La nova vacuna contra el virus respiratori sincitial per a embarassades que també protegeix els seus bebés La nova vacuna contra el virus respiratori sincitial per a embarassades que també protegeix els seus bebés
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La nova vacuna contra el virus respiratori sincitial per a embarassades que també protegeix els seus bebés

komokvm/Shutterstock

El virus respiratori sincitial (VRS) causa una infecció respiratòria comuna que representa un risc significatiu per als bebés. Protegir els nadons d'aquesta malaltia ha estat una preocupació durant molts anys.

No és per a menys. El VRS és un virus altament contagiós que afecta el tracte respiratori, causant símptomes que van des de lleus, semblants a un refredat, fins a una greu dificultat per a respirar. En els bebés amb sistemes immunològics debilitats o problemes de salut preexistents, especialment en aquells nascuts prematurament, el VRS pot donar lloc a complicacions greus com ara bronquiolitis o pneumònia.

Basada en la proteïna F del virus

Finalment, la solució sembla haver arribat sota la forma d'una vacuna desenvolupada per l'empresa Pfizer. Anomenada Abrysvo, pot ser utilitzada en dones embarassades i ofereix una nova esperança per protegir tant les futures mares com els seus nadons de les complicacions potencialment greus associades a la infecció pel VRS.

La seua aprovació recent per part de l'Administració d'Aliments i Medicaments (FDA) dels Estats Units i l'Agència Europea de Medicaments (EMA) marca un punt d'inflexió en l'atenció a la salut materna i infantil. El seu disseny innovador és el resultat d'una extensa investigació i assaigs clínics realitzats per Pfizer.

Abrysvo és una vacuna basada en subunitats del virus, el que significa que conté només components específics del VRS en lloc del virus complet. Es centra concretament en la proteïna F, o proteïna de fusió, que es troba a la superfície del patogen. Aquesta proteïna és essencial perquè el VRS entre i infecte les cèl·lules humanes.

La vacuna estimula el sistema immunològic per generar una resposta d'anticossos protectora capaç de bloquejar l'entrada del virus a les cèl·lules de l'aparell respiratori. A més, conté dues versions de la proteïna F per facilitar una protecció més àmplia davant les diferents soques o variants del VRS.

Per tant, Abrysvo no conté formes vives o debilitades del VRS, la qual cosa la fa especialment segura per a les dones embarassades, que necessiten protegir-se a elles mateixes i als seus futurs fills sense el risc de causar dany.

Implicacions per a la salut materna i infantil

Un dels aspectes més notables d'aquesta vacuna és la seua capacitat per conferir una immunitat en la mare que pot ser transferida al nadó. A mesura que el sistema immunològic de la gestant reacciona a la vacuna, es produeixen una sèrie d'anticossos protectors contra el VRS. Una porció d'aquests anticossos es transmet al fetus en desenvolupament a través de la placenta, oferint al bebé un escut vital contra el VRS en els primers sis mesos de vida, precisament quan és més vulnerable.

Esquema del 'modus operandi' de la nova vacuna desenvolupada per Pfizer
Esquema del 'modus operandi' de la nova vacuna desenvolupada per Pfizer. CC BY

La vacuna s'administra a les futures mares entre les setmanes 32 i 36 d'embaràs. Aquest moment estratègicament triat maximitza la transferència d'anticossos protectors de la mare al fetus. A més, vacunar en aquest període limita el risc de patir un part prematur.

Aquest avenç promet reduir de manera significativa les hospitalitzacions i complicacions relacionades amb el VRS en els nadons i aborda una preocupació constant per a les dones embarassades, oferint-los una forma de protegir als seus nadons d'una infecció potencialment greu.

Segura i efectiva

El New England Journal of Medicine va publicar un assaig clínic que destaca l'eficàcia de la nova vacuna. Aquest estudi va demostrar una reducció significativa en la incidència d'infeccions del tracte respiratori inferior degudes al VRS que van necessitar atenció mèdica en nadons nascuts de mares vacunades.

En total, 3.682 embarassades van rebre la vacuna i altres 3.676 se'ls va administrar placebo (substància sense activitat farmacològica). També es van avaluar 3.570 i 3.558 nadons, respectivament. Segons indiquen els resultats, la vacuna va actuar més eficaçment en les infeccions de major gravetat.

En els primers tres mesos després del naixement, es van registrar 6 casos de malaltia respiratòria greu en nadons de dones vacunades i 33 en fills de dones del grup del placebo, la qual cosa suposa una eficàcia de la vacuna del 82%. Quan es van avaluar els primers sis mesos després del naixement, es van detectar 19 casos de dolència greu en nadons de mares vacunades i 62 en els fills de les dones que van rebre placebo, la qual cosa situa l'eficàcia d'Abrysvo en el 69%.

Els efectes secundaris més comuns reportats entre dones vacunades van ser fatiga, mal de cap, molèstia en el lloc de la injecció, dolor muscular, nàusees, dolor en les articulacions i diarrea.

En l'assaig no hi va haver diferències estadísticament significatives en la taxa de naixements abans de les 37 setmanes d'embaràs entre les dones que van rebre la vacuna (5,7%) i aquelles a les que se'ls va administrar placebo (4,7%). A més, totes dues taxes observades van ser inferiors a la taxa de naixements prematurs en la població general, que es situa al voltant del 10%.

Una nova era en la prevenció del VRS

La vacunació contra el VRS de dones embarassades representa un pas significatiu. La vacuna, basada en la proteïna F del VRS, evita l'entrada del virus a les cèl·lules respiratòries, la qual cosa prevé les infeccions en nadons.

Amb les aprovacions de les agències reguladores i el potencial per protegir tant a les dones embarassades com als seus fills, la vacuna contra el VRS anuncia una nova era en la prevenció de les infeccions causades per aquest virus.

La seua adopció generalitzada, juntament amb l'administració d'un tractament també basat en la proteïna F i recentment aprovat (Beyfortus), té el potencial de reduir significativament la càrrega de malalties relacionades amb el VRS, millorant en última instància el benestar tant de les mares com dels seus nadons.

Aquest article està publicat originalment a The Conversation en espanyol.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal