Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La nova ajuda de 570 euros és un pas endavant per a la protecció social de les persones desocupades

La nova ajuda de 570 euros del SEPE que pots cobrar mentre treballes

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts la reforma del subsidi de desocupació que s'elevarà a 570 euros els primers sis mesos i a 540 euros els sis següents des dels 480 euros vigents i serà compatible amb treballar.

La reforma té huit claus:

* El subsidi ascendirà en els primers sis mesos al 95% de l'IPREM (uns 570 euros mensuals), baixant al 90% en els sis mesos següents per a situar-se la resta del període, fins a completar un màxim de 30 mesos, en el 80% com en l'actualitat. EL Subsidi per a majors de 52 anys es manté en el 80% de l'IPREM.

* Es redueix la cotització per jubilació dels perceptors, una rebaixa que es farà de manera gradual des de la situació actual en la qual es cotitza pel 125% de la base mínima vigent a cada moment.

* Es permetrà l'accés al subsidi als menors de 45 anys sense responsabilitats familiars, als treballadors eventuals agraris, a les persones treballadores transfrontereres de Ceuta i Melilla, i als qui acrediten períodes cotitzats inferiors a 6 mesos i manquen de responsabilitats familiars.

* Es podrà percebre mentre es treballa per compte d'altri, ja siga a temps complet o parcial, per un període màxim de 180 dies sense reducció de la quantia. Així mateix, serà compatible amb beques i ajudes per a formació pràctiques formatives o acadèmiques.

* Es millora l'accessibilitat en suprimir el mes d'espera després d'esgotar la prestació contributiva per a presentar la sol·licitud de subsidi, desapareixent els anomenats dies consumits per sol·licitud fora de termini i s'amplia a 6 mesos el període de temps necessari per a la seua sol·licitud. El període de reconeixement es redueix a un trimestre.

* La prestació estarà vinculada a un itinerari personalitzat d'activació per a l'ocupació, amb un conjunt de serveis que estableixen drets i obligacions per al demandant amb l'objectiu d'incrementar la seua ocupabilitat.

La reforma del subsidi de desocupació és un pas avant, molt important, en la protecció social de les persones que es troben en situació de desocupació. L'augment de la quantia a 570 euros els primers sis mesos és una mesura important que permetrà a les persones beneficiàries tindre un nivell d'ingressos més digne. A més, la possibilitat de compatibilitzar el subsidi amb el treball és una mesura positiva que pot ajudar les persones a trobar un ús de forma més ràpida.

No obstant això, la reforma podria ser més ambiciosa en alguns aspectes. Per exemple, es podria eliminar la condició de tindre responsabilitats familiars per a accedir al subsidi. Això permetria a més persones beneficiar-se d'aquesta ajuda, independentment de la seua situació familiar.

També es podria ampliar el període de compatibilitat del subsidi amb el treball. Actualment, el període màxim és de 180 dies. Si s'ampliara aquest període, les persones beneficiàries tindrien més temps per a trobar una ocupació estable i deixar de dependre de l'ajuda pública.

En definitiva, la reforma del subsidi de desocupació és un pas avant, però podria ser més ambiciosa per a millorar la protecció social de les persones que es troben en situació de desocupació.

Pel camí en els frens establits per Economia s'han quedat els següents punts que el Ministeri de Treball també pretenia:

* Eliminar la condició de tindre responsabilitats familiars per a accedir al subsidi: Aquesta mesura permetria a més persones beneficiar-se d'aquesta ajuda, independentment de la seua situació familiar. Actualment, el subsidi està dirigit a persones que tenen càrregues familiars, la qual cosa pot suposar una barrera per a les persones que no tenen fills o persones al seu càrrec.

* Ampliar el període de compatibilitat del subsidi amb el treball: Actualment, el període màxim de compatibilitat del subsidi amb el treball és de 180 dies. Si s'ampliara aquest període, les persones beneficiàries tindrien més temps per a trobar una ocupació estable i deixar de dependre de l'ajuda pública.

* Millorar els itineraris personalitzats d'activació per a l'ocupació: Els itineraris personalitzats d'activació per a l'ocupació són un conjunt de serveis que s'ofereixen a les persones beneficiàries del subsidi amb l'objectiu d'incrementar la seua ocupabilitat. No obstant això, aquests itineraris podrien millorar-se perquè siguen més efectius. Per exemple, es podria oferir a les persones beneficiàries més oportunitats de formació i pràctiques en empreses.

Els sindicats adverteixen de "insuficiències rellevants" en reforma del subsidi per desocupació

UGT i CCOO han valorat "positivament" els avanços que recull la reforma del subsidi de desocupació, aprovada aquest dimarts en Consell de Ministres, però han advertit que existeixen "insuficiències rellevants" que haurien de corregir-se en el marc del diàleg social.

En un comunicat, destaquen la importància de l'increment de les quanties en els primers mesos de la prestació (encara que són inferiors a les inicialment anunciades) i l'ampliació de l'accés als subsidis per a una part de les persones menors de 45 anys quan esgoten la prestació contributiva (persones que treballen a Ceuta i Melilla).

La millora en l'accés i ampliació de cobertura per als qui no acrediten cotitzacions suficients per a accedir a prestacions contributives, encara sense càrregues familiars, o l'eliminació del mes d'espera són uns altres dels punts que han qualificat de positius.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal