Iniciativa d'IU per a la recuperació de béns inmatriculats per l'Església catòlica Iniciativa d'IU per a la recuperació de béns inmatriculats per l'Església catòlica
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Iniciativa d'IU per a la recuperació de béns inmatriculats per l'Església catòlica

IU presenta una iniciativa per a recuperar béns inmatriculats indegudament per l'Església catòlica a Espanya. Conéixels tots els detalls d'aquesta proposta i les xifres alarmants d'inmatriculacions.

 #IglesiaCatolica #PatrimoniHistoric #IU #Inmatriculacions #Espanya

Diputats d'IU -Esquerra Unida, al Grup Plurinacional Sumar, Engracia Rivera i Nahuel González, juntament amb el també parlamentari del grup Francisco Sierra, han registrat una iniciativa on aborden la possibilitat que l'Executiu tramite "en els mateixos termes" el projecte de llei de Patrimoni Històric paralitzat la passada legislatura "en el qual es reconeixia que els béns d'interès cultural en possessió de l'Església catòlica no puguin ser enajenats a tercers, només a favor de l'església pròpia o a l'Estat".

En la iniciativa es promou conèixer amb detall l'actuació realitzada des del Govern amb vista a impulsar la "recuperació dels béns inmatriculats indegudament per l'Església catòlica durant anys".

La iniciativa pretén impulsar la recuperació de béns inmatriculats indegudament per l'Església catòlica durant anys

La iniciativa planteja una sèrie d'actuacions concretes per intentar que s'executen en els pròxims mesos referides a diferents actuacions irregulars practicades per la jerarquia catòlica en el nostre país entre elles, per exemple, i davant de la venda de béns inmatriculats, si el Govern la previst "ampliar l'informe que va remetre al Congrés dels Diputats per abastar totes les inmatriculacions de l'Església catòlica a Espanya des de 1946, realitzades pel procediment que únicament exigia una certificació pròpia com a privilegi atorgat pel franquisme respecte al resta de persones físiques o jurídiques".

El papa Francisco i les "inmatriculacions"

En la mateixa línia, els signants aborden la possibilitat que l'Executiu tramite "en els mateixos termes" el projecte de llei de Patrimoni Històric paralitzat la passada legislatura "en el qual es reconeixia que els béns d'interès cultural en possessió de l'Església catòlica no puguin ser enajenats a tercers, només a favor de l'església pròpia o a l'Estat".

Francisco Sierra, Engracia Rivera i Nahuel González, registrant la iniciativa al Congrés

Engracia Rivera, Nahuel González i Francisco Sierra pregunten també si "ha valorat el Govern presentar un projecte de llei que permeti regular en quins casos i en quines condicions un bé de caràcter religiós d'extraordinari valor històric ha de ser de domini públic".

Es van realitzar un total de 34.961 inmatriculacions a favor de l'Església catòlica entre 1998 i l'entrada en vigor de la reforma de la Llei Hipotecària en 2015

En febrer de 2021, l'Executiu de coalició va remetre al Congrés un informe sobre els béns inmatriculats entre 1998 i 2015. Segons aquest treball, es van realitzar un total de 34.961 inmatriculacions a favor de l'Església catòlica entre l'1 de gener de 1998 i l'entrada en vigor d'una segona reforma de la Llei Hipotecària en 2015 perquè l'Església sotmeter-se a partir d'aquell moment al mateix procés que la resta de les persones físiques i jurídiques per reclamar la propietat dels béns.

Inmatriculacions, una enorme obscenitat política comesa durant gairebé 70 anys

D'aquest total, 20.014 finques són temples de l'Església o dependències complementàries, mentre que 14.947 són un altre tipus de finques (terrenys, solars, habitatges o locals). Del total, 30.335 inmatriculacions ho han estat en virtut d'una certificació eclesiàstica, i 4.626 s'han inscrit sota un títol diferent, és a dir, a títol insuficient per a la demostració de la propietat en aquest registre. A destacar que l'informe no abasta tot l'àmbit temporal des de 1946, per la qual cosa la incidència real de les inmatriculacions indegudes és encara major.

La iniciativa registrada recorda puntualment que en setembre de 2022 es va aprovar a la Comissió de Constitucional una proposició no de llei amb la finalitat d'impulsar l'acció del Govern en aquesta matèria. Concretament se li va instar a 'seguir aclarint la situació jurídica dels béns inmatriculats en possessió de l'Església, amb l'objectiu de treure els obstacles existents per a la seva recuperació pels seus legítims propietaris'.

En setembre de 2022 es va aprovar a la Comissió de Constitucional una proposició no de llei amb la finalitat d'impulsar l'acció del Govern en aquesta matèria

Per això, IU-Esquerra Unida incideix també a preguntar al Govern sobre "quins són els avenços concrets que s'han dut a terme en l'aclariment de la situació jurídica" d'aquests béns. A més, i davant el fet que fins a la data no s'ha produït recuperacions de béns inmatriculats, s'interroga també "per què motius no ha hagut avenços concrets en la recuperació de béns inmatriculats pels seus legítims propietaris".

"Declarar a una verge alcaldessa perpetua és una aberració i un insult a la intel·ligència"

Francisco Sierra i Engracia Rivera, diputats per Sevilla, recorden de manera especial que organitzacions socials i patrimonialistes com la Coordinadora Estatal per a la Recuperació del Patrimoni Inmatriculat per l'Església (Recuperando) o la Plataforma en Defensa del Patrimoni de Sevilla "ens han traslladat la seva preocupació per la inacció o oblit del Govern en aquesta matèria".

Reivindiquen l'obertura del Pati de les Taronges, a Sevilla, que roman tancat al públic des de 1992 per l'Església catòlica

Per això dedica un ampli apartat de la iniciativa a plantejar qüestions concretes referides a l'àmbit andalús, entre elles si el Govern preveu "impulsar la constitució de Patronats Públics que puguen regir la gestió dels béns d'extraordinari valor cultural reconeguts per la UNESCO, com és el cas paradigmàtic de la Mesquita de Còrdova o el Conjunt Catedral, Arxiu d'Índies i Alcàsser de Sevilla", perquè així puguen intervenir el Ministeri de Cultura i les administracions, universitats i associacions patrimonialistes interessades en la seua conservació i gestió.

La Mesquita de Còrdova i el poder dels bisbes

A més, el Defensor del Poble va recomanar en 2020 davant d'una queixa presentada per la Plataforma en Defensa del Patrimoni de Sevilla l'execució de plans directors, deixant constància en el contingut de l'Informe Anual al Parlament d'Andalusia en 2020. En aquest sentit, ambdós diputats andalusos al Grup Plurinacional Sumar pregunten també a l'Executiu si impulsarà Govern "la creació d'aquests plans directors, elaborats per les institucions interessades en la seua conservació i en els quals puguen participar totes les administracions".

Concretament, amb respecte a l'obertura del Pati de les Taronges, a Sevilla, que reivindiquen entitats locals i que roman tancat al públic des de 1992 per l'Església catòlica, igual que el Pati de les Taronges del Salvador, pregunten si preveu "iniciar les gestions oportunes perquè el Pati de les Taronges de Sevilla puga tornar a ser un espai públic", com ho va ser abans.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal