Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Sánchez reitera la importància del respecte pel DIH i rebutja que els palestins hagen de 'pagar els actes terroristes de Hamàs'

El cap de govern, Pedro Sánchez, inaugura la VIII Conferència d'Ambaixadors.


Destaca la "coherència" de la postura del Govern respecte als conflictes a Ucraïna i Gaza

El cap de govern, Pedro Sánchez, ha reiterat una vegada més que Israel ha de respectar el Dret Internacional Humanitari en la seua ofensiva militar a la Franja de Gaza i ha defensat que els palestins no han de "pagar els actes terroristes" comesos per Hamàs el passat 7 d'octubre.

En la seua intervenció per a inaugurar la Conferència d'Ambaixadors al Ministeri d'Afers Exteriors, Sánchez s'ha referit a la "catastròfica situació humanitària" tant a Gaza com a Cisjordània, així com a la necessitat de respectar el Dret Internacional i el Dret Internacional Humanitari.

Així, de nou ha condemnat els atacs de Hamàs contra Israel del passat 7 d'octubre --"les imatges terribles d'aquell dia no poden caure en l'oblit", ha dit-- i ha reconegut el dret d'Israel a "defensar-se legítimament conforme al Dret Internacional i el Dret Internacional Humanitari".

No obstant això, al mateix temps, ha continuat, no es pot passar per alt l'"enorme sofriment" de milers de palestins, sobretot infants, donat que "des de fa tres mesos la situació no ha fet més que empitjorar". Per a Sánchez, "el nombre de víctimes civils és absolutament insuportable".

Per a resoldre aquesta situació, "l'única via", ha defensat, "passa primer per un alto el foc immediat i permanent" i pel diàleg que porte a una "solució política duradora" per a la qual ha apostat de nou per la celebració d'una "conferència internacional de pau, com més prompte millor, després de la cessació de les hostilitats".

RECONEIXEMENT DE PALESTINA

Segons el seu parer, la comunitat internacional el que ha de fer és "acompanyar a les parts i proporcionar una perspectiva de solució seriosa, justa, creïble, basada en la fórmula dels dos estats", el que en termes pràctics passa pel reconeixement de Palestina per part dels països occidentals, ja que ja reconeixen Israel.

"Jo crec que hem d'obrir aquest debat i hem de reconéixer d'una vegada per totes l'Estat palestí", ha reivindicat Sánchez, que durant la seua visita a la regió ja va deixar clar que tot i que Espanya vol avançar en aquest sentit juntament amb els seus socis de la UE no descarta fer-ho de manera individual.

Fins que arribe aqueix dia, ha afirmat el president, "hem de proclamar amb tota claredat i sense titubejos que la població palestina no pot pagar pels actes terroristes de Hamàs".

El president ha reivindicat la "coherència" de la postura del Govern respecte a aquest conflicte i també al d'Ucraïna, ja que, tot i que són "molt diferents", "en ambdós està en joc la vida i els drets humans de moltes persones, i en ambdós es posen en dubte els valors essencials i les regles bàsiques de la convivència internacional".

SUPORT A UCRAÏNA

En el cas d'Ucraïna, hi ha una "guerra d'agressió" en la qual Rússia, membre permanent del Consell de Seguretat de l'ONU, "està negant els principis de sobirania i integritat territorial" ucraïnesos amb la seua invasió a més de causar "sofriment a la població civil".

Ací, "l'única resposta implica reivindicar la plena vigència dels valors i dels principis de la Carta de Nacions Unides, com hem dit des del principi", ha dit. Per això, ha afegit, "encara donem suport a Ucraïna i ho farem mentre siga necessari".

Sánchez ha insistit que tant a Ucraïna com a Orient Pròxim "està en joc la credibilitat d'Europa, d'Occident i també l'efectivitat del sistema multilateral" després que tots dos conflictes hagen posat en evidència les "limitacions" del sistema de Nacions Unides.

Respecte a aquesta qüestió, ha admés que existeix un "problema de legitimitat en l'ordre internacional que ha de ser resolt amb la seua reforma, que aporte solucions globals a reptes comuns, com és per exemple la desigualtat, la migració o l'emergència climàtica, que promoga la resolució de diferències a través de la diplomàcia, del diàleg i la cooperació".

Els EUA I LA XINA

D'altra banda, Sánchez ha assegurat que els Estats Units és un "soci estratègic, aliat i amic" i els "interessos comuns estan alineats". "Existeix una voluntat compartida de profunditzar en prioritats" que van quedar recollides en la declaració conjunta després de la visita del president, Joe Biden, el juny de 2022 i que "encara serà la guia de la nostra cooperació reforçada".

Pel que fa a la Xina, ha expressat la seua voluntat de "fomentar la cooperació més gran possible en els àmbits d'interés comú com és el comerç, on clarament tenim una relació asimètrica, el turisme, la cultura, la lluita contra la corrupció o contra el canvi climàtic".

També ha traslladat als ambaixadors la necessitat de "consolidar i reforçar l'acostament a altres grans actors de l'Indo-Pacífic, Índia, Japó, Corea del Sud o Austràlia". "Aquestes són visites també que tinc pendents per a aquesta legislatura", ha admés.

En el pla econòmic, ha valorat que les exportacions espanyoles de béns van arribar als 390.000 milions d'euros en 2022, un 34,5% més que en l'any 2018, mentre que la inversió estrangera va ser de 21.232 milions d'euros en els primers nou mesos de 2023, un 7% més respecte a la mitjana del període 2018-2022.

"Aquestes xifres il·lustren que som un país obert, com mai, a la inversió estrangera, que està generant més oportunitats que en tota la nostra història recent per als emprenedors i les emprenedores", ha reivindicat, animant als ambaixadors a ajudar als empresaris espanyols en tot el que necessiten per a una major internacionalització de l'economia espanyola.



Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal