- Una Declaració contra la violència de Gènere aprovada amb el vot en contra d'alcaldessa i el seu govern.
- Dos Ordenances amb deficiències importants i que queden per a un altre moment.
Els dos únics punts importants aprovats sense masa discusió: l'inici del camí per a oficialitzar l'escut i bandera del municipi i les festes del 2025.
Declaració Institucional per la Igualtat de Gènere: aprovada amb el vot en contra de l'alcaldessa i el seu equip de govern
Un dels punts més destacables, encara que no el primer, la Declaració va estar primer "censurada", segons denunciava el seu presentador (Celda) per la mateixa alcaldessa que , a pesar d'estar presentada en els deu dies abans del Ple, com està pactat i diuen les normes, la decisió de l'alcaldessa impedia la seua deliberació. Això no obstant, el presentador va forçar la seua votació com a Moció d'Urgència i va obtindre la majoria del Plenari per a debatre-la i després votar-la (una majoria de tot el ple, menys l'alcaldessa i el seu equip de govern - 2 del PP, 2 de VOx y ella d'UCIN)
Malgrat l'oposició del govern, la moció d'urgència presentada per Celda per a una Declaració Institucional per la Igualtat de Gènere va ser aprovada per 8 vots a favor (Aisab, GuanyemSab i 1 del PP) i 5 en contra (1 UCIN, 2 Vox i 2 del PP).
Tensió en l'ordenança de Prestacions Econòmiques Individuals (PEI) per l'ús d'un document creat en el seu moment pel govern d'Aisab i modificat després per a eliminar el terme violència de gènere.
Durant el plenari, un dels punts més candents va ser la deliberació sobre l'ordenança de Prestacions Econòmiques Individuals (PEI) Socials. El govern proposava en el seu document suprimir la consideració de la violència de gènere com a motiu per a optar a subvencions, provocant un intens debat entre els diversos grups municipals.
Des d'Aisab van alçar la veu denunciant que un document en format Word, que contenia referències a la violència de gènere i que havia estat elaborat durant el seu mandat, havia estat alterat posteriorment per eliminar aquestes mencions, segons evidenciava la data del mateix document. Això implicaria, segons Aisab, que les dones en aquestes situacions no haurien de rebre les ajudes corresponents. L'alcaldessa, en una intervenció tensa, va assegurar que el document havia estat elaborat per ella i els tècnics i era el seu projecte. Vox va intervenir deixant clar que si havia modificacions el seu grup no les havia realitzat.
D'altra banda, GuanyemSab va expressar la seua sorpresa davant d'aquesta situació i va voler presentar diverses esmenes, reconeixent que ja s'havia parlat anteriorment d'aquest tema amb Aisab. No obstant això, davant de la manca de clarificació per part del govern, Aisab va demanar deixar la qüestió damunt de la taula, evitant així la votació en aquell plenari. La moció va quedar pendent per a un altre moment, a causa de les deficiències assenyalades per l'oposició, entre les quals es trobava la falta d'informes oficials.
Reglament sobre la Casa de la Joventut (sense aprovar)
Un reglament que no portava referències necessàries per a la seua aprovació i que la oposició demanà també que es completara, com per eixemple les sancions, la manca de declaració d'actituds prohibides de Lgtbfobia. També quedà damunt la taula
Moció sobre comerços municipals: discrepàncies entre GuanyemSab i el govern (sense aprovar) ** rectifiquem la errada ja que si es va aprovar . Es va aprovar pels 8 vots de l' opossició front a 5 del govern **
GuanyemSab va presentar una moció per a obtenir més informació pública i promoció sobre els comerços municipals. El regidor Pérez va respondre que ja s'estava treballant en aquest sentit i que tenien esborranys dels tècnics. PP i Vox van votar en contra, argumentant que no permetien que GuanyemSab s'apropiés de propostes ja en curs, inclús es va manifestar pel regidor del govern P.Pérez, que no tolerarien que el tarannà "editorial de GuanyemSab de apuntàrse-lo", "quan no és veritat". **finalmente el govern va perdre també la votació i es va aprovar**
Enfrontament dins del PP
Un altre moment tens va sorgir amb la moció "tipus" del PP presentada per Celda en defensa dels agricultors. Dos regidors del PP, Trejo i Pérez, van votar en contra, argumentant que la moció ja s'havia presentat a la Diputació. GuanyemSab va recriminar a Celda la inoportunitat de la moció a Sant Antoni, donada la minsa presència d'agricultors al municipi.
El projecte per a l'Escut
En la proposta per a iniciar el projecte d'un escut per al municipi (l'actual no està aprovat oficialment), presentada per GuanyemSab, aquest grup va imposar que es fera sols comptant amb una de les Associacions del municipi, una associació "pròxima al grup" des del seu origen i que actualment inclou a ex-regidors del grup entre la seua junta. Malgrat els advertiments de AiSAB i de Celda d'incloure a més associacions, finalment el tancament de la proposta i el fet que el govern semblava no voler veure's separat de nou del vot de GuanyemSab, va accedir i la resta van votar a favor, iniciant-se un tràmit que porta temps i un procés llarg d'autoritzacions.
El mateix secretari ja va advertir que ell es trobava ja en eixe lloc en el primer intent fet fa anys. Un intent que no va eixir perquè l'organisme que autoritza els escuts i banderes no el va fer perquè va advertir de la impossibilitat que s'inclogueren alguns dels símbols que porta l'escut perquè el municipi no complia amb els requisits que eixos emblemes exigeixen, segons les normes.
La moció, que va ser presentada al ple per GuanyemSAB, arriba a la institució precisament en la vespra del pròxim 8 d'abril, data en la qual se celebra en la localitat la Festa de la Segregació de Paterna, un esdeveniment del qual es compleixen 27 anys aquest 2024.
L'Ajuntament encarregarà ara un informe a l'Associació Centre d’Estudis Locals (CEL-SAB) per a explicar els elements que componen l'escut de Sant Antoni de Benaixeve, el qual inclou la corona real oberta, les quatre barres, el tau, el depòsit d'aigua i la savina. Així mateix, es demanarà també a l'Associació que elabore una proposta de bandera basada en els elements de l'escut existent. Tot això, amb l'objectiu de lliurar-lo per a la seua consideració per part del Consell Tècnic d’Heràldica i Vexil•lologia de la Generalitat Valenciana.
L'únic punt sense problemes va estar en les festes del 2025, que varen ser aprovades per unanimitat: el 8 d'abril i el 15 de maig - Sant Isidre-, perqué el 18 d'agost es dissabte
El plenari del 27 de març evidencia la debilitat del govern, la falta de consens en el consistori i la dificultat per a presentar els pressupostos del 2024, encara que ja han passat tres mesos i la seua aprovació ja no arriba fins a l'estiu, si es fera d'inmediat.
El video del plenari es aquest.
Cap comentari :