La directora del Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), Nuria Enguita, i el comissari Enric Mira, han presentat l'exposició 'La fotografia enmig. La fotografia en l'IVAM des de 1950', que s'inaugura el dijous 30 de novembre al Centre Julio González.
La mostra, composta per una selecció de 62 obres de 31 artistes, ofereix una nova lectura sobre els fons de fotografia de l'IVAM, alhora que reivindica el medi fotogràfic com un dispositiu de creació de noves narratives.
Una lectura relacional
“Les nostres vides són cada vegada més fotogràfiques i les fotografies estan ‘enmig’ dels nostres records, dels nostres coneixements, de les nostres relacions personals”, ha explicat Nuria Enguita sobre el títol de l'exposició, que pretén posar de relleu “aquest caràcter relacional de la fotografia, com una intrusa en les nostres vides i en les arts, aquest caràcter permeable i versàtil que té i la seva capacitat per crear nous significats”.
Una itinerància amb noves peces
Concebuda inicialment per a la seu de l'IVAM a Alcoi, on va romandre des de novembre de 2021 fins a abril de 2022, l'exposició itinera ara al centre Julio González en resposta a l'interès de l'IVAM per difondre i investigar la col·lecció de fotografia, aportant noves lectures. Com a novetat, la selecció d'artistes inclou obres d'Andreas Gursky, Thomas Struth o Thomas Ruff que no van estar presents a Alcoi.
La fotografia més enllà de la realitat
De manera que, l'exposició mostra com la fotografia, a partir de 1950 i sobretot des de la dècada dels seixanta, més enllà del seu valor com a mirall de la realitat o memòria del passat, esdevé temps, teatre, narració o arxiu. “La fotografia no com a reflex de la realitat, sinó com a construcció de la realitat, com a instrument per armar nous modes de comunicació artística en un procés de transdisciplinarietat medial”, ha subratllat Enric Mira.
Les tres dimensions de la fotografia
El comissari ha destacat que en el discurs expositiu es trenzen les nocions de empremta, narrativa i concepte com a reflex d'aquesta pluralitat de l'art fotogràfic en relació amb l'art.
Empremta: la fotografia és una inscripció material de la realitat capaç de generar un vincle tangible amb el món i amb els altres.
Narrativa: la fotografia posseeix la qualitat de representar el món per analogia per revelar-lo o documentar-lo, però també per relatar-lo i, en ocasions, inventar-lo.
Concepte: la fotografia posseeix una dimensió cultural que sorteja l'enlluernament subjectiu de les imatges, estimulant el pensament crític de qui les percep.
Una heterogeneïtat de temes i perspectives
Amb aquesta manera d'estar ‘enmig’, la mostra recull aquesta heterogeneïtat de l'art fotogràfic en relació amb l'art amb peces que aborden qüestions com la construcció cultural del paisatge, en el cas de Hamish Fulton, Bleda i Rosa, Andreas Gursky, Thomas Ruff o Mira Bernabeu, o la qüestió de gènere i la perspectiva feminista amb Laurie Simmons, Carmen Navarrete, Eulàlia Valldosera, Rineke Djikstra i Valie Export.
També hi ha obres que parlen sobre el cos i la identitat -Gillian Wearing, Douglas Gordon, Wolfang Tillmans i Thomas Ruff-, i sobre l'arquitectura i l'urbanitat - Robert Rauschenberg, Bern i Hilla Becher, Thomas Struth, Gabriele Basilico o John Baldessari-.
Una mirada crítica a la societat
“Algunes de les imatges són testimoni de la presència i els efectes dels mitjans de comunicació de masses en la societat contemporània, com s'observa en els treballs de Sigmar Polke i Richard Prince”, ha ressaltat el comissari.
Sobre Montserrat Soto i Allan Sekula, ha fet èmfasi en el seu treball “sobre l'alteració dels espais naturals en les últimes dècades” i també ha citat “la realitat dels fenòmens migratoris que mostren les composicions de Bouchra Khalili, Pilar Beltrán i Rosell Meseguer”.
Una visió poètica i personal
En definitiva, l'exposició 'La fotografia enmig' ofereix una visió àmplia i plural de l'art fotogràfic des de 1950 fins avui. Una visió que posa de relleu el caràcter relacional de la fotografia, la seva capacitat per crear noves narratives i la seva mirada crítica a la societat.
L'exposició es podrà visitar al Centre Julio González de València fins al 2 de juny de 2024.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :