Els atacs dels Estats Units i el Regne Unit reforçaran la posició dels rebels hutíes a Iemen i a la regió Els atacs dels Estats Units i el Regne Unit reforçaran la posició dels rebels hutíes a Iemen i a la regió
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Els atacs dels Estats Units i el Regne Unit reforçaran la posició dels rebels hutíes a Iemen i a la regió

Els hutíes es manifesten a Iemen després dels atacs aeris dels Estats Units i el Regne Unit. Mohammed Hamoud/Getty Image

Mahad Darar, Universitat d'Estatde Colorado

Els atacs liderats pels Estats Units i el Regne Unit contra el grup rebel Hutí a l'Iemen representen un gir nou i dramàtic en el conflicte del Pròxim Orient, que podria tenir implicacions a tota la regió.

Els atacs del 11 de gener de 2024 van arribar a uns 60 objectius en 16 emplaçaments, segons el comandament de les Forces Aèries dels Estats Units al Pròxim Orient, entre ells, a la capital de l'Iemen, Sanà, el principal port de Hodeida i Saada, bressol dels hutís al nord-oest del país.

L'acció militar arriba després de setmanes d'advertiments dels Estats Units als hutís, ordenant-los que deixen d'atacar els vaixells comercials a l'estret de Bab el-Mandeb, al mar Roig. Els hutís, una milícia armada recolzada per l'Iran que controla la major part del nord de l'Iemen després d'una amarga guerra civil de gairebé una dècada, també han llançat míssils i avions no tripulats contra Israel.

Com a expert en política iemenita, crec que els atacs nord-americans tindran amplis efectes, no només pels hutís i la guerra civil a l'Iemen, sinó també per a tota la regió, on els Estats Units mantenen aliats clau.

En resum, els hutís guanyen políticament amb aquests atacs, ja que donen suport a una narrativa que el grup ha estat cultivant: que són lluitadors per la llibertat que lluiten contra l'imperialisme occidental al món musulmà.

Per als hutís, un nou propòsit

El conflicte entre Israel i Gaza ha revitalitzat els hutís, donant-los una raó de ser en un moment en què el seu estatus a casa estava minvant.

En el moment de l'atac del 7 d'octubre per militants de Hamàs a Israel, el llarg conflicte dels hutís amb Aràbia Saudita –que recolza al govern iemenita derrocat pels hutís al començament de la guerra civil iemenita el 2014– s'havia tranquil·litzat després d'un alto el foc el maig de 2022 que va reduir dràsticament els combats.

Van cessar els atacs amb míssils dels hutís contra ciutats saudites i es va abrigar l'esperança que la trègua podria posar fi de forma permanent al brutal conflicte de l'Iemen.

Amb menys amenaces externes, els problemes interns que sorgiren a les zones controlades pels hutís –pobresa, sous impagats, infraestructures en ruïnes– van provocar un creixent descontentament amb la governança dels hutís. El seu suport públic es va erosionar gradualment sense un agressor extern al qual culpar; els dirigents ja no podien justificar les privacions a l'Iemen com un sacrifici necessari per resistir a les potències estrangeres, concretament Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units.

Però els atacs d'Israel a Gaza els han proporcionat un propòsit renovat. Aliar-se amb la causa palestina ha permès als hutís reafirmar la seva rellevància i ha revitalitzat als seus combatents i dirigents.

En llançar míssils contra Israel, s'han presentat com l'única força àrab que fa front a l'exèrcit jueu, a diferència de potències regionals com Aràbia Saudita i Egipte. La milícia està presentant als iemenites i a altres habitants de la regió una cara diferent a la dels governs àrabs que, fins ara, no s'han mostrat disposats a prendre mesures fermes contra Israel.

En particular, els hutís estan contrastant la seva visió del món amb la d'Aràbia Saudita, que abans de l'atac de Hamàs d'octubre havia estat buscant normalitzar els llaços amb Israel.

El Iemen es troba a la punta de la península aràbiga

La màquina de relacions públiques dels hutís

Els atacs dels EUA i el Regne Unit van ser, segons els governs dels dos països, en represàlia pels persistents atacs dels hutís contra vaixells marítims internacionals al mar Roig i van seguir els intents d'una solució diplomàtica.

L'objectiu és "interrumpir i degradar les capacitats dels hutís", segons el secretari de Defensa nord-americà, Lloyd Austin.

Una imatge borrosa mostra un aviò de nit.
Un aviò militar del Regne Unit despega cap a l'Iemen el 11 de gener de 2024. Ministeri de Defensa del Regne Unit a través de Getty Images

Però independentment de la intenció o del dany causat militarment, els atacs occidentals poden jugar a favor de la narrativa del grup, reforçant la afirmació que lluiten contra enemics estrangers opressors que ataquen l'Iemen. I això no farà sinó reforçar la imatge dels hutís entre els seus partidaris.

Des d'octubre de 2023, ja han aconseguit que l'opinió pública de la part de l'Iemen que controlen recolzi les seves accions.

Les dramàtiques incursions marítimes i la presa com a rehenes de les tripulacions dels vaixells han generat imatges virals que han calat en el nacionalisme iemenita del nord. Convertir un vaixell capturat en un espectacle públic va atreure més atenció a nivell nacional.

Reavivar la guerra civil?

El renovat vigor dels hutíes –i els atacs occidentals contra el grup– també tenen implicacions per a la pròpia guerra civil de Iemen.

Des de la treva entre els dos principals protagonistes del conflicte –Aràbia Saudita i els hutíes–, els combats entre els hutíes i altres grups de Iemen, com el Consell de Transició del Sud, el Govern de Transició de Iemen i la Resistència Nacional, han arribat a un punt mort.

Cada grup controla diferents parts de Iemen i tots semblen haver acceptat este punt mort.

Però els atacs dels Estats Units i el Regne Unit posen als opositors hutíes en una posició difícil. Dubtaran a secundar obertament la intervenció occidental a Iemen o a culpar als hutíes de fer costat als palestins. Continua havent-hi una simpatia generalitzada pels gazatíes a Iemen, alguna cosa que podria donar als hutíes l'oportunitat de guanyar suport en zones que no estan sota el seu control.

El Govern de Transició iemenita va emetre una declaració després dels atacs dels Estats Units i el Regne Unit que mostra la difícil situació a la qual s'enfronten els rivals dels hutíes. Encara que van culpar als “atacs terroristes” dels hutíes de “arrossegar al país a una confrontació militar”, també van reafirmar clarament el seu suport als palestins enfront de la “brutal agressió israeliana”.

Encara que és probable que els seus rivals continuen amb este acte d'equilibri, els hutíes no s'enfronten a tals limitacions: poden explotar lliurement els atacs per a aconseguir més suport i obtindre un avantatge estratègic sobre els seus rivals locals.

Un grup hutí embravit també podria ser menys propens a acceptar l'statu quo actual a Iemen i aprofitar el moment per a pressionar per un major control, la qual cosa podria reavivar una guerra civil que semblava estar en decadència.

Els hutíes es nodrixen de les agressions estrangeres per a consolidar el seu poder. Sense este conflicte extern com a justificació, les deficiències de la gestió política dels hutíes es fan evidents, soscavant la seua governança. Durant la guerra civil, els hutíes van poder presentar-se com els defensors de Iemen enfront de la influència saudita.

Ara poden afegir la ingerència dels Estats Units i el Regne Unit.

Mahad Darar, Ph.D. Student of Political Science, Acolorit State University

Este article va ser publicat originalment en The Conversation


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal