Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Més de 375 organitzacions, artistes i polítics reclamen a l'Estat espanyol que pose fi al comerç d'armes amb Israel

Al llançament es van sumar artistes com Rozalén, Juan Diego Botto, Pepe Viyuela, Alberto San Juan i Amparo Sánchez.

Representants de més de 375 organitzacions van acudir aquest dimecres al Congrés dels Diputats per reclamar al Govern espanyol que pose fi de forma immediata al comerç d'armes amb Israel. Van subratllar que l'embargament militar compta amb el suport del 78% de la ciutadania espanyola en un acte al qual va assistir un nombrós grup de diputats de Sumar (Compromís, Izquierda Unida, Más Madrid, Comuns, Més per Mallorca, Verdes Equo), Podem, ERC, Bildu i BNG. Comptaven a més amb el suport, a través d'un vídeo, d'artistes com Rozalén, Juan Diego Botto o Pepe Viyuela.

Els impulsors de la iniciativa recorden que des de l'any 2000, l'Estat espanyol ha venut armes a Israel per valor de 139 milions d'euros. La quantitat d'importacions és encara major: es compra a Israel tecnologia militar, equipament i armament provat en combat, és a dir, "utilitzades contra la població palestina en ofensives com la que ha assassinat prop de 20.000 persones a Gaza".

En aquestes últimes setmanes, Espanya ha autoritzat la compra a empreses israelianes de llançacoets SILAM per un valor de 576,4 milions d'euros, així com l'adquisició de 1.680 míssils Spike per valor de 285 milions d'euros.

"¿Com pot el nostre Govern vendre armes a un estat que comet crims de guerra i lesa humanitat contra civils palestins?", es va preguntar Hania Faydi Sirvent, membre de la comunitat palestina i membre de la Xarxa Solidària Contra l'Ocupació de Palestina (RESCOP).

"Poner fi al comerç militar és més urgent que mai per no contribuir ni al finançament ni a l'armament directe d'Israel i existeix un marc legal a Espanya que ho permet", com s'ha subratllat en l'acte d'aquest dimecres al Congrés al qual han acudit una desena de diputats de Sumar, entre ells Enrique Santiago, Gerardo Pisarello, Gala Pin, Francisco Sierra, Júlia Boada, Verónica Martínez Barbero, Nahuel González, Toni Alberto Ibáñez, Tesh Sidi, Félix Alonso Cantorné, Vicenç Vidal, Jorge Pueyo, Francisco Sierra, Rafael Cofiño, Eloi Badia, Engracia Rivera, Rafael Cufiño, diputats de Podem Lilith Verstrynge i Javier Sánchez, el de Bildu Oskar Matute, el del BNG Néstor Rego, Jordi Salvador d'ERC.

El suport a l'embargament militar també és majoritari en la població espanyola. L'enquesta d'opinió realitzada entre el 14 i el 18 de desembre per YouGov revela que el 78% de la societat espanyola està d'acord amb el fi del comerç d'armes amb Israel, un suport que puja al 88% en cas de votants del PSOE.

"El marc legal espanyol, europeu i internacional prohibeix la compra i venda d'armes a països en conflicte com Israel. Si Pedro Sánchez vol, pot posar fi al comerç d'armes amb Israel", ha subratllat Jordi Calvo Rufanges de Centre Delàs. I és que "comerciar amb armes és comerciar amb morts humanes: les de la població palestina", ha recordat María del Mar Rodríguez Gimena de Desarma Madrid.

A aquest llançament se's van sumar representants de treballadors com la Federació de Sindicats de Periodistes i CCOO, la representant de la qual en l'acte, Alejandra Ortega, va subratllar el suport a la petició del sindicalisme palestí.

 També hi ha hagut suports de la Confederació Estatal d'Associacions Veïnals, el portaveu de les quals, Manuel Osuna, va recordar la destrucció massiva que les bombes israelianes han provocat en cases i veïnats a Gaza, on tantes persones "han hagut d'abandonar la seua llar sense dret al retorn".

En l'acte també han participat Penélope Berlamas Orquín, de La Coordinadora d'Organitzacions per al Desenvolupament, que ha dit "Ens sumem a aquesta petició perquè treballem perquè les polítiques de l'estat espanyol siguen coherents amb el desenvolupament sostenible, amb construir un món més just i pacífic, on es garantisquen els drets humans". Sani Ladan representant del moviment antiracista ha puntualitzat que: "Els assassinats de l'estat genocida d'Israel no es poden dissociar de la qüestió colonial i racial".

Siham Jessica Korriche Zamorano, del moviment feminista ha afegit "Les feministes continuarem denunciant l'opressió, la destrucció i l'ocupació del poble palestí." Nuria Blázquez Sánchez, d'Ecologistes en Acció ha senyalitzat que "No pot haver-hi justícia climàtica en un món que reprimeix al poble ocupat en lloc de defensar-li." i Diana Ruiz Garcia de Sanitari@as per Palestina "Atacar hospitals és un crim de guerra i sanitaris de tot l'estat s'estan organitzant per a defensar el treball de les seues companyes a Gaza"


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal