Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Iniciativa de Sumar per regular els lloguers pels Ajuntaments i CCAA

   


La diputada de Sumar, Tesh Sidi, ha presentat aquesta setmana una proposició no de llei amb l'objectiu de modificar la legislació actual en matèria de lloguers. L'obstacle principal que es troba l'aplicació de la Llei de Vivenda per regular els lloguers és que només les comunitats autònomes poden declarar les zones tensionades i aplicar la contenció de preus. Això ha generat un problema, ja que les comunitats autònomes controlades pel Partit Popular han anunciat la seva negativa a fer-ho, i fins i tot han interposat recursos d'inconstitucionalitat contra la Llei de Vivenda.

La proposta de Sumar busca fer obligatòria la declaració de zones tensionades, transferint a l'Estat i als ajuntaments la facultat de gestionar-les quan les comunitats autònomes no ho facen passats sis mesos des de la petició d'una entitat local. Aquesta mesura preten protegir els drets dels llogaters, especialment en zones com la Comunitat de Madrid, on el preu del lloguer ha crescut un 12,8% en només un any. Davant de la negativa de la presidenta regional, Isabel Díaz Ayuso, de aplicar la Llei de Vivenda en una comunitat amb el 90% de les àrees tensionades, diversos municipis han sol·licitat autorització per establir límits als preus dels lloguers.

Segons la proposta de Sumar, si aquesta iniciativa legislativa supera els tràmits parlamentaris, els entesos locals podrien declarar zones tensionades i aplicar topalls als lloguers. A més, es planteja la possibilitat que siga l'Estat qui, en nom de la Comunitat Autònoma corresponent, establisca la regulació de les àrees tensionades si es donen les condicions objectives per a això.

La competència exclusiva de les comunitats autònomes per declarar una zona de mercat tensionat està establida en la Llei de Vivenda, sempre que es compleixi almenys un dels dos requisits: que el cost mitjà de la hipoteca o del lloguer superi el 30% dels ingressos mitjans dels llars de la zona o que el preu de compra o lloguer en els últims cinc anys hagi pujat almenys tres punts percentuals per sobre del creixement acumulat de l'IPC a la comunitat autònoma.

Per a Sumar, la negativa de les comunitats autònomes a aplicar els topalls dels lloguers suposa una discriminació en la protecció dels drets dels inquilins, atemptant contra la igualtat de drets i deures de tots els espanyols. Una raó de pes, argumenten, perquè el Govern decideixi regular com obligatòria la declaració de mercat residencial tensionat per poder aplicar els topalls.

D'altra banda, la coalició considera que hi ha una base legal i jurisprudencial que podria avalar aquesta prevalença estatal davant de les competències en habitatge de les comunitats autònomes. Segons aquest partit, establir una obligació d'aquest tipus afecta a les bases i coordinació de la planificació general de l'activitat econòmica, una competència de l'Estat segons la Constitució. La pròpia sentència 38/2022 del Tribunal Constitucional, que va rebutjar la llei catalana de regulació dels lloguers, es basava en què la norma envaïa competències estatals.

Per tant, la proposta de Sumar busca garantir una regulació més justa i equitativa del mercat de lloguer, protegint els drets dels inquilins i assegurant la intervenció de les autoritats pertinents quan les comunitats autònomes no compleixen amb les seves responsabilitats en aquest àmbit.


# Hashtags: #LleiDeVivienda #RegulacióDeLloguers #Sumar #DretsDelsInquilins



Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal