Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Podemos garanteix al PSOE l'estabilitat del govern de coalició després de la ruptura amb Sumar


La direcció d'Ione Belarra va creuar trucades al més alt nivell amb la cúpula socialista per traslladar un missatge de tranquil·litat respecte al futur de la legislatura.

La ruptura de Podem i Sumar, consumada aquest dimecres amb la sortida dels cinc diputats morats al Grup Mixt, va fer saltar totes les alarmes al govern de coalició. Sostenia en una raquítica i heterogènia majoria parlamentària, l'Executiu de Pedro Sánchez depén de tots i cadascun dels vots que van recolzar la investidura del líder del PSOE per a aprovar cada norma que es vote al Congrés. I per això els socialistes hauran d'esforçar-se d'ara endavant en amarrar els cinc escons dels d'Ione Belarra.

Després de la intranquil·litat inicial en conéixer la notícia, les trucades es van succeir al més alt nivell entre la cúpula morada i alts càrrecs del PSOE. Una de les més rellevants va tenir lloc entre Ione Belarra i Félix Bolaños. La secretària general de Podem va contactar personalment durant la tarda del dimarts amb el ministre de la Presidència i Justícia. Segons fonts de la direcció de Podem, en aquesta trucada Belarra "va garantir" la col·laboració durant la legislatura i va afegir que l'únic objectiu de la seua formació és "fer política amb mesures ambicioses".

No va ser l'única trucada entre ambdós espais polítics. El mateix president del govern i Yolanda Díaz també van parlar també a última hora del dimarts. I la conclusió entre tots dos va ser la mateixa: que el moviment de Podem té més a veure amb una lògica interna en la mateixa esquerra que amb una voluntat real de fer trontollar la legislatura.

Hi va haver una tercera trucada entre el vicepresident del Congrés, Alfonso Gómez de Celis i Javier Sánchez Serna. Tots dos van coincidir a la Mesa de la Cambra durant la passada legislatura i van fer bones mitges.

Des de Podem apunten al fet que la decisió anunciada el dimarts no té res a veure amb el PSOE, i creuen que la relació amb el partit majoritari de la coalició serà bona, malgrat que des de Sumar puga haver-hi hipotètics intents de desestabilitzar.

"Són un partit d'esquerres i el considerem un soci més que no va a fer perillar les lleis progressistes", deien aquest dimecres a la Moncloa després de les converses mantingudes. Els socialistes, de fet, creuen tenir les garanties suficients per a no témer per la majoria parlamentària en la qual es sustenta el govern. "Ara caldrà negociar amb ells com un partit més, però la nostra agenda reformista tirarà endavant. Només serà més feina per a Bolaños", bromejava un alt càrrec de l'Executiu en els corrillos del Congrés dels actes de la Constitució d'aquest dimecres.

La ruptura anunciada el dimarts ja no té marxa enrere. Fins i tot les advertències sobre la pèrdua dels càrrecs que Podem té al Congrés com a part de Sumar, per exemple la Presidència de la Comissió de Drets Socials, no fa mella en la determinació dels de Belarra de mantenir la seua pròpia línia a la Cambra Baixa, amb la negociació dels Pressupostos Generals com a primera prova de com es desenvoluparà la reordenada majoria parlamentària.

    


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal