Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Ministeri de Treball vol Potenciar les PIMES i Equilibrar la Influència Empresarial

Frente a Cepyme, el Gobierno apuesta por la Conpymes, en cuya presentación participaron Yolanda Díaz y Begoña Gómez

El Govern central, a través del Ministeri de Treball encapçalat per Yolanda Díaz, està immers en els preparatius d'una nova llei que pretén modificar el marc del diàleg social per a donar més pes a les petites i mitjanes empreses (PIMES) i, alhora, contrarestar l'impacte de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), dirigida per Antonio Garamendi.

Aquesta iniciativa, batejada com la "Llei reguladora de la representativitat empresarial en l'àmbit de les petites i mitjanes empreses", figura ja en el pla normatiu del Govern per a l'any 2024. L'objectiu central d'aquesta proposta és establir les bases de la representativitat empresarial, especialment en el marc del diàleg social, la negociació col·lectiva i la participació institucional, amb una especial atenció a la representació de les PIMES.

El compromís amb aquest objectiu ja estava present en l'acord de Govern entre el PSOE i Sumar, que s'havia compromès a desenvolupar un sistema de representativitat basat en principis democràtics, tant per a les PIMES com per als autònoms.

En aquest context, la vicepresidenta segona del Govern, Yolanda Díaz, ha fet un pas endavant al situar aquesta llei en el pla normatiu, demostrant la voluntat del seu departament de fer-la realitat durant aquest any.

Les PIMES Reclamen Més Veu

Fins ara, les PIMES estaven representades en el diàleg social principalment a través de Cepyme, una entitat que actua de la mà de la CEOE. No obstant això, el Govern considera adient incorporar també la Confederació Nacional de PIMES i Autònoms (Conpymes). El seu president, José María Torres, ha defensat la seua inclusió en diverses ocasions, ja que compleix amb el requisit de representar més del 10% dels treballadors.

Des de Conpymes, es recalca la importància del diàleg social com a eix fonamental per a la resiliència econòmica i social, la competitivitat i el creixement sostenible. S'espera que aquesta proposta siga aprovada per tot l'arc parlamentari, ja que actualment les grans empreses tenen una sobrerepresentació davant el Govern.

Altres Propostes en Marxa

A més de la nova llei, el Ministeri de Treball està treballant en altres iniciatives destinades a millorar el marc laboral i empresarial. Entre elles, destaca la proposta per a la presència dels sindicats en els consells d'administració d'empreses i grups empresarials, amb l'objectiu de fomentar una participació més efectiva dels treballadors en les decisions corporatives.

Així mateix, s'està considerant la modificació de l'Estatut dels Treballadors per reforçar la causalitat en els casos de cessament laboral i eliminar el cessament automàtic per discapacitat sobrevinguda. Altres iniciatives incloses en el pla normatiu aborden temes com l'impuls de l'economia social, el sistema nacional de garantia juvenil, l'estatut del becari i la reforma de l'ajut per a persones sense feina.

Pel que fa a altres lleis, el departament de Díaz planteja una norma per a modificar l'Estatut dels Treballadors en matèria d'acomiadament, per a donar compliment a la Carta Social Europea, reforçar la causalitat en els supòsits d'extinció laboral i eliminar l'acomiadament automàtic amb discapacitat sobrevinguda.

Entre altres projectes, el pla normatiu inclou en matèria laboral una llei integral d'impuls de l'economia social, una altra per a regular el sistema nacional de garantia juvenil en coordinació amb el departament de Joventut i Infància, l'estatut del becari i la reforma del subsidi per desocupació, que es va intentar aprovar via decrete però Podemos la va tombar per considerar que incloïa una retallada per a les cotitzacions de les persones majors de 52 anys

En resum, el Ministeri de Treball està adoptant mesures per reforçar la representativitat de les PIMES i els treballadors en el diàleg social i empresarial, amb l'objectiu de promoure un entorn laboral més equitatiu i participatiu. Aquestes accions s'inscriuen en el compromís del Govern amb la millora de les condicions laborals i socials del conjunt de la població treballadora.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal