Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Festa de les Magues de Gener: Ha resistit la censura i I ha omplit de Màgia el Carrer de la Pau


En el carrer de la Pau, la reivindicació de la Festa de les Magues de Gener ompli els carrers, tot i la resistència del govern municipal.

Per a les Magues, no hi ha censura, i la prova és que han utilitzat la seua màgia per complir amb el seu paper. El carrer de la Pau plen i tots  acompanyant a les Magues.

A la capçalera de la manifestació es podia llegir la consigna "Pel dret a la celebració de la festa de les Magues de Gener. Per la llibertat d'expressió, prou censura". El crit que ha ressonat amb més força és el de "llibertat d'expressió".

La censura "disfressada" però no amagada del govern que dirigeix Maria José Catalá (PP) i que ratifica dia a dia les propostes de la ultradreta (VOX) no ha tingut èxit. El mateix dia en què es proposava la seua celebració per mantenir la tradició dels últims anys ja incorporada a l'àmbit dels valencians, s'ha celebrat amb caràcter reivindicatiu. No s'ha pogut gaudir de l'ambient infantil i majoritari que es volia, però sí que ha servit per a omplir el carrer de la Pau, malgrat la necessitat de canviar l'itinerari, per altres activitats de la plaça de la Reina.

Hui, centenars de persones han recorregut el centre de València en protesta contra la censura imposada pel PP i Vox a la Festa de la Infantesa i la cavalcada de les Magues de Gener. La marxa, que ha seguit el recorregut pel carrer de la Pau, entre el Parterre i la plaça de la Reina, ha destacat per la seua combinació entre festiva i reivindicativa, posant èmfasi en la pressió censora de la dreta governant tant a l'ajuntament com a la Generalitat.

La protesta, encapçalada per representants de les entitats organitzadores de la festa, ha comptat amb la participació destacada de les tres magues programades per a aquest any i amb una major presència de dones que han assumit aquest paper en anys anteriors. A més, s'han sumat batucades, la Jove Muixeranga de València, la Muixeranga de Sueca, grups de danses tradicionals, gegants i capgrossos, així com altres representacions festives.

Els participants portaven cartells amb lemes com "Manifestació festiva i reivindicativa pel dret a la llibertat d'expressió". Durant el recorregut, s'han repartit roses de paper, fent referència al poema d'Estellés, amb un codi QR a la part posterior per descarregar-se un llibre de poemes per a la infantesa amb textos d'autors valencians.

La comissió organitzadora de la Festa de la Infantesa va rebre la negativa de l'ajuntament a través d'una nota a la carpeta ciutadana, amb explicacions d'índole organitzativa que les entitats interpreten com un acte més de censura. La alcaldessa de la ciutat, María José Català, del Partit Popular, ja va anunciar que deixaria de donar suport a aquesta festa si ocupava el càrrec. Davant de la manca de suport econòmic públic, la comissió va recórrer al micromecenatge, fet que els va permetre editar un llibre amb poemes que estava previst regalar als xiquets participants en la cavalcada.

Les entitats que col·laboren en la Festa de la Infantesa inclouen Colla Pignatelli, Colla Buf-Alí, CAPPEPV i Escola Valenciana, Jove Muixeranga de València, Colla Estrela Roja, Muixeranga la Socarrà de Xàtiva, CAMDE-PV, Dos Quinzets, Dones Sufragistes, Intersindical Valenciana, Cor Dona Veu, Associació Cultural Institut Obrer, FUE, Intersindical Valenciana, CCOO-PV, EUPV, Fundació Salvador Seguí, Moradores Cultura, el Tudell, la Llavor Dolçaina i Tabal d’Almenara, Iaioflautes, Soterranya, Muixeranga de Sueca, Gatzara, Falla Arrancapins, Bicis Clàssiques, Rebombori Batukada, Colla Pepe Palau, Plataforma 14 d’Abril per la III República, Colla el Micalet, Muixeranga de la Vall d’Albaida, Jarit, Colla els Bastonots de Picassent i la Colla de Dolçaines i Tabals Consolat de Mar.

Les 'Magues de Gener', que enguany han sigut Maria Colomer, Clara Moltó i Àngela Nzambi, han representat a 'Llibertat', 'Sororitat' i 'Igualtat'. Per això, han expressat que se senten "molt orgulloses" perquè són uns valors "molt fonamentals" per a "una societat democràtica". "Resulta una pena que no es puga fer la cavalcada", han lamentat i han reivindicat "l'alegria per la infància, la cultura, la llengua i l'educació laica".

  


   






Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal