Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Una anàlisi de sang revela característiques de la covid persistent

Per què alguns pacients de COVID-19 desenvolupen símptomes a llarg termini i altres no? Esta és una pregunta que encara no té una resposta concreta. Aproximadament el 20% dels malalts diagnosticats i al voltant del 5% de totes les persones infectades per SARS-CoV-2 desenvolupen símptomes prolongats, el denominat covid persistent.

Els símptomes poden incloure fatiga, malestar després d'un esforç i deterioració cognitiva, i afecten múltiples òrgans. Encara que estudis previs han demostrat que les persones amb l'anomenat long covid mostren signes de disfunció immunitària, activació persistent de les cèl·lules immunitàries i producció d'anticossos autoimmunes, la causa que ho origina no es coneix bé i els biomarcadores de diagnòstic no estan correctament definits.

Pel fet que ara com ara es manca d'un tractament eficaç, un equip científic va realitzar un estudi del sèrum sanguini de 113 pacients. D'ells, una part estaven recuperats per complet i altres tenien covid persistent, a més de prendre de referència un grup de control sa.

De tots els pacients que vam fer seguiment fins a un any després de la seua infecció inicial per SARS-CoV-2, 40 tenien covid persistent en el seguiment a sis mesos

Carlo Cervia-Hastler, Hospital Universitari de Zuric

Gràcies a tecnologies proteòmiques d'alt rendiment, van mesurar els nivells sèrics de 6.596 proteïnes humanes en els participants. Així mateix, van fer seguiment d'aquells malalts amb COVID-19 aguda confirmada fins a un any, i se'ls va prendre una mostra de sèrum sanguini novament als 6 i als 12 mesos. Les troballes es publiquen en la revista Science.

"De tots els pacients que vam fer seguiment fins a un any després de la seua infecció inicial per SARS-CoV-2, 40 tenien covid persistent en el seguiment a 6 mesos. Estos i 39 controls sans addicionals van ser analitzats en profunditat, amb més de 7.000 proteïnes mesurades en sang, en múltiples punts temporals", explica a SINC Carlo Cervia-Hasler, del departament d'Immunologia a l'Hospital Universitari de Zuric (Suïssa), que lidera l'estudi.

Trobem marcadors sanguinis de lesió tissular, inclosos glòbuls rojos, plaquetes i vasos sanguinis

Carlo Cervia-Hastler

L'anàlisi d'estes proteïnes va mostrar que una part del sistema immunitari, denominada sistema del complement i la missió principal del qual és eliminar patògens, estava activada en els pacients de covid persistent. En persones sanes, el sistema del complement combat les infeccions i elimina les cèl·lules danyades de l'organisme. No obstant això, si després d'una infecció no torna al seu estat basal sinó que roman activat, també pot danyar les cèl·lules sanes del cos.

"Després d'haver observat un sistema del complement excessivament actiu en pacients amb covid persistent, busquem possibles danys causats per este sistema. Efectivament, trobem marcadors sanguinis de lesió tissular, inclosos glòbuls rojos, plaquetes i vasos sanguinis", explica l'investigador.

Biomarcadores per a diagnòstic i tractament

Els pacients que van experimentar covid persistent van mostrar canvis en les proteïnes del sèrum sanguini, la qual cosa suggerix als investigadors que patixen respostes tromboinflamatorias contínues.

"Este estudi marca possibles biomarcadores per al diagnòstic de long covid i podria llançar informació sobre el tractament. És important confirmar estes troballes en altres cohorts de pacients amb més individus i diferents pacients", afig l'investigador. 

Wolfram Ruf, científic de la Universitat Johannes Gutenberg (Alemanya), declara en un article relacionat: "Si bé les intervencions terapèutiques amb inhibidors de la coagulació i del sistema del complement en la covid aguda van produir resultats mixtos, les seues característiques patològiques específiques suggerixen possibles intervencions per a proves clíniques".

Este estudi marca possibles biomarcadores per al diagnòstic de long covid i podria llançar informació sobre el tractament. És important confirmar estes troballes en altres cohorts de pacients amb més individus i diferents pacients

Carlo Cervia-Hasler

Per part seua, Cervia-Hasler emfatitza: "Este nou mecanisme té diferents implicacions. D'una banda, afig comprensió científica sobre esta malaltia i secunda investigació addicional sobre els mecanismes biològics que subjauen a esta síndrome clínica. A més, hem pogut diagnosticar la síndrome de covid persistent en pacients amb malaltia activa sis mesos després de la infecció inicial per SARS-CoV-2. Atés que estos pacients sovint s'enfronten a l'estigma psiquiàtric, es necessita urgentment una anàlisi de sang objectiu per a garantir una atenció òptima".

Finalment, el treball oferix una base per a continuar investigant tractaments dirigits a les vies que han observat excessivament actives en les persones afectades per esta mena de covid de llarga duració. "Es necessiten urgentment nous tractaments eficaços", conclou l'expert.

Ara, el grup d'investigació es planteja una altra sèrie de preguntes a resoldre en pròxims estudis, com si servixen estos tractaments contra la long covid i si són segurs o quins pacients es beneficien més i en quin moment del curs de la malaltia.

Referència:

Carlo Cervia-Hasler et al. "Persistent complement dysregulation with signs of thromboinflammation in active Long Covid". Science

Creative Commons
Crònica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal