Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria, Vilamarxant, Benissanó, Benaguasil, Olocau, Gàtova...

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Justícia recolza a Riba-roja de Túria i rebutja que haja de pagar 25 milions pel PAI de Porxinos

 La sala de lo contenciós-administratiu del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha desestimat el recurs d'apel·lació al jutjat número 2 de València interposat per l'empresa Litoral del Este contra una sentència judicial de finals del mes de juliol de l'any 2021 en què l'Ajuntament de Riba-roja de Túria quedava absolt del pagament d'una indemnització de 25 milions d'euros per la anul·lació del Programa d'Actuació Integrada (PAI) de Porxinos.

La sentència del TSJ valencià reafirma ara l'actuació de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria en tot el litigi mantingut amb la companyia Litoral del Este, que, amb el suport del València Club de Futbol, pretenia construir una ciutat esportiva a la localitat de Riba-roja de Túria, a la zona de Porxinos, a més de 2.700 habitatges i un camp de golf en una àrea d'alt valor ecològic, ara inclosa en el Pla d'Ordenació de Recursos Naturals (PORN) del Túria.

Cal recordar que el procés judicial té les seues arrels en el conveni signat en l'any 2005 entre l'Ajuntament de Riba-roja de Túria, governat pel Partit Popular, i l'empresa esmentada per dur a terme el programa urbanístic a canvi de 20 milions d'euros com a contraprestació econòmica per la tramitació del PAI i la seua posada en marxa en un futur en aquesta zona de l'àrea oest del terme municipal.

No obstant això, una sentència primer del Tribunal Superior de Justícia d'abril de l'any 2013 i una posterior de ratificació per part del Tribunal Suprem al juny de 2016, després d'un recurs de la plataforma Salvem Porxinos, declarava nuls els plans parcials i la homologació del projecte urbanístic, especialment per l'absència de suficients recursos hídrics en la zona i per la manca de concurrència i publicitat en el tràmit del pla urbanístic. Segons aquelles sentències, després de les denúncies de Salvem Porxinos, es va aconseguir demostrar que en la gestió de l'Ajuntament governat pel PP i la companyia del València Club de Futbol no es van respectar les condicions que imposava la declaració d'impacte ambiental respecte del paratge veí de les Rodanes i l'adjudicació de la urbanització es va fer "a dit i sense l'oferta pública".

L'empresa demandant va renunciar a l'any 2014 a les indemnitzacions econòmiques per la anul·lació del PAI a canvi de la tramitació d'un nou programa més respectuós amb el medi ambient i amb una reducció del nombre d'habitatges. D'aquesta manera, l'Ajuntament de Riba-roja de Túria va tornar a tramitar un altre pla que, posteriorment, va ser rebutjat per la Generalitat Valenciana pel seu impacte ambiental.

La sentència actual del TSJ recorda que l'empresa mercantil impulsada pel València Club de Futbol va obtenir plusvàlues de més de 130 milions d'euros per la venda de terrenys a una nova mercantil. "El que pretén indicar la sentència apel·lada en el seu raonament és que no es pot indemnitzar un dany que no ha existit", subratlla la sentència dels magistrats de l'alt tribunal valencià.

"L'empresa demandant no ha patit un empobriment en el seu patrimoni, sinó tot el contrari, només aquesta apreciació ens bastaria per desestimar l'acció subsidiària, l'ajuntament va complir amb les seues obligacions en la tramitació del PAI, amb la qual cosa opera la renúncia en 2014 a les indemnitzacions que, hipotèticament, li corresponien; anem a desestimar el recurs en la seua totalitat", enfatitza la sentència del tribunal.

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha mostrat la seua satisfacció "de tot l'equip de govern, de les entitats ecologistes, la societat civil i tots els nostres veïns perquè, al final, s'ha imposat la lògica, es va paralitzar entre tot el món un pla urbanístic aberrant que només pretenia un enriquiment a costa de tots els veïns i que, al final, la justícia ha fet valer la seua potestat; com vam dir en contra del criteri del pelotazo, la vall de Porxinos serà una zona protegida d'alt valor ecològic, i l'ajuntament no haurà de tornar ni un euro de pura especulació urbanística".

Raga ha afegit que el València "està per damunt de tots aquells dirigents que en el seu moment volien obtenir pingües beneficis econòmics a costa nostra amb més de 130 milions d'euros, per això aquesta sentència ha fet justícia a Riba-roja de Túria".

 


** Pots deixar un comentari manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. No es publicaran els comentaris que porten incrustats enllaços, encara que no estiguen complets. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies **

Cap comentari :

Mastodon