Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Puente obri la porta a traspassar els servicis de Rodalies a totes les comunitats

   Avisa que les ajudes al transport públic a llarg termini es donaran amb criteris ambientals

Puente obri la porta a traspassar els servicis de Rodalies a les comunitats autònomes

El ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, ha obert la porta al fet que el Govern traspasse els serveis de Rodalies de Renfe a altres comunitats autònomes a més de Catalunya.

Aquesta possibilitat ha sigut rebuda amb entusiasme per alguns territoris, com ara Andalusia, que ja ha reclamat el traspàs dels seus serveis de Rodalies.

En el cas de la Comunitat Valenciana, el traspàs de Rodalies afectaria a les ciutats de València, Alacant, Castelló de la Plana, Gandia, Alcoi i Elx.

El ministre Puente ha assegurat que el Govern està "disposat a dialogar" amb totes aquelles comunitats autònomes que puguen estar interessades en la cessió d'aquest servei.

En declaracions a la premsa, Puente ha recordat que aquest dijous el president d'Andalusia, Juan Manuel Moreno Bonilla, va reclamar el traspàs i s'ha preguntat si "és una espècie de contraprogramació al senyor Feijóo".

"Clar, si es trenca Espanya per cedir-li les rodalies a Catalunya, doncs no sé si se'n va a trencar una miqueta més si les cedim a Andalusia, doncs potser és que no es trenca, potser és que forma part d'una gestió descentralitzada de país", ha insistit.

Durant la seua intervenció en la jornada, Puente ha descartat posar un calendari al traspàs de Rodalies de Catalunya, i ha dit que "hi ha hagut una alarma innecessària en la plantilla" de Renfe, ja que ha assegurat que es mantindran els drets laborals.

Corredor Mediterrani

El ministre ha subratllat que la construcció tant del Corredor Mediterrani com del Corredor Atlàntic estan en marxa i són operacions "alienes a la conjuntura pressupostària" perquè estan finançades per Europa.

Ha lamentat que Espanya és una "excepció clarament inacceptable" en la Unió Europea en el transport de mercaderies per tren i ha garantit que amb aquests corredors s'aconseguirà el 10% del total.

Puente ha subratllat que augmentar el percentatge de mercaderies transportades per tren permetrà guanyar competitivitat, ja que és més barat que fer-ho per carretera.

Ciutats

Sobre les ciutats espanyoles que estan donant passos arrere en les infraestructures de transport sostenibles o en les zones de baixes emissions, ha recordat que a curt termini hauran de retornar les ajudes europees que van rebre per a construir-les.

A mitjà i llarg termini, ha dit que el Ministeri preveu seguir finançant una part del transport públic al futur i que es farà "amb criteris de sostenibilitat".

"El que no podem és aplicar criteris merament poblacionals amb independència de quals siguen les polítiques de transport públic que es desenvolupen en els àmbits urbans", ha apuntat.

Repercussions a la Comunitat Valenciana

El traspàs de Rodalies a la Comunitat Valenciana tindria un impacte significatiu en la mobilitat de les ciutats afectades.

En primer lloc, suposaria un increment de la qualitat del servei, ja que el Govern de la Generalitat Valenciana podria adaptar-lo millor a les necessitats de les ciutadanes i ciutadans.

En segon lloc, el traspàs podria suposar una reducció dels preus dels bitllets, ja que la Generalitat Valenciana no hauria de pagar els costos de gestió a Renfe.

En tercer lloc, el traspàs podria facilitar la integració dels serveis de Rodalies amb altres modes de transport públic, com ara el metro o el tramvia.

En definitiva, el traspàs de Rodalies a la Comunitat Valenciana seria una oportunitat per millorar la mobilitat sostenible a les ciutats afectades.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal