Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Pescadors solten 20.000 anguiles a l'Albufera per demanar mesures de conservació: 'No podem deixar de pescar-les sense més'

  

  La Comunitat de Pescadors El Palmar i l'empresa Valenciana d'Aqüicultura han soltat aquest dimecres 20.000 alevins d'anguila europea (Anguilla anguilla) al parc natural de l'Albufera (València) per contribuir a la seua recuperació.  

L'acció, que ha tingut també un caràcter reivindicatiu, ha servit perquè els pescadors reclamen a les administracions mesures de conservació basades en la ciència i l'experiència pràctica que fomenten el creixement sostenible d'unes poblacions que s'han vist minvades des dels anys 70.

"Al final, és fer que la veu dels pescadors i l'aqüicultura es senta", ha sostenit la secretaria de la comunitat de pescadors, Amparo Aleixander, en declaracions als mitjans. "No podem deixar de pescar a l'anguila sense més, hi ha que ajudar".

Aleixander ha assenyalat que sense la pesca no es disposarà de dades sobre la població de l'anguila per poder controlar si empitjora, a temps que ha advertit que "la larva de l'anguila encara no s'ha pogut reproduir en captivitat i es necessita la pesca per poder fer anguiles".

En aquest sentit, ha defensat que "una veda als pescadors no és la solució al problema" de les baixades de població d'anguiles i angulons en les últimes dècades, causades per factors ambientals i humans.

La comunitat de pescadors demana que s'inclogua el sector activament en la presa de decisions i la implementació d'estratègies que afecten directament a la seua activitat i la salut dels ecosistemes aquàtics.

  Mides proposades  

La comunitat de pescadors ha posat sobre la taula mesures com la instal·lació d'accessos que garanteixin l'entrada i sortida d'anguiles a l'Albufera, juntament amb una pesca selectiva que retorne al mar els exemplars en edat de reproducció o derive a les cries a instal·lacions d'aqüicultura.

També demanen la millora en la qualitat de l'aigua, reduint la contaminació i realitzant aportacions hídriques regulars; la conservació d'hàbitats naturals, conservant zones de vegetació riberena i construint passos que permetin als peixos l'accés des del mar quan les comportes estiguen tancades, un tema vital en el cas de l'anguila; el control d'espècies invasores; i un monitoratge constant de la població piscícola.

  Interès en conservar l'anguila  

Així, els pescadors han posat de manifest el seu "interès en conservar l'anguila" i ha remarcat que repoblacions com la d'aquest dimecres haurien de realitzar-se "continuament, entre altres de les moltes mesures que es podrien fer per afavorir l'entrada d'anguiles".

"El descens de l'anguila aquí a la zona de l'Albufera comença als anys 70, coincidint amb la contaminació del llac, i no s'ha pogut recuperar, però perquè el llac en si no s'ha recuperat", ha exposat Amparo Aleixander.

  Causes de la disminució de la població  

En la mateixa línia s'ha pronunciat el president de la Comunitat de Pescadors El Palmar, Pepe Caballé, que ha detallat que fins als anys 70 es capturaven entre 25.000 i 40.000 quilos d'anguiles anuals a l'Albufera, però que amb la contaminació del llac, als 70 es van baixar a 3.000-4.000 quilos. En l'actualitat, la pesca es situa entorn dels 5.000 quilos anuals. "Demostra que no és qüestió de les captures dels pescadors, és qüestió del medi ambient o de la'Albufera.

"Volem fer entendre les institucions que nosaltres estem col·laborant per a aquesta sostenibilitat", ha prosseguit el representant dels pescadors


.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal