els plecs i condicions del concurs per a evitar qualsevol circumstància que poguera impossibilitar la presentació del grup Sedesa al concurs", ha desgranat. "S'elaboren els plecs perquè Sedesa estiguera en situació d'avantatge", ha postil·lat.

   Interpel·lat per si va parlar aquesta adjudicació amb Zaplana, ha dit: "Quan Juan Cotino em va transmetre l'interès va ser en presència de Zaplana i després parle amb ell de la qüestió. Vaig comentar amb ell el dia després de l'adjudicació, una vegada resolt el concurs", ha afirmat per a agregar que els membres de la mesa d'adjudicació van actuar "amb absoluta llibertat i amb honestedat".

   Una vegada resolta l'adjudicació, ha afegit, Juan Cotino li va transmetre que anaven a tindre una participació del 30% de l'empresa adjudicatària com a contraprestació. "Açò va quedar així i fins al 2004 no va haver-hi cap conversa més", ha assenyalat.

   Va ser llavors quan, ha indicat, Vicente Cotino li va transmetre que per indicació del seu oncle, Juan Cotino, els fons corresponents al 30% de les plusvàlues que havia generat l'operació s'anaven a canalitzar a través de la societat Imison a nom de Joaquín Barceló, testaferro i íntim amic de Zaplana, i de Fenix, al seu nom, com a últim beneficiari econòmic.

   "Va parlar d'açò amb Zaplana?", li ha interpel·lat el ministeri públic, a la qual cosa ha contestat: "Sí, al setembre de 2005 vaig tindre una reunió amb ell, li vaig explicar el que havíem fet i com havia anat i en cap moment em referia a ell com que aquest fons anaren seus".

   "Estic absolutament penedit de determinades actuacions que he dut a terme i reconèixer els fets i aclarir-los d'alguna manera serveix per a reparar possibles conseqüències", ha afirmat per a aclarir que ell no va regalar ni va cedir dos milions d'euros a Zaplana, tal com va explicar Barceló en el juí. Va assegurar que li l'havia dit l'ex-president. "En absolut. I tampoc havia fet cap negoci sobre aquest tema", ha agregat.

    Per la seua banda, els germans Vicente i José Cotino han seguit la línia de García i han confessat les irregularitats en les ITV.

   Vicente Cotino ha reconegut la creació de dues societats a Luxemburg per a realitzar els pagaments al testaferro de l'ex-president i al seu ex-cap de Gabinet.

   Tal com ha manifestat, van crear dues empreses a Luxemburg, a les quals el seu oncle va portar 640.000 euros en metàl·lic, per a pagar al testaferro de Zaplana Joaquín Miguel Barceló, al qual li diuen 'Pachano', i el seu ex-cap de Gabinet Juan Francisco García. I es va fer transferint una quantitat des de les societats de Luxemburg cap a altres dues: Imison i Fenix.

   "El 2001 es va constituir Imison i a partir d'ací el que em va dir Juan Cotino és que açò s'havia de tindre per a l'acord del 1997 pel tema de les participacions de les ITV i li vaig preguntar que açò para qui era i em va dir que de moment continuara jo al capdavant de la companyia durant un temps indeterminat", ha descrit. "El pagament es va produir quan el 2005 transferim les societats amb les seues plusvàlues internament", ha afegit.

   Ha exposat que a partir dels pagaments i la transferència de societats es va desatendre "per complet" de la gestió de les mateixes i de les participacions: "Totalment". També ha dit que no coneixia Fernando Belhot, testimoni clau de la Fiscalia, ni tenia el seu telèfon ni sabia res d'ell.

   D'altra banda, ha admès que a través de diverses empreses de la família es van fer factures a nom d'una societat de Juan Francisco García. Sobre aquest tema el fiscal ha recordat que en la descripció de la facturació consta que es van abonar més d'1.200.000 euros per conceptes que no es corresponien amb la realitat. En aquest punt l'acusat ha matisat que el seu germà no era sabedor ni de les factures ni de res. "No va estar ni a Luxemburg ja que va signar des d'ací", ha agregat.

   Seguidament, el seu germà, José Cotino, ha reconegut igualment que el seu oncle els va dir el 2005 que calia fer una sèrie de pagaments per les adjudicacions de les ITV perquè així s'havia pactat com a contraprestació.

DECLARACIÓ OLIVAS

   En la sessió de hui també ha declarat José Luis Olivas, ex-president de la Generalitat i de Bancaixa, qui s'ha desvinculat de qualsevol adjudicació del pla eòlic quan era conseller. "Açò era alguna cosa que venia en el programa electoral. No coneixia les empreses preseleccionades. No sabia ni qui s'havia presentat ni qui havia sigut seleccionat", ha afegit. "Venia tot predeterminat per una resolució", ha postil·lat.

EP


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal