Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Melanina sintètica: la nova teràpia per regenerar la pell i esborrar cicatrius

La pell, tots ho sabem, és un òrgan importantíssim amb el qual percebem, palpem, el món que ens envolta. Gràcies a ella sentim fred o calor, i ens avisa quan estem davant d'un perill imminent mitjançant el dolor. A més, la pell ens aïlla del medi extern, evitant que perdem aigua i protegint-nos de lesions més profundes.

Però, precisament en el compliment d'aquestes funcions, la pell es veu sovint agredida per diferents elements, des de ratllades fins a talls o cremades. Sabem que la pell és un òrgan amb una gran capacitat de guarir-se, però no sempre de regenerar-se, ja que és freqüent que apareguin cicatrius en acabar el procés de curació. Per tant, és molt desitjable comptar amb agents que afavorisquen la regeneració de la pell.

La melanina guarix

Recentment, científics de diversos centres d'investigació han publicat un estudi conjunt en el qual es comprova la gran capacitat de la melanina sintètica per afavorir la regeneració de la pell. La melanina és un pigment natural que fabrica la pell per protegir-se, per exemple, de la llum solar. Són conegudes les seves característiques de protecció i antioxidants: és capaç d'eliminar radicals d'oxigen, segrestar molècules danyines i absorbir llum ultraviolada. Però en moltes ocasions seria desitjable tenir més melanina del normal en una zona de la pell ferida.

Això és precisament el que han estudiat els investigadors. Per començar, van sintetitzar melanina de forma artificial. Amb això van obtenir nanopartícules de dos mides: al voltant de 200 nanòmetres (partícules SMP Hi) i al voltant de 300 nanòmetres (SMP Lo).

Després van fer servir cremes amb aquestes partícules per tractar dos tipus de ferides diferents en pell de ratolins, unes provocades amb un tractament de mostassa de nitrogen, un compost corrosiu; i altres generades amb llum ultraviolada (UV).

Les ferides es curen més ràpid i es redueix la inflamació

Els resultats sobre la curació de les ferides per mostassa de nitrogen van ser reveladors. A més d'augmentar la velocitat de curació, l'aspecte final de la pell va ser millor quan es va fer servir melanina sintètica que quan no es va fer servir.

A la primera fila de fotos s'observa la curació de la ferida després d'aplicar NM. Als 14 dies la ferida encara és bastant extensa. El tractament amb els dos tipus de melanines, SMP Hi i SMP Lo, afavoreix una curació bastant més ràpida (files 2 i 3). Biyashev, D., Siwicka, Z.E., Onay, U.V. et al. Topical application of synthetic melanin promotes tissue repair. npj Regen Med 8, 61 (2023).

En estudiar l'efecte sobre la inflamació local es va observar que la melanina sintètica reduïa la inflamació a la pell i el vermelliment.

No només això: a més llarg termini es va observar que limitava l'activació excessiva de les cèl·lules immunitàries i afavoria un equilibri adequat en la producció de ROS (sigles en anglès d'espècies reactives d'oxigen). Les ROS, generades en quantitats correctes, afavoreixen la regeneració. No obstant això, produïdes en excés provoquen més dany en els teixits.

Per si això fos poc, també es va observar que els animals tractats amb la melanina sintètica presentaven menys activació general del sistema immune en tot el cos.

La melanina sintètica també protegeix de la llum ultraviolada

El investigadors van voler comprovar si la melanina sintètica també millorava les cremades provocades per la llum UV, en un intent de simular les cremades per exposició al sol. També en aquest cas, la cicatrització es va veure afavorida per la presència de melanina sintètica.

Si es comparen les mides de les ferides les files 2 i 3 (amb els dos tipus de melanina) van curar més ràpid que la pell que no va rebre melanina després de la llum UV (primera fila). Biyashev, D., Siwicka, Z.E., Onay, U.V. et al. Topical application of synthetic melanin promotes tissue repair. npj Regen Med 8, 61 (2023).

Els investigadors han trobat indicis que l'acció positiva de la melanina sintètica es deu a diverses raons. La primera, una desactivació directa de l'excés de ROS a la zona de la ferida. La segona, un augment de l'activitat d'una proteïna anomenada superòxid dismutasa, que també inactiva l'excés de ROS.

En tercer lloc sembla que les nanopartícules de melanina podrien ser incorporades pels macròfags propers. Això faria que es comportessin de manera menys propensa a la inflamació, tant local a la ferida com general a tot el cos.

Els ratolins tractats amb melanina sintètica van presentar una activitat immune general reduïda, com es mostra perla baixa concentració de cèl·lules amb marcadors d'activitat immunitària (rosa) comparat amb els ratolins no tractats (blau). Aquesta baixa activitat no va ser específica de la pell i va suggerir una menys activació de l'activitat immune general. Les taques grogues mostren la distribució de la melanina sintètica (nanopartícules fluorescentes). Aquestes s'observen sobretot a la capa més superficial de la pell, i també a la pell que està curant-se. Biyashev, D., Siwicka, Z.E., Onay, U.V. et al. Topical application of synthetic melanin promotes tissue repair. npj Regen Med 8, 61 (2023).

En resum, la melanina sintètica demostra ser una prometedora teràpia per afavorir la regeneració de la pell i reduir les cicatrius, tant per lesions provocades per agents químics com per l'exposició a la llum ultraviolada. Aquest descobriment obre la porta a nous mètodes per millorar la curació de ferides i potencialment revolucionar la manera com tractem les lesions cutànies.

Cal destacar que aquesta investigació està en les seves fases inicials, i es necessiten més estudis i proves abans que la melanina sintètica pugui ser utilitzada de manera habitual en la pràctica mèdica. No obstant això, els resultats obtinguts fins ara són molt prometedors i obren la porta a un futur en què la regeneració cutània sigui més efectiva i menys propensa a deixar cicatrius.

Referència de l'estudi: Biyashev, D., Siwicka, Z.E., Onay, U.V. et al. Topical application of synthetic melanin promotes tissue repair. npj Regen Med 8, 61 (2023).

Profesor ayudante doctor en Genética. Máster en Física de la luz - Fotónica, Universidad Autónoma de Madrid

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal