Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Escola Valenciana estudia mesures legals per a paralitzar la reforma del Plurilingüisme

Escola Valenciana ha anunciat que està estudiant mesures legals per a paralitzar la reforma de la Llei de Plurilingüisme, aprovada aquesta setmana pel Consell de la Generalitat. L'entitat considera que aquesta reforma "és una discriminació que atempta contra el principi d'igualtat constitucional".

Segons Escola Valenciana, la reforma "pretén que el valencià deixe de ser llengua vehicular obligatòria en l'ensenyament a les comarques de predomini lingüístic castellà". Això, segons l'entitat, "suposa una discriminació de l'alumnat de les zones castellanoparlants, ja que negar el coneixement d'una llengua oficial a una part de l'alumnat valencià pel lloc on viu suposa una desigualtat".

A més, Escola Valenciana recorda que "el coneixement del valencià comporta més oportunitats en l'àmbit acadèmic, laboral, social i cultural". Per tant, la reforma "minvarà la llibertat per a la mobilitat i inserció laboral" de l'alumnat de les comarques castellanoparlants.

L'entitat també critica que la reforma "atempta contra el principi de territorialitat única de l'eficàcia de les normes de la Generalitat". A més, "atorga als consells escolars i als titulars de centres privats unes capacitats que no estan reconegudes per la normativa pròpia que regula els centres educatius".

"Estem estudiant les possibles vies legals i judicials per a aconseguir la paralització d'aquesta reforma", ha asseverat la presidenta d'Escola Valenciana, Alexandra Usó. L'entitat "no descarta mobilitzacions de la comunitat educativa per a fer escoltar la nostra veu davant aquesta reforma discriminatòria".

Oficina de Drets Lingüístics

Escola Valenciana també lamenta que, amb l'aprovació de la reforma, desapareix l'Oficina de Drets Lingüístics creada pel govern del Botànic. Aquesta oficina vetllava per "les vulneracions lingüístiques de les valencianes i valencians".

L'entitat posa a la disposició de la ciutadania la seua pròpia oficina per a "donar assessorament jurídic i facilitar informació a les persones a les quals se'ls nega el dret a viure en valencià".

Arguments d'Escola Valenciana

L'argument principal d'Escola Valenciana per a criticar la reforma és que aquesta suposa una discriminació de l'alumnat de les comarques castellanoparlants. L'entitat argumenta que negar el coneixement del valencià a aquest alumnat significa limitar les seues oportunitats acadèmiques, laborals, socials i culturals.

A més, Escola Valenciana també critica que la reforma atempta contra el principi de territorialitat única i contra el principi constitucional d'igualtat. L'entitat considera que aquesta reforma no és justa perquè no garanteix el mateix accés a l'educació en valencià a tots els alumnes de la Comunitat Valenciana.

Possibles mesures legals

Escola Valenciana està estudiant diferents mesures legals per a paralitzar la reforma. Una de les opcions més probables és presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra la reforma. L'entitat també podria presentar un recurs administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

A més, Escola Valenciana no descarta mobilitzacions de la comunitat educativa per a fer pressió al govern de la Generalitat per a retirar la reforma.

  

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal