Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Gavines transporten centenars de quilos de plàstic dels abocadors a reserves naturals, segons un estudi

Un equip científic internacional liderat per l'Estació Biològica de Doñana (EBD-CSIC) ha demostrat que les gavines somiadores (Larus fuscus) actuen com a vectors de plàstic, transportant centenars de quilos d'aquest material des d'abocadors oberts fins a reserves naturals com la llacuna de Fuente de Piedra a Màlaga.

L'estudi, publicat a la revista Waste Management, revela que les gavines ingereixen plàstic i altres residus com vidre i tèxtils en abocadors, i posteriorment els regurgiten en forma de grànuls a les zones on descansen, com ara llacs i aiguamolls.

"El nostre estudi és el primer a quantificar en detall aquesta biovectorización de residus per gavines a nivell mundial", explica Andy Green, professor d'investigació del CSIC a l'EBD-Doñana. "Els nostres resultats indiquen que aquesta és la principal font d'entrada de plàstic a la llacuna de Fuente de Piedra", afegeix.

  400 quilos de plàstic per hivern  

Mitjançant el seguiment de 45 gavines amb GPS durant set anys, l'equip d'investigació va determinar que cada hivern s'ha dipositat una mitjana de 400 quilos de plàstic a la llacuna, amb un pic de 800 kg a l'hivern de 2019-2020. El polietilè, el polipropilè i el poliestirè van ser els principals tipus de plàstic identificats.

  Un problema generalitzat  

Aquesta biovectorización de plàstic per part de les gavines podria ser un problema generalitzat a Europa i a moltes parts del món, ja que les gavines s'alimenten en abocadors i descansen en zones humides de manera similar.

"Quan llencem plàstic, és probable que una part acabe sent transportada per les aus als aiguamolls", adverteix Víctor Martín Vélez, investigador del CSIC que va participar en l'estudi. "Aquesta és una raó més per la qual cal reduir la quantitat de residus plàstics que generem", conclou.

  Més informació:  

Referència científica: Martín-Vélez V., Cano-Povedano J., Cañuelo-Jurado B., López-Calderón C., Céspedes V., Ros M., Sánchez M.I., Shamoun-Baranes J., Müller W., Thaxter C. B., Cornelis J. Camphuysen C.J., Cózar A., Green A.J. Leakage of plastics and other debris from landfills to a highly protected lake by wintering gulls. Waste Management. DOI: 10.1016/j.wasman.2024.01.034





Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal