Personal sanitari s'ha tornat a concentrar aquest dimarts, aquesta vegada enfront de la Conselleria de Sanitat, contra les "retallades" que està aplicant el conseller Marcià Gómez i per a demanar al president de la Generalitat, Carlos Mazón, que s'implique en la gestió sanitària i no permeta que "es menyscaben" els seus drets laborals.
Així, convocats per CCOO PV, UGT-PV i Intersindical Salut, han protestat després d'una pancarta unitària: 'No a les retallades en Sanitat. No a la mobilització forçosa. Per les 35 hores. Per unes condicions laborals justes'. Els sanitaris ja van eixir a les portes dels seus hospitals i centres de salut dimarts passat i la setmana que ve tornaran a fer-ho, mentre que el 14 de maig s'uniran en una concentració davant el Palau de la Generalitat.
Sobre aquest tema, la secretària de la Federació de Sanitat i Sectors Sociosanitaris de CCOO PV, Rosa Atiénzar, ha assenyalat que amb aquestes protestes volen mostrar "el malestar i el rebuig a totes les polítiques de retallada i d'enduriment de les condicions laborals que està implementant la Conselleria de Sanitat des que van arribar al poder".
Així, ha advertit que "totes i cadascuna" de les polítiques que està aplicant Sanitat "tenen una retallada pressupostària i un enduriment en els drets laborals", la qual cosa "perjudicarà tant la ciutadania com als professionals".
D'aquesta manera, ha criticat que amb aquestes mesures en lloc de "retindre i atraure el talent", la Comunitat Valenciana serà "molt menys atractiva" per als sanitaris, la qual cosa "afavorirà la fugida de professionals no sols a altres comunitats autònomes, sinó també a altres sectors i al sector privat".
Una d'aquestes mesures de "retallada" és la implantació del nou sistema de mòduls de reforç, amb "una disminució del pressupost en 3 milions, una reducció del temps d'assistència a la ciutadania i conseqüències com l'augment de les llistes d'espera".
De la mateixa manera, els sindicats convocants s'oposen al decret que regula la bossa per als grups A1 i A2, que "obri la porta a l'arbitrarietat i la contractació a dit"; i el decret sobre macroàrees, que "instaura la mobilitat forçosa del personal sense garantir la cobertura de l'atenció en el centre d'origen, ni la continuïtat de les cures en les zones de difícil cobertura" i "tampoc s'ha reforçat la plantilla". De fet, la Conselleria "no ha complit amb les quasi 1000 places de l'increment de personal previst per a 2023".
En eixe sentit, Atiénzar ha assenyalat que a nivell pressupostari "el decret de les macroàrees, segons la memòria econòmica, té un estalvi econòmic de prop de 1,9 milions, però l'increment de plantilla que no s'ha executat en funció de les categories professionals es pot quantificar per damunt dels 30 milions".
Un altre "greuge", assenyalen, és "la tramposa negociació" sobre les 35 hores perquè la Conselleria de Sanitat "pretén implementar-la a canvi d'incrementar la jornada real". "Aquestes mesures implantades pel Govern valencià retallen drets i condicions laborals, afavoreixen la fugida dels professionals, augmenten llistes d'espera i provoquen una major deterioració en la sanitat valenciana", recalquen els sindicats.
".
Els sindicats de Sanitat enfront de les retallades que s'estan aplicant i les encobertes per les noves ASI
Davant d'aquesta integració els sindicats sanitaris han expressat la seva preocupació per la possible pèrdua de llocs de treball encoberta i la degradació de la qualitat de l'atenció sanitària. Argumenten que compartir informació entre departaments pot ser positiu, però que compartir els llocs de treball entre els dos departaments podria suposar una reducció encoberta de la plantilla, ja que els professionals haurien d'atendre a més pacients, sense noves incorporacions.
Els equips directius dels departaments de salut Valencia La Fe i Arnau de Vilanova han celebrat una reunió de treball per a concretar els passos a seguir en la integració d'ambdós departaments en la nova Agrupació Sanitària Interdepartamental (ASI) Valencia-Sud. Aquesta iniciativa, enmarcada en el decret llei 2/2024, de 21 de febrer, té com a objectiu principal "optimitzar els recursos sanitaris disponibles i oferir una atenció mèdica de major qualitat a la ciutadania valenciana".
La reunió va servir per a posar en comú el treball realitzat fins ara per ambdós departaments, identificar els seus punts forts i avançar en el projecte d'integració. Segons els responsables, aquesta integració permetrà "garantir l'accés equitatiu i proper a la cartera de serveis que ofereix el sistema valencià de salut i, en definitiva, millorar la qualitat de l'atenció als pacients".
Entre els beneficis esperats d'aquesta integració es troben l'ampliació dels recursos tecnològics, l'augment de l'oferta docent i les noves possibilitats de creixement en investigació científica. A més, es preveu una major mobilitat i sinergies en els circuits assistencials, tant per al personal sanitari com per als pacients.
Creació de grups de treball i òrgans consultius
Per a facilitar la integració i identificar possibles sinergies, es crearan grups de treball específics per a analitzar els diferents serveis oferts per cada departament. A més, es constituirà un consell clínic-asistencial i un consell social, amb funcions consultives i de participació, per a garantir la transparència i la implicació de tots els agents implicats en el procés.
La integració dels departaments de salut Valencia La Fe i Arnau de Vilanova a la nova Agrupació Sanitària Interdepartamental Valencia-Sur, segons el Conseller, representa un pas important en la modernització i optimització del sistema sanitari valencià. Els sindicats mantenen preocupacions legítimes i dubten dels objectius manifestats, encara que la Generalitat Valenciana ha assegurat "que treballarà per a minimitzar els possibles impactes negatius i garantir que aquesta integració reverteixi en una millor atenció sanitària"
José Luis Poveda, gerent del departament de salut València La Fe, ha subratllat que l'objectiu primordial és establir mecanismes de coordinació per a “garantir l'accés equitatiu i pròxim a la cartera de serveis que ofereix el sistema valencià de salut i, en definitiva, millorar la qualitat de l'atenció als pacients”.
Per part seua, la gerent del departament de salut Arnau de Vilanova-Lliria, Ana Albert, ha recalcat que treballar conjuntament “serà molt beneficiós tant per als professionals, com per als pacients, per la mobilitat i les sinergies en els circuits assistencials”.
concentració huí en Sanitat |
Cap comentari :