Els Premis Rei Jaume I impulsen la ciència i l'emprenedoria a través de les sèries i pel·lícules Els Premis Rei Jaume I impulsen la ciència i l'emprenedoria a través de les sèries i pel·lícules
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Els Premis Rei Jaume I impulsen la ciència i l'emprenedoria a través de les sèries i pel·lícules

La Fundació Valenciana Premis Rei Jaume I ha llançat una campanya innovadora amb l'objectiu de fomentar la passió per la ciència i l'emprenedoria entre la joventut espanyola. Amb el lema 'La sèrie que mereixem', la fundació proposa a les grans plataformes de streaming la creació de sèries i pel·lícules basades en les històries de científics i emprenedors espanyols, destacant les seves contribucions i posant-los "en el centre de la societat espanyola".

Segons el president executiu de la Fundació Valenciana Premis Rei Jaume I, Javier Quesada, i el president de la fundació, Vicente Boluda, aquesta iniciativa podria generar diverses temporades plenes d'històries fascinants. Durant la presentació dels actes de l'edició 35 dels premis, prevista per al 28 de novembre a la Lonja de la Seda, van instar a les plataformes a crear continguts protagonitzats per científics i emprenedors espanyols, com els guardonats dels Premis Rei Jaume I.

La fundació ha habilitat una pàgina web amb el lema de la campanya perquè els usuaris puguin sol·licitar a les plataformes que "s'atrevisquen a fer sèries protagonitzades per científics i emprenedors espanyols", mostrant la fascinació pel descobriment científic i la resolució dels problemes de la humanitat. Quesada destaca la importància de dirigir als joves cap a un futur on seran els principals beneficiaris dels avenços tecnològics, científics i empresarials a Espanya.

La campanya imagina sèries basades en els guanyadors dels premis, com 'Bajo el Antártico', amb Carlota Escutia Dotti, on una doctora en Ciències Marines s'embarca en una expedició per estudiar els canvis al gel de l'Antàrtida. També destaquen 'Dr.Oro', inspirada en Antonio M. Echavarren, on aquest doctor en química i el seu equip descobreixen la clau perquè l'or es converteixi en un material encara més valuós aplicat a la producció de medicaments.

La fundació promociona aquesta iniciativa amb cartelleria a les marquesines, simulant sèries i fent un toc als títols famosos, com 'Aquí no hay quien investigue', 'Startup Wars' o 'Stranger Labs'.

Els joves, beneficiaris de la ciència

Quesada destaca que la fundació vol incentivar les vocacions entre la joventut. "Com millor siga la tecnologia, la ciència i l'emprenedoria a Espanya, millors seran les seves vides", assegura. Posant com a exemple el premi Nobel Sheldon Glashow (Física, 1979), que forma part dels Rei Jaume I des de fagairebé dues dècades i que, segons Quesada, va inspirar el personatge de Sheldon Cooper a la comèdia 'The Big Bang Theory', destaca la influència que les sèries poden tenir en les vocacions científiques.

És crucial, segons Quesada, que les dones es comprometen amb les anomenades carreres STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques). Destaca la importància de superar la inestabilitat en aquestes professions i anima a les dones a prendre part en aquest àmbit.

Boluda expressa la preocupació de la fundació pel menor seguiment dels certàmens entre la població més jove. Destaca que les campanyes sempre han estat disruptives i fins i tot beligerants per despertar l'interès. Afirma que les sèries importants poden conduir a una major afluència a aquestes professions que destaquen en la societat.

Pel que fa al contacte amb productores audiovisuals, Quesada explica que encara no s'ha realitzat, ja que el primer pas era llançar la iniciativa i després dirigir-se a elles. Assegura que estan segurs que estaran atentes a la campanya que menciona les grans plataformes amb molta educació. També apunta la possibilitat que l'Alt Consell Consultatiu en Investigació, Desenvolupament i Innovació de la Presidència de la Generalitat pugui oferir assessorament.

Quant a la declaració dels jurats, expliquen que encara no s'ha decidit i que enguany serà més consensuada i amb una perspectiva més internacional, gràcies a la creació d'un consell assessor internacional amb tres premis Nobel i cinc Rei Jaume I.

Programa de visites amb els premiats

Com cada any, els dies previs a la cerimònia de lliurament dels premis, els guardonats tindran un complet programa d'activitats i visites per donar a conèixer els seus treballs a la Comunitat Valenciana.

El programa inclou un col·loqui tradicional on cada guardonat exposarà les seves investigacions al públic a la Universitat Politècnica. També visitaran l'Oceanogràfic, el CAC, el nou centre d'art HH i la Fundació Bancaja.

El dilluns, els guardonats visitaran centres de recerca i universitats on oferiran ponències. A València, Daniel Maspoch visitarà l'ICMOL i Antonio Echavarren l'Institut de Química (ITQ), mentre que l'emprenedor Alfonso Jiménez impartirà una conferència a EDEM seguida d'un dinar-coloqui amb el Fòrum de l'Empresa Familiar de l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE).

Finalment, el dimarts tindrà lloc la cerimònia de lliurament dels Premis Rei Jaume I a la Lonja de Mercaders de València.

De manera paral·lela, s'exposa una mostra sobre els Premis Rei Jaume I 2023 a la Lonja durant els dies previs a la cerimònia.

Els guardonats de la 35 edició són Antonio Echavarren Pablos (Investigació Bàsica), Olympia Bover Hidiroglu (Economia), Guillermina López-Bendito (Investigació Mèdica), Carlota Escutia Dotti (Protecció del Medi Ambient), Daniel Maspoch Comamala (Noves Tecnologies) i Alfonso Jiménez Rodríguez-Vila (Emprenedor).

Hashtags: #PremisReiJaumeI #Ciència #Emprenedoria #SèriesInspiraadores


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal