Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Els pacients de la Fe es beneficien desde 2022 de TACs i resonàncies magnètiques que utilitzen intel·ligència artificial

Més de 11.000 pacients de La Fe es beneficien de TACs i resonàncies magnètiques que utilitzen intel·ligència artificial

Més de 11.000 persones s'han beneficiat dels sis equips amb intel·ligència artificial (IA) instal·lats ja a l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe per a adquirir imatges mèdiques.

En concret, es tracta d'un TAC espectral que es va posar en marxa al setembre de 2022 i que, en el seu primer any, ha realitzat proves a al voltant de 7.900 pacients.

A aquest equipament d'avantguarda s'afegeixen tres màquines de resonància magnètica instal·lades el passat juny i que, des de llavors, han servit per a realitzar estudis a més de 3.100 persones en aquest període. Altres dos resonàncies magnètiques similars entraran en funcionament en les pròximes setmanes.

La intel·ligència artificial integrada en aquestes màquines de tomografia computaritzada i resonància magnètica s'aplica tant a l'adquisició de les imatges com al processament i la interpretació, i permet obtindre informació de major qualitat, això és, molt detallada i diferenciada.

En aquest sentit, el director de l'Àrea Clínica d'Imatge Mèdica de l'Hospital La Fe, Luis Martí-Bonmatí, ha explicat que els fluxos de treball intel·ligents "augmenten la qualitat de les imatges, la qual cosa facilita el diagnòstic precís al mateix temps que disminueix al voltant del 30% la durada de la prova i un 20% la radiació".

Millorar la qualitat de les imatges i la informació extreta d'elles, així com el flux de treball i el temps d'informació es tradueix, "en un menor temps de resposta i en una millora en la precisió diagnòstica, crucials en situacions de processos crítics o quan tractem amb pacients oncològics", segons ha afegit Martí-Bonmatí.

A més, tant el TAC com la resonància magnètica s'empleen en població adulta i pediàtrica, on és especialment important que la seguretat dels estudis siga màxima.

Les àrees en les quals s'empleen els equips amb IA són, a dia d'avui, càncer (reconstrucció d'imatges, segmentació de tumors i òrgans; detecció i seguiment de nòduls pulmonars), cardiovascular (anàlisi vascular; estudis de perfusió per a ictus isquèmic; segmentació de volums cardíacs; triatge de radiografies de tòrax) i urològica (detecció de lesions en pròstata).

A més, l'àrea d'Imatge Mèdica de La Fe està immersa en un projecte per a ampliar aquestes solucions d'intel·ligència artificial disponibles i adquirir una plataforma per a monitoritzar-les. Aquesta plataforma permetrà extreure dades sobre l'aplicació de la IA a situacions del món real per a observar els seus resultats i millorar els algoritmes. També pretén incloure altres algoritmes provats per a agilitzar el diagnòstic de càncer de mama i malalties neurodegeneratives.

Curs en La Fe sobre intel·ligència artificial

A més de les aplicacions assistencials, l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe impartirà enguany un curs d'intel·ligència artificial dirigit principalment a professionals de l'àrea Clínica d'Imatge Mèdica, tant residents com radiòlegs.

La formació s'estructura en 16 sessions que abordaran, entre altres temes, l'emmagatzematge i les eines de postprocessament i intel·ligència artificial, i aprofundeix en aspectes aplicables a la pràctica clínica.

Per tant, tant a nivell assistencial com docent, "i també en investigació, La Fe aposta per la innovació mitjançant el desenvolupament i la implementació de solucions d'intel·ligència artificial per a, en última instància, millorar la salut de les persones en tots els estadis, des de la prevenció fins al tractament", conclou el gerent del departament de salut València La Fe, José Luis Poveda..


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal