Una vegada resolta la sustitució de la jutgessa que es va declarar incompatible el primer día, ahir va proseguir el judici a Eugenio Cañizares , Jose Antonio Sancho Sempere i Ismael Asensio - exalcalde, exsecretari i actual secretari, respectivament, de l'Ajuntament de Sant Antoni de Benaixeve.
Sancho Sempere ha declarat davant el tribunal de la secció cinquena de l'Audiència de València que el jutja que col·laborava des de 1987 amb Sant Antoni de Benaixeve quan era una entitat local menor, que després el nomenaren secretari del l'Ajuntament de Sant Antoni de Benaixeve al 1997 sense cap expedient de contractació formal. Aquesta designació es va produir durant la independència de Sant Antoni de Benaixeve de Paterna, amb l'objectiu de gestionar una herència de 30 actes litigiosos. Sempere, a més d'advocat, va assumir la defensa del cas que va ser resolt pel Suprem el 2004.
'14 anys treballant sense cobrar'
L'advocat ha reconegut que aquests encàrrecs es van realitzar sense un expedient de contractació formal, però que va ser autoritzat com a lletrat de la corporació. En els primers anys, no va pactar cap honorari i "va esperar deu anys" a rebre la primera factura. A partir de 2007, va començar a facturar mensualitats inferiors a 3.000 euros, sense explicar el motiu pel qual no havia cobrat abans.
D'altra banda, Eugenio Cañizares, exalcalde de Sant Antoni de Benaixeve (PP), ha justificat la contractació de Sancho Sempere, afirmant que tenia més experiència i cobrava menys que altres candidats. Cañizares defensa que es va fer el millor per a l'interès general i que, d'acord amb la seua opinió, Sancho Sempere era l'opció més adequada.
En el transcurs del judici, les defenses han demanat nul·litats relacionades amb la prescripció i un informe de l'Agència Antifrau. S'ha argumentat que la causa havia prescrit, ja que la contractació es va realitzar el 1997 i el procediment va començar el 2013. La fiscalia i l'acusació particular s'han oposat a aquesta qüestió, afirmant que la prevaricació ha estat continuada en el temps.
El criteri de l'acussació.
Segons el fiscal i també el criteri fins ara de la acussació particular, tant l'exalcalde com l'exsecretari i l'actual secretari, reconeixen els pagaments i cobraments sense cap expedient i ho justifiquen, almenys així ho fa l'exalcalde, sobre l'"herència de procediments rebuda", sense aclarir, almenys no deixar-ho clar, que José Antonio Sancho Sempere fins a 1997 era advocat de part, és a dir de la Comissió de persones que van instar la segregació i no de l'Entitat local menor, la qual cosa en teoria obliga a eixe grup i a ningú més, a efectuar els pagaments corresponents als seus lletrats. La creació d'una nova institució pública com un Ajuntament obligaria a complir des d'eixe moment la legislació pública, entre altres les lleis relatives als contractes públics. Era obligació del de l'aleshores secretari i també interventor, José Antonio Sancho Sempere fer complir la llei en els comptes municipals. Es fa difícil creure a hores d'ara que un secretari abandona o combina el seu Ajuntament principal a Canet d'en Berenguer per a atendre una nova secretària, sense cobrar oficialment com a secretari. En cas de ser així, podríem estar davant una nova irregularitat que pot portar a més qüestions penals no incloses en aquest procediment.
El judici continua amb les declaracions dels acusats, que enfronten una possible inhabilitació de nou anys de l'administració local, segons la petició provisional de la fiscalia, per un delicte continuat de prevaricació administrativa.
Sancho Sempere, E. Cañizares i Ismael Asencio |
Cap comentari :