Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria, Vilamarxant, Benissanó, Benaguasil, Olocau, Gàtova...

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Covid Persistente: Quan els Símptomes Es Prolonguen Durant Setmanes, Mesos o Anys


Després de diversos anys des de l'inici de la pandèmia de la covid-19, sabem que, encara que la majoria de les persones afectades pel virus es recuperen completament en diverses setmanes, entre un 10 i un 15% continuen patint símptomes que es prolonguen durant setmanes o fins i tot mesos després de la recuperació, segons les estimacions de l'Organització Mundial de la Salut. A aquesta situació es coneix com a "covid persistent", en la qual els símptomes apareixen en els tres primers mesos des de l'inici de la infecció i es mantenen durant almenys dos mesos més. Incluso s'observa un augment en la permanència de símptomes durant anys, generant així problemes crònics de salut.

Què pot alertar de la persistència de símptomes físics?

En alguns casos, les persones manifesten una pitjor salut física percebuda en contrast amb la població general sana fins a tres mesos després de la infecció per coronavirus, no haver-se recuperat completament dels símptomes fins a vuit mesos després o mantenir de forma permanent algun símptoma que abans de la malaltia no presentaven.

També resulta cridanera la presència de alguns símptomes, com el cansament. En un estudi realitzat a Turquia, els participants van destacar que mai havien experimentat abans una sensació de cansament com aquesta. No era a causa de la falta de descans i no estava relacionat amb el treball físic. Era un sentiment estrany que els limitava per al desenvolupament de les activitats de la vida diària.

Per què ens afecta mentalment la covid persistent?

La infecció per covid-19 ha generat una situació d'incertesa, ira, frustració, por al contagi o la mort, o la desesperança pels símptomes que no desapareixen.

A més, s'ha arribat a calcular que el risc de desenvolupar trastorns mentals és dues vegades major en persones que continuen amb símptomes persistents després de la infecció. De fet, un estudi realitzat a Espanya va informar que els pacients van experimentar un empitjorament del seu estat psicològic i funció cognitiva, amb una lleugera millora als sis o set mesos de seguiment, excepte l'ansietat i la depressió, que van augmentar.

Finalment, cal destacar la vinculació entre les conseqüències físiques, mentals i socials. Algunes persones han assenyalat com el deteriorament físic o un canvi prolongat en el gust i l'olfacte els impedix gaudir del menjar, la qual cosa limita les seues activitats socials, com ara eixir a menjar amb amics o familiars, el que pot derivar en afectacions emocionals.

Per a aquestes mateixes raons, algunes persones van experimentar dificultats per a tornar al treball. Mentre que algunes van tornar gradualment, altres estaven de baixa per malaltia a llarg termini, la qual cosa va tenir repercussions socials i mentals negatives.

Algunes experiències amb el sistema de salut

En general, moltes persones afectades per aquesta condició de covid persistent han trobat difícil l'accés als serveis de salut i han notat una variació en la qualitat de la relació terapèutica.

Informen de respostes tardanes, inexistents o inadequades a causa de la pressió que han patit els serveis de salut. Molts joves sense patologies prèvies no van ser atesos ràpidament, ja que es considerava que la covid-19 i els seus símptomes no eren tan freqüents ni tan greus en pacients amb aquest perfil.

Davant aquesta situació, els pacients van recórrer a Internet com a element de suport per a resoldre molts dels seus dubtes sobre la seua salut, compartir experiències o símptomes similars amb altres internautes, així com provar dietes, suplements i medicaments recomanats per altres persones en la mateixa situació sense recolzament científic ni prescripció mèdica.

Per això, i per por a una reacció negativa, moltes persones optaven per oferir informació limitada sobre els seus símptomes al personal de salut. Tot això generava complicacions i esdeveniments crítics, així com malestar físic i emocional per haver d'organitzar el seu propi pla de recuperació i pel pronòstic incert.

En resum, els pacients es van sentir privats dels seus drets, sobrecarregats de suportar i manejar els símptomes d'una covid persistent, a més de viure amb incertesa i por de si era possible una recuperació total.

Amb aquest panorama, els organismes internacionals fan una crida als països per a augmentar els seus esforços per a recopilar sistemàticament dades posteriors a la covid-19 i prioritzar el desenvolupament terapèutic i de rehabilitació per a les persones amb covid persistent. Els gestors i responsables polítics podrien planificar i implementar estratègies i programes per a atendre les necessitats de les persones en la seua situació, garantint el reforçament de la salut i la qualitat de vida.


Bárbara Badanta Romero, PDI. Departamento de Enfermería, Universidad de Sevilla y María Rocío Meseguer Fernández, Enfermera, Universidad de Sevilla

L'article va ser publicat originalment en The Conversationoriginal.

Traduït per Àgora CT
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons


** Pots deixar un comentari manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. No es publicaran els comentaris que porten incrustats enllaços, encara que no estiguen complets. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies **

Cap comentari :

Mastodon