Llanos Massó (Vox) pressidenta de les Corts |
El síndic de Vox, José María Llanos, ha manifestat la seua oposició a donar continuïtat al Premi Guillem Agulló de les Corts Valencianes. Aquest guardó, instaurat l'any 2016 en homenatge al jove antifeixista assassinat per un grup neonazi l'any 1993, ha generat controvèrsia a causa de la negativa de Vox a mantenir-lo, així s'ha denunciat en el Temps.
La diputada Maria Josep Amigó, de Compromís, va sol·licitar a la Mesa de les Corts obrir un termini per a proposar candidats al premi. No obstant això, la presidenta de la cambra, Llanos Massó, de Vox, ha optat per comunicar la proposta als grups parlamentaris per correu electrònic sense establir un full de ruta de forma proactiva. Aquesta actitud ha estat interpretada com una possible obertura a la censura del guardó i a la memòria de Guillem Agulló, segons assenyalen des de la coalició valencianista.
La resposta de Vox, a través del síndic Llanos, s'ha basat en considerar que "no és procedent donar continuïtat al premi". Argumenta que l'acord pres per unanimitat el 2016 no és vinculant i que no ha sigut acordat pels grups parlamentaris actuals. Així, demanen una nova declaració institucional amb unanimitat dels grups, objectiu que sembla improbable donada la posició contrària previsible dels membres de Vox.
La negativa de Vox a mantenir aquest premi que reconeix la lluita contra els delictes d'odi ha generat crítiques, especialment considerant el respecte a víctimes dels grups feixistes com va ser Guillem Agulló. Aquesta postura s'afegeix a altres episodis on Vox ha mostrat la seua incomoditat davant la figura d'Agulló, com la seua abstenció en la condemna d'una agressió a un homenatge en el qual molts assistents van ser atacats amb líquid tòxic.
En definitiva, torna la censura i es manifesta en la incomoditat de Vox respecte a la figura de l'antifeixista assassinat pels grups que podrien estar molt satisfets amb el treball parlamentari de l'extrema dreta actua (Vox)
Escrit que ha denunciat el Temps |
El símbol de Guillem Agulló
La transcendència de l'assassinat de Guillem Agulló, unida a l'actitud de la dreta i la ultradreta davant aquell episodi i els homenatges posteriors, demostren la incomoditat de Vox davant la seua figura.
Una de les evidències més recents va ser la negativa d'aquest partit i també del PP a condemnar l'agressió que van patir els participants en un homenatge a Guillem Agulló l'any passat al barri valencià de Benimaclet. Molts d'aquests assistents van ser agredits amb líquid tòxic i el ple de l'Ajuntament de València va condemnar l'acció amb la majoria d'esquerres que hi havia en aquell moment. PP i Vox s'hi van abstenir.
Poc és tard, al juliol de l'any passat, l'Ajuntament deValls (Alt Camp) va aprovar designar un carrer amb el nom del jove antifeixista i Vox va ser l'únic partit que hi va votar en contra. Abans, al 2019, quan es va estrenar l'exitós film La mort de Guillem, que explica l'episodi del seu assassinat, el mural dedicat a Agulló a la seua localitat natal, Burjassot, va aparèixer pintada amb el nom del partit Vox damunt el rostre de la víctima.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :