Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Homenatge als Advocats d'Atocha i CC.OO.: 47 anys recordant la lluita per la justícia i la llibertat

       



La Fundació Advocats d'Atocha i CC.OO. de Madrid han rendit homenatge aquest dimecres als cinc advocats laboralistes assassinats amb un minut de silenci i una ofrena floral a l'estàtua 'El Abrazo' del pintor i escultor Juan Genovés, a la plaça Antón Martín de la capital.

Amb motiu del 47è aniversari dels assassinats dels Advocats d'Atocha, la representació de la Fundació i del sindicat ha visitat al matí els cementiris de Carabanchel i San Isidro per recordar als assassinats el 1977 per un comandament d'extrema dreta.

Més tard, a partir de les 10 hores, un centenar de persones s'han reunit de nou per recordar les víctimes prop del grup escultòric inspirat en el quadre 'El Abrazo', de Juan Genovés, a la plaça Antón Martín, a uns metres del lloc on es van cometre els assassinats dels advocats laboralistes.

Entre els presents, la ministra de Joventut i Infància, Sira Rego, la portaveu de Més Madrid a l'Ajuntament de Madrid, Rita Maestre, i la portaveu d'aquest partit a l'Assemblea, Manuela Bergerot, així com la portaveu adjunta del PSOE a l'Ajuntament, Enma López, i les edils socialistes Soledad Murillo i Ana Lima. També ha assistit Cristina Almeida.

Els congregats han guardat un minut de silenci en homenatge als morts i han dipositat flors al costat del monument erigit en memòria dels advocats acorralats per un comandament d'ultradreta el 24 de gener de 1977 en un despatx laboralista de CC.OO. i el Partit Comunista d'Espanya (PCE), situat al número 55 del carrer Atocha.


Van morir quatre advocats i un sindicalista, mentre que altres quatre advocats van resultar greument ferits. En concret, van perdre la vida els advocats Luis Javier Benavides, Enrique Valdelvira, Javier Sauquillo, Serafín Holgado i Ángel Rodríguez, i van quedar malferits els seus companys Alejandro Ruiz-Huerta, Luis Ramos, Dolores González i Miguel Sarabia.


Durant l'acte, la secretària general de CC.OO. de Madrid, Paloma López, ha cridat a mirar alfutur amb l'exemple de la lluita dels Advocats d'Atocha per la "justícia, democràcia i llibertat". "Tot el que tenim, ho tenim gràcies a ells", ha subratllat.


En aquest sentit, ha alertat que avui encara està viva l'amenaça d'una "extrema dreta populista hereva del franquisme que el que vol és tornar a instal·lar a Espanya, a Europa i en gran part del món una nova dictadura, una pèrdua de llibertats, de valors fonamentals i de la igualtat com a element central".


D'altra banda, el secretari general del PCE a Madrid, Álvaro Aguilera, ha recordat la lluita per un món "més just, democràtic i lliure" d'aquests advocats per retre homenatge també al poble palestí "que està patint el genocidi d'Israel". Al mateix temps, ha advertit davant els "tambors del feixisme" que ressonen ara per recalcar "l'empenta per portar un món millor" dels assassinats fa 47 anys.


"Tot home o dona detingut té en els Advocats d'Atocha el millor exemple i el més pur per lluitar per una societat més justa", ha recalcat.


Finalment, Alejandro Ruiz-Huerta Carbonell, president de la Fundació Advocats d'Atocha, ha cridat a rendir homenatge a la "vida plena de dedicació als treballadors" que van tenir aquestes persones.


En declaracions als mitjans després de finalitzar l'acte, la portaveu adjunta del PSOE a l'Ajuntament ha recalcat la importància de mantenir viva la memòria, "més que mai en aquests temps en què està amenaçada per la ultradreta, amb la complicitat del PP". "Per això és important recordar a aquestes persones que van morir defensant la democràcia, que van morir defensant les llibertats, i el que sí que hem trobat a faltar avui és la presència d'algú del PP, que en el seu moment sí estava a favor de la democràcia, i avui dia no estan per aquí", ha denunciat.


L'acte central de l'homenatge ha tingut lloc a partir de les 11 hores a l'Auditori Marcelino Camacho, amb l'entrega del Premi Advocats d'Atocha 2024 a l'Observatori Internacional de l'Advocacia en Risc en reconeixement de la seua tasca per la justícia al món des de la seua creació el 2016.


A més, també es reconeixerà als professionals sanitaris a Gaza, un guardó que recollirà la ministra de Sanitat, Mónica García, i a la "Xarxa de dones de negre contra la guerra", per la seua tasca per la pau i la no-violència.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal