Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Mesa de l'Art Contemporani demana 'anul·lar' el cessament de Pérez Pont: 'No hi ha motiu algun'

   

   La Mesa Sectorial de l'Art Contemporani Español --integrada per sis associacions de l'àmbit estatal-- ha expressat el seu "profund rebuig i preocupació" davant la manera en què s'ha cessat el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i del Centre del Carme Cultura Contemporània, José Luis Pérez Pont, al mateix temps que exigeix que es deixe sense efecte la destitució i es "reconduïsca" la situació.

   El col·lectiu assenyala, en un comunicat, que, encara que l'afectat va rebre un preavís i se li va comunicar el cessament mitjançant procediment ordinari, "no hi ha motiu algun per a dur a terme un incompliment de contracte, que, segons l'establit en la seua última renovació, finalitzaria el 2026". "Més encara --subratllen-- quan la seua tasca al capdavant del centre ha sigut d'un alt nivell d'excel·lència".

   La mesa sectorial exigeix, "com a organització professional, que s'anul·le aquest cessament per part dels seus executors, garantint així el compliment del Codi Deontològic, conegut com a Document de Bones Pràctiques, pel qual han de regir-se Museus i Centres d'Art a Espanya".

   La Mesa recorda que el Codi va ser "consensuat i aprovat en 2007 pel Ministeri de Cultura i les associacions del sector, operant amb caràcter programàtic en tot l'àmbit estatal".

   "En ell s'arreplega, sense lloc a interpretacions o matisacions, que les direccions de museus i centres d'art han de ser triades mitjançant concurs públic i amb la concurrència d'un jurat compost per professionals de l'art contemporani, d'àmbit local, nacional i/o internacional i de caràcter paritari, tal com demanda la Llei d'Igualtat. A més, en el mateix document s'apunta al compliment dels acords firmats en el document contractual entre les diferents parts", argumenten.

   Atenent a l'exposat, la Mesa denuncia "la irregularitat del cessament de José Luis Pérez Pont", fa públic el suport a la seua gestió i exigeix "que es duga a terme el compliment de l'acordat en totes les seues formes".

   Recalquen que "aquesta carta no ha d'entendre's com un mer exercici en el qual la Mesa Sectorial es presenta com un lobby professional, sinó per contra, com l'expressió d'un grup de professionals de diferents disciplines, ideologies i generacions, preocupats pel procés de degradació institucional i democràtica al que estem assistint en determinats territoris i que parlen d'una forta reculada en els estàndards de bona gobernanza aconseguit en les últimes dècades sota governs de diferent signe".

   En aquesta línia, sol·licita al Consell General del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana que "reconduïsca aquesta situació amb la finalitat de preservar la solidesa i imatge d'una institució fonamental per a l'ecosistema cultural, artístic i social de València, Alacant, Castelló i en general del conjunt del país".

   La Mesa Sectorial de l'Art Contemporani --composta per sis associacions-- ha celebrat aquest dijous una roda de premsa a Madrid en la qual insistit a mostrar la seua preocupació pels cessaments i ha exigit el compliment de bones pràctiques en la gestió de l'activitat artística, després de la "reculada" que està vivint el sector amb els acomiadaments de gestors culturals tant el de Pérez Pont com el de Juan Antonio Álvarez Reyes al capdavant del Centre Andalús d'Art Contemporani (CAAC).

"NI UN PAS ARRERE"

   "Estem molt preocupats. Estem vivint un moment de reculada. Pareixia que havíem donat alguns passos i anava calant a poc a poc que es feren concursos públics per a separar la gestió de les Arts Visuals dels cicles polítics, i pareix que d'un any per a ací tot s'està desmuntant a una velocitat vertiginosa. No podem consentir un pas arrere", ha assenyalat el director de l'associació Escaira Art Contemporani, Adrián Piera.

   Els ponents han emfatitzat que els concursos públics han de millorar, però han defès que és el "millor" mecanisme per a accedir a determinats llocs de treball. En aquest sentit, els agents culturals han posat de manifest la necessitat de tindre en compte a la Cultura com a "dret fonamental i un ben públic".

   "Creiem que l'art contemporani és fonamental, és una necessitat bàsica, com pot ser la sanitat, l'educació, i considerem que l'art contemporani també ajuda a tindre una societat més diversa, més igualitària, amb una major cohesió social i territorial", ha comentat la presidenta de Dones en les Arts Visuals, María José Magaña.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal