Les formigues matabele africanes produeixen antibiòtics per a ferides infectades Les formigues matabele africanes produeixen antibiòtics per a ferides infectades
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Les formigues matabele africanes produeixen antibiòtics per a ferides infectades

      

Les formigues matabele africanes (Megaponera analis) són una espècie molt comuna al sud del Sàhara. Són caçadores voraces de termites, i les seves expedicions de caça són sovint molt violentes. Com a resultat, les formigues matabele resulten sovint ferides en combat.

Si les ferides es infecten, les formigues matabele estan en perill de mort. Però, afortunadament, aquestes formigues han desenvolupat un sistema sanitari sofisticat que permet identificar les ferides infectades i tractar-les amb antibiòtics que elles mateixes produeixen.

Un estudi recent, publicat a la revista Nature Communications, ha demostrat que les formigues matabele poden distingir entre ferides infectades i no infectades. Els investigadors, dirigits pel Dr. Erik Frank de la Universitat de Würzburg, van descobrir que les ferides infectades produeixen un canvi en el perfil de hidrocarburs de la cutícula de la formiga. Aquest canvi és el que les formigues poden reconèixer i, per tant, diagnosticar l'estat de la ferida.

Per tractar les ferides infectades, les formigues matabele apliquen compostos i proteïnes antimicrobians. Aquests antibiòtics provenen de la glàndula metapleural, que es troba al costat del tòrax de la formiga. La secreció d'aquesta glàndula conté 112 components, la meitat dels quals tenen un efecte antimicrobià o cicatrical.

Els investigadors van descobrir que la terapia amb antibiòtics és molt efectiva. La taxa de mortalitat de les formigues matabele amb ferides infectades es redueix en un 90% després del tractament.

Aquests descobriments són sorprenents perquè, a excepció dels humans, no se sap d'altres animals que puguin realitzar tractaments mèdics tan sofisticats per a ferides. Els investigadors creuen que aquests resultats podrien tenir implicacions mèdiques, ja que el principal patògen de les ferides de les formigues, Pseudomonas aeruginosa, és també una de les principals causes d'infecció en humans.

El Dr. Frank, que ha dirigit l'estudi, ara vol explorar els comportaments de cura de ferides en altres espècies de formigues i altres animals socials. També vol identificar i analitzar els antibiòtics utilitzats per les formigues matabele en col·laboració amb grups de recerca química. Això podria conduir al descobriment de nous antibiòtics que també podrien utilitzar-se en humans.

  Algunes dades addicionals  

* Les formigues matabele són les formigues més grans del món. Poden arribar a fer fins a 5 cm de longitud i pesar fins a 200 mg.

* Les formigues matabele són animals socials que viuen en colònies de fins a 200.000 individus.

* Les formigues matabele són caçadores molt efectives i poden matar milers de termites en una sola expedició.

Els descobriments sobre el sistema sanitari de les formigues matabele són sorprenents i tenen un gran potencial mèdic. Aquests resultats podrien conduir al desenvolupament de nous tractaments per a ferides infectades, tant en humans com en animals.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal