Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Juristes Valencians exigeix al PP i al PSOE que reformen la Constitució per recuperar el dret civil valencià

L'associació Juristes Valencians ha exigit al PP i al PSOE que, en aquest inici de legislatura, aborden de manera conjunta la modificació de l'article 49 de la Constitució per eliminar el terme "disminuït" per referir-se a les persones amb discapacitats, a més de la reforma planteada per Les Corts per a la recuperació efectiva del dret civil valencià.

"La millor manera d'honrar l'aniversari constitucional i millorar la salut de la democràcia espanyola és actualitzar la Constitució en les qüestions sobre les quals existeixen grans consensos socials, com aquestes qüestions que afecten a cinc milions de persones amb discapacitats diverses i a cinc milions de valencians, perplecs davant la desatenció del Congrés, fins i tot en qüestions sense cost econòmic com la recuperació del Dret Civil Valencià", reivindica en un comunicat el president de l'entitat, José-Ramón Chirivella.

A més, assenyala que "sembla que en breu s'abordarà la reforma de l'article 49, tal i com han indicat el ministre de Drets Socials, Pablo Bustinduy, i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo". Per tant, insta a les forces polítiques a que es pugui aprovar també la recuperació efectiva del dret civil valencià.

Des de febrer de 2020 està pendent de tramitació la proposta de Les Corts al Congrés de reforma constitucional per a la recuperació efectiva del dret civil valencià. Per a Juristes, es tracta de "una clara vulneració de la lleialtat institucional" que limita els drets civils dels valencians, ja que Les Corts podrien aprovar normes que reclamen diversos col·lectius, com ara major llibertat al testar, incorporar causes de desheredació u altres com dotar de efectes civils a les unions de fet o un règim successori més favorable per al relleu generacional en l'empresa familiar, entre altres possibles desenvolupaments legislatius.

Per tot això, sol·licita "el màxim consens polític entre els grups parlamentaris de Les Corts" per a portar al Congrés la reforma de la Constitució que permeti la recuperació del dret civil valencià.

Un dret civil propi, un dret civil democràtic

El dret civil valencià és un conjunt de normes jurídiques que regulen les relacions personals i patrimonials entre els valencians. Es tracta d'un dret propi, amb una història i una tradició de més de mil anys.

La recuperació del dret civil valencià és una reivindicació històrica dels valencians. La derogació dels Furs de València, el 1707, va suposar una pèrdua de drets i identitat per a la societat valenciana.

La recuperació del dret civil valencià seria un pas important cap a la plena autodeterminació de la Comunitat Valenciana. Seria un reconeixement de la nostra identitat i cultura, i un instrument per a la millora de la justícia i la cohesió social.

Un dret civil per a tots

La recuperació del dret civil valencià no és una qüestió de partits polítics o ideologies. És una qüestió de drets i democràcia.

El dret civil valencià és un dret per a tots els valencians, independentment de la seva ideologia o creences. És un dret que hauria de ser recuperat per a tota la societat valenciana.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal