Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Entra en vigor la Llei Trans del Pais Basc

Euskadi va aprovar el día 15 del mes de febrer la reforma de la llei trans després de sis anys de treball i sense el PP: Ara cal estar vigilants a la seua aplicació. Dels 75 diputats/es que componen el Parlament Basc, la llei va obtindre només l'oposició de 5 (PP), per la qual cosa és representativa de la immensa majoria del Parlament

El parlament basc dona llum verda a la modificació de la llei trans , amb el suport de tots els grups impulsors d'aquesta iniciativa: PNB, PSE-EE, EH Bildu i Elkarrekin Podemos-IU, excepte el Partit Popular. Aquesta reforma, que respon a la necessitat d'escolta cap als menors trans en l'àmbit sanitari, compta amb un ampli suport parlamentari, consolidant així un compromís de l'acord de Govern de coalició entre el PSE-EE i el PNB.

La reforma s'ha publicat hui 13 de març en el BOE, es tracta d'una normativa que abasta diversos àmbits com l'educació, la sanitat i el treball, amb l'objectiu d'intensificar la lluita contra la discriminació del col·lectiu trans i avançar en la prevenció. A més, contempla la creació de serveis d'atenció primària específics per a aquest col·lectiu en cada territori històric d'Euskadi.

El cas de Ekai Lersundi, un xic trans de 16 anys que es va suïcidar després d'una demora en el seu tractament hormonal, ha marcat la urgència d'aquesta reforma. Organitzacions LGTBI+ i el Behatoki-Observatori han sigut impulsores de la llei, que finalment veu la llum després de sis anys de treball.

No obstant això, l'aplicació efectiva de la llei és crucial. La falta de mecanismes d'avaluació i pressupost podria deixar-la en "lletra morta". Per tant, és necessari estar vigilants per a assegurar la seua implementació reeixida i evitar retrocessos en els drets trans.

La nova llei:

La nova legislació al País Basc, coneguda com la Llei 4/2024, de no discriminació per motius d'identitat de gènere i reconeixement dels drets de les persones trans, s'erigeix com un bastió en la lluita per garantir els drets i la igualtat per a les persones trans, tot abordant qüestions essencials com l'atenció sanitària, la identitat legal i la protecció contra la discriminació.

Amb la seva entrada en vigor, prevista per a demà al 14 de març de 2024, la normativa, publicada hui en el BOE, estableix una sèrie de disposicions destinades a reforçar els drets de les persones trans i a promoure la igualtat de condicions amb la resta de la ciutadania. Això implica proporcionar una atenció integral i adequada en diversos àmbits, incloent-hi l'educació, la salut i altres aspectes de la vida quotidiana.

Un dels pilars fonamentals de la llei és la protecció dels col·lectius transgènere, transexuals i intersexuals, eliminant la discriminació basada en la identitat de gènere i trencant amb els estereotips negatius. Aquesta protecció s'estén a àrees clau com l'atenció sanitària, la prevenció de l'assetjament laboral i educatiu, i la promoció de la inclusió en l'àmbit esportiu i de lleure.

Els articles més rellevants de la Llei 4/2024 inclouen disposicions que defineixen l'àmbit d'aplicació de la normativa, l'obligatorietat de formació del personal de les administracions públiques, la garantia dels drets reproductius, la protecció laboral i l'atenció en el sistema educatiu. A més, es promou la inclusió en l'esport i el lleure, fomentant una participació equitativa en aquestes àrees.

Un punt clau de la llei és l'article 14, que atorga diversos drets a les persones trans en relació amb l'atenció sanitària. Aquests drets inclouen l'accés a serveis d'atenció integral, la privadesa i confidencialitat en les consultes, i la prohibició de procediments mèdics perjudicials o discriminatoris.

D'altra banda, l'article 3 de la llei defineix els termes "persona trans" i "persona intersexual", garantint el seu dret a l'autodeterminació de la identitat sexual o de gènere. Això significa que no es requereix cap diagnòstic o informe psiquiàtric per acollir-se als drets establerts per la llei, i que la inclusió s'estén a totes les persones que s'identifiquen com a trans, independentment de tractaments mèdics previs.

La Llei 4/2024 representa un pas fonamental cap a la igualtat i la protecció dels drets de les persones trans i intersexuals. Amb disposicions concretes i àmplies, busca garantir una societat més inclusiva i respectuosa amb la diversitat de gènere.


 #LleiTrans #DretsPersonesTrans #Inclusió #IgualtatDeGènere #PaísVasc #LleiNoDiscriminació

 

Manifestació a Euskadi, foto EP

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal