Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La manifestació del 25 d'Abril per a plantar cara al 'retrocés democràtic' del Consell de PP i Vox

   El pare de Guillem Agulló, el cantant d'Al Tall i el fundador de 'Camacuc' criden a eixir al carrer: "No consentirem aquesta barbàrie"

   La manifestació pel 25 d'Abril recorrerà dissabte 27 el centre de València com a una "mobilització de país" enfront dels "atacs" i el "retrocés democràtic" impulsats pel Consell que comparteixen PP i Vox en matèria de llengua, cultura, memòria democràtica o independència de la radiotelevisió pública valenciana.

   Amb el lema 'País Valencià: llengua, cultura i futur', la tradicional marxa organitzada per Acció Cultural (ACPV) comptarà amb la novetat d'un "acte de reafirmació de país" a les 12.00 hores del dissabte 27 al Teatre Olympia de València, al qual assistiran representants polítics i del món de la cultura i en el qual s'homenatjarà el llegat del poeta valencià Vicent Andrés Estellés amb motiu del centenari del seu naixement.

   A diferència de les últimes edicions, enguany no hi haurà un concert pel 25 d'Abril en la plaça de bous de València i les actuacions es concentraran en l'acte de l'Olympia i en l'animació popular durant la manifestació.

   La presentació de la marxa, celebrada en l'Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC), ha comptat amb la presidenta d'ACPV, Anna Oliver; el pare de Guillem Agulló, el jove antifeixista assassinat el 1993 per un grup de neonazis; el cantant d'Al Tall, Vicent Torrent; el president de la Coordinadora d'Associaciones per la Memòria Democràtica (CAMDE-PV), Àngel González; Esther Pérez de FAMPA València; la vice-presidenta de la Unió de Periodistes Valencians, Violeta Tena; el fundador de la revista 'Camacuc', Joan Escrivà, i el sotsdirector de la publicació 'Espai Carraixet', Eduard Ramírez.

   Tots els representants han mostrat el seu rebuig a les proposicions de llei registrades per PP i Vox a Les Corts per a derogar les lleis de plurilingüisme i memòria democràtica i reformar À Punt.

   "No podem ser un país que perd la seua llengua i torna als temps de la corrupció i la censura cultural", ha advertit la presidenta d'ACPV, en una crida a omplir els carrers "davant d'un moment crític de les retallades de drets" en el qual "sembla que l'extrema dreta té la vara de comandament" en el Consell.

"SÍNDROME DE PAÍS OCUPAT"

   El pare de Guillem Agulló ha coincidit a lamentar la "intolerància" del Consell i a demanar la mobilització de la ciutadania davant de "la síndrome de país ocupat" que veu a la Comunitat Valenciana des que la dreta va arribar al poder.

   A més, ha denunciat l'eliminació del premi de Les Corts que portava el nom del seu fill i la intenció de Vox d'eliminar el passeig dedicat a ell en els Jardins de Vivers de València, una proposta que no va tirar endavant en l'Ajuntament. "No ens deixen tranquils: sempre estan dient com era Guillem i que no el volen en places ni en premis", ha manifestat.

   Per la seua banda, el cantant d'Al Tall, el nom del qual va ser esborrat de l'auditori municipal de Torrent per PP i Vox, ha advertit que la situació de la Comunitat és "fràgil", però ha mostrat esperança en la capacitat de "fer replantejar les seues estratègies" al Consell.

   "Hem de fer visible d'una punyetera vegada que la gent que estimem aquesta terra no estem disposats a consentir aquesta barbàrie", ha reivindicat, després de subratllar que els que van créixer durant la dictadura franquista coneixen "els seus paranys".

   CONTRA LES LLEIS DE LA "DISCÒRDIA" I DE "ATAC Al VALENCIÀ"

   Com a president de CAMDE-PV, Àngel González ha rebutjat la "llei de concòrdia" proposada per PP i Vox, que ha titllat de "llei de la discòrdia". "No podem oblidar que el franquisme és la mateixa dictadura que va fer més esforços per esborrar la identitat del País Valencià", ha asseverat.

   Des de la federació de mares i pares d'alumnes FAMPA, Esther Pérez ha lamentat la proposició de llei de llibertat educativa que suposa "un atac frontal al valencià i un clar intent d'arraconar-ho al màxim" en les aules. Enfront d'açò ha avançat que preparen accions de mobilització en els centres educatius i ha convidat a la societat a recolzar un model lingüístic "de consens".

"ÉS MOMENT DE DONAR LA CARA" PER À PUNT

   Respecte a la reforma d'À Punt proposada per PP i Vox, la vice-presidenta de la Unió de Periodistes ha mostrat la preocupació del col·lectiu professional pel risc de tornar "als vells fantasmes de Canal 9", en pretendre assumir el "control polític" del nou consell d'administració que substituirà al Consell Rector i crear un nou llibre d'estil.

    "Com vam fer en l'època més negra de Canal 9, és moment de donar la cara. Volem uns mitjans de comunicació públics, de qualitat i en valencià", ha proclamat, i s'ha preguntat si el Consell vol una radiotelevisió "esquilmada o sobredimensionada" perquè la proposició no parla del finançament de l'ens.

   El fundador de 'Camacuc', revista infantil en valencià la subscripció del qual ha anul·lat Vox en ajuntaments com Borriana o Torrent, ha avisat que "el Consell vol destrossar el valencià i van a sac; no tenen cap objecció". "Estem acostumats a resistir, però no caldria abusar d'aquest resistència", ha subratllat, després d'assenyalar que els seus 1.200 subscriptors actuals "no aguanten una publicació".

   I el sotsdirector de 'Espai Carraixet', revestisca cultura de l'Horta Nord, ha reivindicat que "som un país viu, dinàmic i creatiu; un poble digne i alegre". "Defensarem la llibertat, la dignitat i l'alegria el 25 d'Abril i cada dia", ha emfatitzat.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal