Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Díaz inaugura la València Capital de l'Economia Social: 'És un orgull de país i és marca Espanya'


   La vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha presidit aquest divendres la inauguració de València com a Capital Espanyola de l'Economia Social 2024. "L'economia social és un autèntic orgull de país, és marca Espanya i així ho hem de seguir defensant", ha manifestat, i ha posat aquesta capitalitat com a exemple que "en moments de massa soroll i desafecció és possible i democràticament desitjable col·laborar entre diferents".

   La inauguració, celebrada al Saló de Cristall de l'Ajuntament de València, ha comptat amb les intervencions de Díaz, de l'alcaldessa, Mª José Catalá; del conseller d'Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, i dels presidents de la Confederació Empresarial Espanyola de l'Economia Social (CEPES), José Antonio Pedreño, i de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (Concoval), Emilio Sampedro. A l'acte han assistit representants de les principals cooperatives valencianes.

   En el seu discurs, la vicepresidenta ha instat a "elevar al màxim possible" aquesta capitalitat per a posicionar l'economia social espanyola "com a referent i avantguarda a Europa i en el món" des del Mediterrani, "un mar que abraça cultures solidàries". "El món està molt interessat en el que anem a fer", ha asseverat.

   Díaz ha destacat que aquesta és "l'economia feminista per excel·lència" amb "una vertebració territorial brutal", que representa el 10% del PIB espanyol, amb 43.000 empreses i quasi dos milions de treballadors.

   Són dades que, al seu judici, han de fer reflexionar sobre la importància de l'economia social, on "necessitem moltes més empreses i treballadors". Ara bé, ha remarcat que no es tracta de "competir amb l'economia social" perquè "són camins paral·lels per a canviar el país".

   En aquesta línia, la ministra ha defensat que la capitalitat demostra que és "més necessari que mai" la unitat entre administracions i arribar a acords "entre diferents", ja que aquesta candidatura va tirar endavant per unanimitat dels grups municipals: "És possible tenir unanimitats quan treballem pel ben comú a Espanya".

   Ha cridat així a "donar tranquil·litat i serenitat" a la ciutadania des dels governs enfront de les "contínues tensions ecològiques, econòmiques, geopolítiques, guerres, l'explosió de la por i les desigualtats, la inestabilitat i la incertesa".

   A més, la també líder de Sumar ha destacat l'aposta per aquesta capitalitat als equips anteriors de la Generalitat i de l'Ajuntament de València, especialment a l'exalcalde Joan Ribó per "l'afecte personal" que li té. "És com si fóra el meu pare encara que soc gallega", ha manifestat.

DEMANA RECOLZAR LA LLEI D'ECONOMIA SOCIAL

   A nivell estatal, ha posat en valor que Espanya va liderar la primera resolució de l'ONU sobre l'economia social, "una fita que semblava impensable", i ha instat a desenvolupar l'estratègia espanyola de l'economia social i a recolzar la llei integral d'impuls de l'economia social quan es debata dins de dues setmanes al Congrés després de decaure l'any passat per les eleccions del 23J.

   També ha destacat el projecte estratègic per a la recuperació i transformació econòmica (PERTE) de l'economia social d'Espanya, l'únic d'Europa, amb 1.700 milions d'euros i més de 400 projectes rebuts fins ara. "Demane que aprofitem aquesta oportunitat única, el moment és ara", ha encoratjat.

   Com a balanç, ha ressaltat la protecció de les empreses i els treballadors de l'economia social durant la pandèmia i ha assegurat que "mai" estarà prou agraïda al sector per fer el mateix. "Algun dia, quan deixe el càrrec, explicaré el que hem fet per a salvar als treballadors i empreses en el nostre país", ha afegit.

VALÈNCIA, "BRESSOL DEL COOPERATIVISME"

   En la seua intervenció, l'alcaldessa ha destacat que València i la seua àrea metropolitana són "el bressol del cooperativisme a la Comunitat Valenciana", un sector majoritàriament format per petites empreses junt amb "gegants" com Anecoop o Consum i cooperatives com Caixa Popular i per un Tercer Sector molt actiu en la inclusió de persones amb discapacitat i en situació de vulnerabilitat.

   Catalá ha avançat que l'Ajuntament apostarà "molt fort" pel Tercer Sector el 2024, amb un augment del 24% en el pressupost municipal i 745.000 euros dins de la capitalitat per a recolzar 18 nous projectes. En general, ha apuntat que València destinarà quasi un milió d'euros a la capitalitat amb missions i estratègies que remetran al Govern quan acabe l'any.

   "L'economia social és una vareta màgica que fa possible el somni de moltes persones (...) No és una aposta aïllada: València és la primera ciutat d'Espanya amb una direcció general de polítiques de discapacitat i volem que es note", ha asseverat, i ha traslladat al sector que l'Ajuntament serà "un aliat per a generar ocupació de qualitat".

   Com a conseller d'Ocupació, José Antonio Rovira ha ressaltat que la tradició cooperativa de la Comunitat Valenciana, amb al voltant de 2.300 companyies, 59.000 treballadors, una taxa d'ocupació femenina del 57% i una aportació al PIB autonòmic del 7%. "Sense les persones que treballen en aquestes empreses, l'economia social no tindria sentit", ha manifestat.

   Per la seua banda, el president de Concoval, Emilio Sampedro ha defensat que aquesta és una capitalitat integradora a favor d'un creixement just i sostenible. "Els nostres valors ens diferencien", ha reivindicat.

   També el titular de CEPES s'ha mostrat convençut que aquesta capitalitat demostrarà que l'economia social suposa "una oportunitat única" per a beneficiar a la ciutadania i respondre a desafiaments com el repte demogràfic, l'habitatge o la pobresa.

EGOR, PRIMER TITULAT SUPERIOR EN MÚSICA AMB AUTISME

   La presentació ha acabat amb l'actuació del pianista Egor, un jove rus amb trastorn de l'espectre autista i una discapacitat reconeguda del 65% que, gràcies a la constància de la seua mare, va trobar a València el lloc per a desenvolupar les seues capacitats diferents. És el primer titulat superior en música amb autisme.

   'L'economia amb valors' és el lema que presidirà la primera capitalitat mediterrània de l'economia social, que al llarg de l'any acollirà assemblees d'entitats regionals i estatals, congressos, presentacions d'estudis, un cicle de cinema cooperatiu o reunions amb dones líders. Al novembre se celebrarà l'esdeveniment central, del que pròximament s'oferiran més detalls.

   En la seua visita a València, la vicepresidenta segona ha estat acompanyada per la secretària d'Estat d'Economia Social, Amparo Merino, i s'ha reunit amb representants de les principals entitats de l'economia social valenciana a la seu de Concoval.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal