Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Titaguas: Posant en valor les Trinxeres de la Guerra Civil a La Montalbana

 L'Ajuntament de Titaigües ha completat la quarta fase dels treballs de recuperació arqueològica i posada en valor de les trincheres de la Guerra Civil de La Montalbana. Esta excavació té com a objectiu la restauració d'un element històric de vital importància per comprendre un episodi clau en la història del darrer segle del municipi serrà.

Des de desembre de 2020, s'han dut a terme tres campanyes de recuperació d'estes trincheres, documentant quatre unitats estratigràfiques, incloses en quatre fases de l'època contemporània: Nivell contemporani, ús de muntanya (Fase I); Colmatació per arrossegament del terreny (Fase II); Trinxera línia intermèdia (Fase III); i la fase geològica, que és l'última (Fase IV) que s'ha desenvolupat.

Esta última actuació es localitza a la partida Loma de Águila, zona catalogada com a BRL (Bé de Rellevància Local), i s'estén per la falda de la Montalbana pels termes de Tuéjar i Xelva.

Les trincheres excavades, que formen part de la línia defensiva anomenada Intermèdia, consten de 30 metres de trinxera estil soterrada a cel obert. A més, es localitza a la part nord un possible accés d'un lloc de tirador o refugi, un cubicle abric i 55 metres de trinxera a cel obert on s'aprecia no només l'excavació sinó restes de maçoneria en sec a manera de parapet. La zona d'actuació conclou en una zona on possiblement hi ha un altre lloc de tirador.

S'han fet treballs de desbrossament i adequació d'accés als jaciments, excavació arqueològica, reposició i consolidació de pedra en sec de les trinxeres i la instal·lació de senyalització i cartelleria.

"Estos treballs ens permeten treure a la llum vestigis arqueològics i difondre la Història i l'Arqueologia de la Guerra Civil", explica l'alcalde de Titaigües, Ramiro Rivera, "deixant un llegat dels coneixements actuals sobre este període a Titaigües, ja que interessa conéixer el succeït des del punt de vista no només històric, sinó social i humà".

Finançament

Estes actuacions s'han realitzat en el marc de la subvenció de Recuperació de la Memòria Històrica de la Diputació de València, amb un import total de 18.646,70 € subvencionat al 100%.

    


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal