Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Sánchez demana juntament amb Bèlgica, Irlanda i Malta una posició europea comuna a Gaza i un alto el foc durader

 Sánchez, De Croo, Varadkar i Abela demanen una posició europea comuna a Gaza i un alto al foc durader 

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i els primers ministres de Bèlgica, Irlanda i Malta, Alexander De Croo, Leo Varadkar i Robert Abela, han enviat una carta al president del Consell Europeu, Charles Michel, per denunciar la gravetat de la situació a Gaza i demanar un alto al foc "durador" i una posició "clara i comuna" a nivell europeu.

La carta es va enviar després que el Secretari General de l'ONU, António Guterres, hagués activat l'article 99 del Consell de Seguretat per abordar la catàstrofe humanitària a Gaza

En la carta, els líders europeus assenyalen que, dos mesos després de l'inici de les hostilitats, el nombre de víctimes mortals i la terrible situació humanitària han arribat a nivells alarmants.

 Condenen els atacs de Hamás 

A més, els líders europeus han reiterat la seva "rotunda condemna" dels atacs terroristes comesos per Hamás el 7 d'octubre i han demanat la immediata alliberació dels ostatges. També han reconegut el dret d'Israel a defensar-se, però sempre d'acord amb el dret internacional i el dret humanitari.

Per la seva banda, donen la benvinguda a la pausa humanitària que ha permès la liberació parcial d'ostatges, l'augment de l'ajuda humanitària i la protecció dels civils palestins. No obstant això, consideren que la Unió Europea ha d'anar més enllà i demanar "de manera urgent" a les parts que declaren un alto el foc humanitari durador que pugui conduir al final de les hostilitats.

 Aproven mesures per protegir els civils 

"Cal adoptar de manera immediata mesures eficaces per protegir a civils innocents", han subratllat els signants, que expressen la seva "profunda preocupació" pel "insuportable" nombre de baixes a Gaza.

Els líders europeus exigeixen que l'ajuda humanitària arribi "a aquells que la necessiten de manera sostinguda i en quantitat suficient" i recorden que impedir que l'arribada d'ajuda als civils "pot contravenir el dret internacional".

 Procés polític per trobar una solució 

La carta també emfatitza que és "necessari i urgent" obrir un procés polític per materialitzar la solució dels dos Estats, en què "no es pot tornar al statu quo anterior al 7 d'octubre".

En aquest marc, Sánchez i els altres signants creuen necessari proporcionar el suport financer i polític adequats a l'Autoritat Palestina perquè prenga el control de Gaza. "Això és vital", asseguren, també per a la seguretat d'Israel.

A més, proposen prohibir els desplaçaments en zones puntuals i la congelació d'actius de colons violents que estan atacant a les comunitats de palestins desplaçats.

També insisteixen en la necessitat de convocar una conferència internacional de pau amb les parts "tan aviat com sigui possible", per materialitzar la solució dels dos Estats, segons es estableix en les conclusions del Consell Europeu del 26 d'octubre.

"La perspectiva creïble del reconeixement d'un Estat palestí, juntament amb l'Estat d'Israel, és la base per a l'avanç cap al reconeixement mutu, la pau i la seguretat a la regió", sosté la carta.

 Alerta per l'auge de l'antisemitisme 

Finalment, Espanya, Bèlgica, Irlanda i Malta assenyalen que aquestes són "hores fosques" per a milions de persones a Palestina i Israel i alerten de que "en tota Europa" han resurgit incidents antisemites. "No podem tolerar-ho", apostillen els signants, per concloure dient que "és el moment que la Unió Europea actuï". "Està en joc la nostra credibilitat", remachen.



Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal