Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Arbres fossilitzats mostren una copa tridimensional inèdita

Model de Sanfordiacaulis amb estructura de ramificació simplificada per a una visualització més senzilla. Tingueu en compte que els humans es proporcionen per a l'escala, però no van existir alhora que l'arbre? - T.S.

La revista 'Current Biology' ha detallat la troballa d'àrboles fosilitzats a New Brunswick, Canadà, que presenten una sorprenent i única forma de copa tridimensional, amb fulles de més d'un metre.

Robert Gastaldo del Colby College a Waterville, Maine, destaca que "la manera en què aquest arbre produïa fulles enormement llargues al voltant del seu tronc allargat, i la gran quantitat en un tronc curt, és sorprenent". Les formes d'aquests arbres de 350 milions d'anys es semblen a les de fèrns o palmeres, malgrat que les palmeres no van aparéixer fins a 300 milions d'anys després.

A diferència de les fulles funcionals de les fèrns o palmeres que es concentren a la part superior, el Sanfordiacaulis conserva més de 250 fulles al voltant del seu tronc, amb cada fulla que s'estén 1,75 metres des d'ell. Es calcula que cada fulla va créixer almenys un metre més abans de la terminació, formant un dens dose'l de fulles que s'estenia almenys 5,5 metres al voltant d'un tronc no llenyós amb només 16 centímetres de diàmetre.

Els fòssils es van preservar mitjançant l'enterrament catastròfic d'arbres i altres vegetals induït per un terratrémol al llarg del marge d'un llac del rift. Aquesta descoberta és única, ja que conserva un tronc amb fulles adherides, cosa que és poc comú en el registre fòssil que abasta més de 400 milions d'anys.

Els investigadors suggereixen que aquest arbre probablement confiava en la seua forma de creixement inusual per maximitzar la quantitat de llum que podia capturar i minimitzar la competència amb altres plantes al sòl. Aquesta evidència indica que la vegetació en el període Carbonífer Inferior era més complexa del que s'esperava, proposant que Sanfordiacaulis va viure en una època en què les plantes estaven "experimentant" amb diverses formes o arquitectures possibles

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal