Contra Hitler, La petjada valenciana en la Segona Guerra Mundial Contra Hitler, La petjada valenciana en la Segona Guerra Mundial
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Contra Hitler, La petjada valenciana en la Segona Guerra Mundial

De la ma de Xarxa Memòria Històrica de la FVMP, l'Ajuntament de Riba-roja promou, des de l'àrea de Memòria Històrica, l'exposició "Contra Hitler. La petjada valenciana en la Segona Guerra Mundial".

L'acte inaugural serà el dimecres 6 de març a les 18:30, a la Sala el Molí i comptarem amb la presència de la comissària de l'exposició, la periodista i documentalista Rosa Brines.
Nova exposició en Riba-roja en la Sala el Molí: Contra Hitler, La petjada valenciana en la Segona Guerra Mundial

La notícia és la pròxima exposició que es presentarà a la Sala El Molí. Sota el títol "Contra Hitler, La petjada valenciana en la Segona Guerra Mundial", l'Ajuntament, en col·laboració amb Xarxa Memòria Històrica de la FVMP, porta a la llum un capítol poc conegut de la història valenciana relacionat amb aquest conflicte mundial.

L'exposició té com a objectiu apropar-se i donar visibilitat als valencians que, malgrat la no participació oficial d'Espanya en la Segona Guerra Mundial, van lluitar activament contra el feixisme. Amb la comissària Rosa Brines al capdavant, l'acte inaugural es durà a terme el dimecres 6 de març a les 18:30 a la Sala el Molí.

Amb més de 65.000 republicans, homes i dones, que es van mobilitzar contra el feixisme, l'exposició detalla com aquests valencians, provinents en gran part de l'exili, es van unir a diverses forces aliades. Destaquen les seccions dedicades a les batalles més rellevants en les quals van participar, ubicades en països com Noruega, França, Itàlia, Camerun, Líban, Síria, Gabon, Tunísia, el Senegal o l'antiga Unió Soviètica.

Un aspecte destacable de la mostra és la seua voluntat de reconéixer i fer públics els noms dels 22 valencians que van formar part de la mítica companyia la Nou. Els treballs de recerca del professor de la Universitat de Saragossa, Diego Gaspar Celaya, han estat fonamentals en aquest sentit.

L'exposició també posa en relleu la Resistència, amb una atenció especial a les dones resistents, històricament oblidades. Amb cinc codis QR que ofereixen vídeos informatius, l'espectador pot aprofundir en temes com el paper clau de les dones en la Resistència i altres aspectes destacats.

L'equip de treball, encapçalat per Rosa Brines, ha comptat amb la col·laboració de diversos experts, com la investigadora Evelyn Mesquida i l'historiador Diego Gaspar Celaya. El suport de persones i arxius, com Eugeni De Manuel Rozalén, Arxiu històric CCOO-PV, Biblioteca Municipal de Sueca, entre altres, ha estat fonamental per a l'èxit de l'exposició.

En resum, aquesta mostra, finançada per la Generalitat Valenciana a través del Conveni 2023 amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, ens ofereix una oportunitat única de conéixer i reconéixer la valenta contribució dels valencians en la lluita contra el feixisme durant la Segona Guerra Mundial.

#MemòriaHistòrica #SegonaGuerraMundial #Exposició #HistòriaValenciana

L'exposició conté cinc codis QR que dirigixen a l'espectador a sengles vídeos en els quals dos experts, la investigadora Evelyn Mesquida, i l'historiador Diego Gaspar Celaya, amplien informació sobre les següents qüestions:
- El paper clau de les dones en la Resistència, Diego Gaspar Celaya
- Virtuts Cuevas, Diego Gaspar Celaya
- Estimat Granell, Diego Gaspar Celaya
- A l'interior de la Nou, Evelyn Mesquida
- Les quatre traïcions, Evelyn Mesquida

Equip de treball:
Responsable del projecte i comissariat: Rosa Brines
Col·laboracions: Adrián Blas Mínguez i José María Azkárraga
Disseny gràfic: Francesc Ginés
Realització i edició de vídeos: Alberto Ortizá Tato

L'Exposició ha sigut finançada per la Generalitat Valenciana a través del Conveni 2023 amb la Federació Valencina de Municipis i Províncies​.

     


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal