Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Govern espanyol portarà al Constitucional les lleis autonòmiques de Memòria d'Aragó, CyL i C. Valenciana

El ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, ha anunciat aquest dilluns que el Govern portarà al Tribunal Constitucional les lleis autonòmiques de Memòria Democràtica d'Aragó, Castella i Lleó i Comunitat Valenciana perquè consideren que van en contra de la Llei estatal que regula aquesta matèria.

Segons ha indicat el ministre en una entrevista a L'Hora de la 1, recollida per Europa Press, a Aragó ja hi ha una llei aprovada que vulnera el "dret internacional", ja que "retira qualsevol homenatge als homes i dones d'Aragó, que van perdre la vida en els camps de concentració nazis o llocs de memòria" i, a més, "retira la condemna del franquisme".

Per tant, anuncia que intentaran convocar una reunió bilateral amb aquest executiu autonòmic per arribar a un acord i si no és possible, presentaran un recurs davant el TC.

Pel que fa a Castella i Lleó i la Comunitat Valenciana, assenyala que aquestes normes encara no han estat aprovades i encara són proposicions de llei, però si tiren endavant en els termes actuals, també acudiran al TC.

A la seua opinió, aquestes normes pretenen "unir" els anys del "totalitarisme i de la dictadura, amb un període de "règim democràtic" com va ser la Segona República, ha indicat. Per al ministre és "inadmissible", ja que considera que el Partit Popular, "obligat per Vox", intenta "blanquejar la dictadura".

Torres acusa així a PP i Vox d'intentar "igualar quatre dècades d'absència de llibertats, de privació de drets, de desaparicions, de tortures, d'absència de llibertat" amb un període democràtic i demana que "decaiguen" les proposicions de llei a Castella i Lleó i la Comunitat Valenciana.

Considera, a més, que amb aquestes lleis autonòmiques, hi ha el risc que es paralitzen les exhumacions de víctimes, com ja ha ocorregut al Valle de los Caídos.

En aquest sentit, assenyala que la Llei de Memòria aprovada pel Govern de Pedro Sánchez no distingeix entre víctimes d'un bàndol o l'altre. No obstant això, el ministre apunta que el que succeeix és que les víctimes del bàndol guanyador ja van ser exhumades amb el dictador Francisco Franco viu i les seues famílies recompensades econòmicament. Per contra, els vençuts, van seguir en aquestes fosses durant 40 anys.

"Qualsevol fossa on hi haja víctimes del comandament vencedor, es faran les exhumacions. Però no n'hi ha, no n'hi ha perquè ja van ser exhumats. Cal fer-ho amb aquells que van ser els vençuts", ha insistit.

Una situació que continua generant debat i polèmica en la societat espanyola i que ara, amb el pas al Constitucional d'aquestes lleis autonòmiques, prendrà una nova dimensió en el panorama polític i social del país.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal