Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Parada del reactor de Cofrents a causa d'una fuga d'aigua

L'incident, classificat com a nivell 0 a l'Escala Internacional d'Incidents Nuclears i Radiològics, ha ocorregut durant les tasques de manteniment de la central, que enguany compleix quatre dècades en funcionament.

CENTRALS NUCLEARS

Una fuga d'aigua a la central nuclear de Cofrents obliga a parar el reactor

L'incident, classificat preliminarment en el nivell més baix de l'Escala Internacional d'Incidents Nuclears i Radiològics (INES), va ocórrer durant "treballs programats de manteniment en el sistema de tractament de condensat" i a causa d'una "anomalia que va provocar l'aïllament dels filtres desmineralitzadors d'aquest sistema".

El titular de la planta ha notificat al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) que a les 10.13 hores del diumenge es va produir la parada automàtica del reactor amb motiu de “una pèrdua d'aigua d'alimentació principal”.

"Durant el transitori, es va produir la descàrrega d'aigua del sistema d'aspersió (HPCS), motiu pel qual el titular va declarar segons s'estableix en el seu Pla d'Emergència Interior, l'estat de Prealerta durant els quatre minuts en què el HPCS va estar en funcionament", assenyalen des del CSN, afegint que els sistemes de seguretat de la instal·lació "van funcionar correctament i d'acord amb el disseny" i que això "no ha tingut impacte en els treballadors, el públic ni en el medi ambient".

Històric d'incidents

Cofrents ha patit, al llarg de les seues quasi quatre dècades d'història - compleix 40 anys operativa al novembre d'enguany - més d'un centenar d'incidents i en els últims temps ha tingut diversos contratemps. Des de Tanquem Cofrents, destaquen que és la tercera parada en tan sols mes i mig i la quarta des de la recàrrega de combustible de desembre.

El col·lectiu assenyala que l'aigua del circuit primari de la central és la que està en contacte amb el combustible nuclear i és, per tant, "altament radioactiva". A més, recalquen que la fuga s'ha produït a la zona del condensador del circuit primari, és a dir, fora de l'edifici de contenció del reactor. "Aquesta és la zona on el vapor d'aigua procedent de la vesina del reactor torna a transformar-se en líquid després de moure la turbina del generador per tornar-la a introduir en aquesta vesina".

ENERGIA NUCLEAR

Ofensiva ecologista per tancar Cofrents en el desé aniversari de l'accident de Fukushima

"Cal recordar que si hi ha algun accident amb vessament d'aigua radioactiva, a més del dany que suposaria l'ennuvola radioactiva que produiria, resultaria contaminat el riu Xúquer, del qual beuen i reguen els seus aliments més d'un milió i mig de la població de València", denuncia el col·lectiu en un comunicat.

La central nuclear valenciana va ser concebuda perquè la seua vida útil acabara en 2024, però el 2021 Iberdrola va obtenir una pròrroga per part del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic que permet que estiga operativa fins a novembre de 2030. Per a Tanquem Cofrents està clar que la central, amb un reactor similar al número 3 de la malaurada Fukushima, "està vella i deteriorada: no caldria tancar-la ja?, urgeix!"



Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal