Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Fenòmens Aeris No Identificats: una realitat oberta a la ciència

Raggedstone/Shutterstock


Hi ha molts temes en ciència pels quals encara no tenim una explicació sobre el seu origen i naturalesa. Un d'ells, que inquieta, commou i entusiasma tant la població com els científics -diria que gairebé en la mateixa mesura-, és desxifrar què hi ha darrere dels Fenòmens Aeris No Identificats (FANI). És a dir, els antics OVNIS.

Durant els últims mesos ha tingut lloc una autèntica revolució sobre els Fenòmens Aeris No Identificats, coneguts internacionalment com UAP (Unidentified Aerial Phenomena), acompanyada d'una voràgine mediàtica, científica i política d'alta intensitat.

També s'ha generat una gran desinformació, que requereix definir amb precisió quina és la situació actual. Només la ciència pot donar-nos les respostes que necessitem, o almenys acostar-nos a elles de manera rigorosa.

Declaracions i Iniciatives institucionals

L'actualitat sobre aquest tema està marcada per dos esdeveniments importants que han comportat diverses accions:

1)Les declaracions sota jurament al Congrés dels EUA de tres testimonis: l'expilot Ryan Graves, el comandant retirat de la Marina David Fravor i l'exoficial d'intel·ligència i exdirector d'anàlisi d'aquests casos, vinculat al Departament de Defensa dels EUA, David Grusch.

En les seves declaracions van afirmar tenir coneixement sobre aquest tipus d'observacions. Un dels participants sosté, sorprenentment, que el Govern dels EUA disposa d'un programa per recuperar restes d'objectes de possible origen "no humà" i que fins i tot s'han trobat "restes biològiques".

En cap cas van aportar proves i les afirmacions es sustenten únicament en la credibilitat personal i professional dels testimonis, i en l'expressat sota jurament.

2) Iniciatives institucionals, principalment l'obertura de webs específiques i els respectius informes a la NASA i l'oficina denominada "All-domain Anomaly Resolution Office" (AARO), pertanyent a Defensa del Pentàgon.

El Pentàgon ha llançat un lloc web dedicat a recollir les observacions de UAP arreu del món. La imatge recull dades rellevants entre 1996 i 2023 sobre els UAP. Font pública: AARO, 17 d'abril de 2023. https://www.aaro.mil/, CC BY

La NASA entra en joc

A finals de 2022, la NASA va reunir un equip de recerca independent i multidisciplinari sobre aquests fenòmens. Està format per 16 experts en diferents temes (astronauta, oceanògrafa, científic planetari, professors, astrònoms, astrofísics, periodista científic, expert en computació, etc).

Aquest equip va emetre un informe que ha generat diverses respostes. Uns ho valoren com a important i motivador, per la seva rellevància com a punt de partida de les futures investigacions. Per altres resulta decebedor i mancat de context, al no presentar novetats resolutives sobre el tema.

Després de l'informe, es va designar un director per a la investigació específica d'aquests fenòmens, Mark McInerney. McInerney és expert en ciències de l'atmosfera i ha estat la persona de vincle de la NASA amb el Departament de Defensa sobre les activitats relacionades amb aquests fenòmens per a l'agència.

Cinc categories per definir aquests fenòmens

L'Oficina del Director de la Intel·ligència Nacional dels EUA va classificar els FANI o UAP en cinc categories. En la seva hipòtesi més exòtica, els Fenòmens Aeris No Identificats responen concretament a la categoria "altres".

La resta de categories ja tenen una explicació clara i inequívoca atribuïble a:

1) Objectes i manifestacions a l'atmosfera, de tipus globus, vehicles no tripulats de tipus recreatiu, aus, bosses de plàstic, etc.

2) Fenòmens atmosfèrics naturals, com ara cristalls de gel, humitat i fluctuacions tèrmiques que poden quedar registrades en alguns sistemes de radar i infraroig.

3) Programes de desenvolupament industrial de diferents entitats.

4) Sistemes de potencials adversaris estrangers, com ara tecnologies desplegades per la Xina, Rússia o altres nacions o entitats no governamentals.

La cinquena categoria, definida com "altres", engloba un nombre relativament escàs d'esdeveniments: els que manquen d'explicació. En aquesta categoria es centra fonamentalment la seva actual investigació i l'interès de trobar una resposta sobre el seu origen i naturalesa.

Els "altres"

Què són aquests Fenòmens Aeris No Identificats? Es tracta d'alg natural desconegut fins al moment? Podrien ser tecnologies avançades, potser militars, d'altres països? Està la resposta en alguna cosa molt més exòtica i enigmàtica? Podrien estar relacionats amb una intel·ligència no humana?

Aquestes interrogants, i aquesta manera d'abordar-les, s'utilitzen i apareixen fins i tot en documents oficials dels EUA, on es demana una llei de Divulgació de Fenòmens Anòmals.

En un interessant article publicat a LESSWRONG es debaten i expliquen algunes de les implicacions i consideracions contingudes en aquests textos. Caldrà veure com evolucionen amb el temps aquests aspectes legals, que, més que en el marc de la ciència, entren dins de la política i la seguretat.

Són reals

Tot el succeït en aquests últims mesos dóna per escriure diversos llibres, i fins i tot el guió d'una pel·lícula. Personalment, em quedo amb diversos fets que sintetitzen la situació actual del tema:

1) Els Fenòmens Aeris No Identificats són reals, i les seves evidències no són només observacionals, realitzades per pilots experts, sinó que la seva existència i maniobres han quedat registrades en radars i diferents tipus de sensors.

2) Els seus patrons i fenomenologia pel que fa a morfologies, dinàmica, etc., es repeteixen, amb documents acreditats, ja públics i desclassificats, des de fa dècades.

3) El seu estudi és substancial, no només des del punt de vista militar, sinó també científic, amb la implicació d'institucions com la NASA, i fins i tot les mateixes declaracions oficials del Govern dels EUA sobre el tema.

4) Els científics, que fins ara havien mantingut una posició cauta, comencen a prendre part activa en la recerca d'aquests fenòmens, buscant respostes des d'una perspectiva multidisciplinària.

5) La classificació oficial dels Fenòmens Aeris No Identificats en cinc categories, amb una dedicada a "altres", reflecteix la complexitat i el misteri encara sense resoldre que envolta aquest fenomenologia.

Conclusions i perspectives futures

En aquest moment, tot i les diverses accions i declaracions, continuem amb més interrogants que respostes. La complexitat d'aquests esdeveniments i la necessitat de trobar explicacions que combinin el rigor científic amb la realitat observada fan d'aquest tema un camp fascinant i desafiador.

Les futures investigacions, tant des del punt de vista científic com militar, segurament continuaran proporcionant dades i perspectives noves. La creació de l'oficina AARO i altres iniciatives mostren un compromís actiu per part dels organismes oficials per comprendre aquest fenomen.

En resum, el misteri dels Fenòmens Aeris No Identificats roman viu, amb més preguntes que respostes. La ciència, amb el seu rigor i investigació constant, potser ens acostarà a entendre'n l'origen i la naturalesa, encara que, per ara, la incertesa i l'expectació continuen marcant la pauta.

Font

Aquest article està basat en l'informe del Grup Independent d'Estudi sobre Fenòmens Aeris No Identificats de la NASA i altres fonts relacionades amb les recents declaracions i iniciatives institucionals sobre aquest tema.

Aquesta obra està llicenciada sota una Llicència de Reconeixement 4.0 Internacional de Creative Commons.

traduït per 'Agora Ct

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal