Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El nou Índex de Preus de Lloguer: Limitant l'Alça de Preus a Àrees Tensades

Serà de base tributària, actualitzable cada any i es publicarà aquest dimarts en la web del Ministeri

En una recent roda de premsa, el secretari d'Estat d'Habitatge i Agenda Urbana, David Lucas, ha revelat la implementació d'un Índex de Preus de Referència per a limitar els preus de lloguer en àrees tensades. Aquest sistema, disponible des d'aquest dimarts, es presenta com un rang de preus que establirà tant màxims com mínims per a les propietats, basant-se en característiques com superfície, estat de conservació, presència d'ascensor, aparcament, any de construcció i altres factors.

Aquest índex, homogeni per a tot el territori nacional, es basa en la declaració de la renda dels propietaris, utilitzant la informació de l'última declaració disponible. Es preveu que siga actualitzat anualment, proporcionant una mesura estabilitzadora per als preus de lloguer. A més, es destaca que s'aplicarà a aquelles zones que les comunitats autònomes declaren com a àrees tensades.

El procés d'aplicació d'aquest índex implica un període de deu dies hàbils per a revisar les propostes de cada comunitat autònoma i, si tot és correcte segons la Llei d'Habitatge, es podrà aplicar la limitació dels preus de lloguer en un termini establert per la llei.

Es fa especial menció que aquesta mesura només s'aplicarà si la comunitat autònoma sol·licita declarar una zona com a àrea tensada, ja que les competències en matèria d'habitatge recauen en les administracions regionals. Actualment, només Catalunya ha sol·licitat aquesta declaració per a 140 municipis de la comunitat.

Lucas ha subratllat que, per garantir la seguretat jurídica, el nou contracte de lloguer per a les propietats ja arrendades estarà referenciat al contracte anterior, congelant la renda i limitant l'augment a un 3%, segons la clàusula d'actualització anual del 2024.

En cas de grans tenidors (més de 10 propietats o cinc en la mateixa àrea tensada), el preu del nou contracte tindrà en compte el contracte anterior i es referenciarà amb el sistema d'índex de preus de lloguer. Això permetrà ajustar el preu al menor dels dos, oferint una reducció de la renda segons l'índex publicat pel Ministeri.

També es destaca que País Basc i Navarra encara no tindran accés a aquest sistema a causa dels seus diferents règims fiscals, però es treballa per desenvolupar l'índex amb aquests territoris.

Amb aquestes mesures, el Govern busca proporcionar seguretat jurídica tant als arrendataris com als arrendadors, assegurant-se que els preus de lloguer no superen el 30% dels ingressos.

#Lloguer #PreusdeLloguer #ÍndexdePreus #Vivienda #Legislació #Catalunya

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal