Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria, Vilamarxant, Benissanó, Benaguasil, Olocau, Gàtova...

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Hospital La Fe de València realitza el trasplantament de cor número 1.000, un èxit de la cirurgia trasplantadora


L'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València ha realitzat el trasplantament de cor número 1.000, un "aconseguiment en la història de la cirurgia de trasplantament" que situa al centre valencià en el reduït grup d'hospitals que han arribat a aquesta xifra a tot el món, integrat per una vintena de centres.

A Espanya, només l'Hospital Puerta de Hierro de Madrid ha aconseguit recentment el miler d'intervencions en 39 anys d'activitat de trasplantament.

En aquest sentit, el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha assenyalat que "aquest aconseguiment posa de manifest el nivell de qualitat assistencial que tenim a la Comunitat Valenciana".

A més, afegeix, "ha de servir d'exemple i d'estímul per a tot el personal que exerceix la seua tasca en la sanitat pública, per a continuar treballant amb l'objectiu d'assolir altes cotes de qualitat, qualificació i prestigi".

Així mateix, el titular de Sanitat destaca l'exemple de professionalitat i la tasca desenvolupada per tot l'equip de cirurgia cardíaca de l'Hospital La Fe, encapçalada actualment pel doctor Juan Martínez León, així com la tasca que durant anys han desenvolupat Anastasio Montero i José María Caffarena en el servei de cirurgia cardíaca de La Fe.

En el cas valencià, el receptor és un pacient de la Comunitat Valenciana que va requerir suport circulatori (màquina de circulació extracorpòria, ECMO) durant tres setmanes, en espera deconseguir una donació òptima. La seua evolució ha sigut favorable i ja ha rebut l'alta mèdica, segons ha explicat el cap de servei de Cirurgia Cardiovascular de l'Hospital La Fe, Juan Martínez León.

TRES INTERVENCIONS AL MES

El primer trasplantament cardíac en aquest centre, referència de la Comunitat Valenciana per a trasplantament cardíac i teràpies avançades en insuficiència cardíaca, "es va realitzar fa ara 36 anys, a una mare de família que havia patit un dany cardíac sever", ha recordat Luis Almenar, coordinador de Trasplantament Cardíac en La Fe. Des de llavors, novembre de 1987, es realitzen entre 30 i 35 intervencions cardíaques cada any, el que suposa una mitjana de tres al mes.

Les cirurgies relacionades amb el trasplantament de cor inclouen no solament els procediments estàndard sinó també el trasplantament combinat amb altres òrgans --per exemple, ronyó-- i els trasplantaments pediàtrics i infantils.

A més, l'Hospital La Fe és centre de referència nacional (CSUR) per a trasplantament cardiopulmonar (els dos òrgans simultàniament). "D'aquesta manera, és el primer centre que aconsegueix el miler de trasplantaments combinant els tres tipus, adult, infantil i cardiopulmonar", ha explicat Martínez León.

El programa de Trasplantament Cardíac és fruit de la col·laboració de molts professionals sanitaris de diferents serveis que treballen de manera coordinada amb l'objectiu de donar una nova oportunitat als pacients que només compten amb aquesta opció: Cardiologia, Coordinació de Trasplantaments, Cirurgia Cardíaca, Anestèsia i Reanimació, Unitat de Vigilància intensiva, Anatomia Patològica, Microbiologia/Malalties Infeccioses, Anàlisis Clíniques, Radiologia, Rehabilitació i Farmàcia Hospitalària, entre altres.


Tant Juan Martínez León, com Luis Almenar, destaquen que tot l'hospital està "implicat i compromés amb l'activitat trasplantadora que no seria possible sense aqueix lliurament i sense la gran generositat dels donants i les seues famílies".


Els serveis que integren el Heart Team (Anestèsia i Reanimació, Vigilància intensiva, Cirurgia Cardíaca i Cardiologia) estan directament implicats amb els pacients per a oferir els nivells més elevats en matèria d'innovació i qualitat.


Un aspecte important del treball d'aquest equip --recalquen des de l'administració autonòmica-- és la implantació de sistemes d'assistència circulatòria i ventricular. De fet, recentment es va superar la xifra de 500 implants del dispositiu ECMO, amb el que s'ha pogut aconseguir millorar a molts pacients greument malalts.

COR ARTIFICIAL

Així mateix, s'implanten dispositius de llarga duració - cor "artificial"- que permeten als pacients tornar a les seues cases i realitzar una vida molt millor que la que tindrien. D'altra banda, existeix un compromís elevat a potenciar la donació per a reduir la llista d'espera.

Segons el registre espanyol de trasplantaments, l'any passat es van realitzar 311 trasplantaments de cor en tota Espanya, dels quals l'Hospital La Fe va realitzar un total de 28, xifra que el converteix en l'hospital que més trasplantaments cardíacs va realitzar de tota Espanya.

A més, el gerent de l'Hospital La Fe José Luis Poveda, ha assenyalat "la importància de disposar d'un centre en la nostra Comunitat que està acreditat per a realitzar tot tipus de trasplantaments i que assumeix també la realització de trasplantaments infantils".

El programa de trasplantament en aquest centre posseeix un desenvolupament exponencial des de fa anys amb intenció de ser centre referent a nivell nacional i oferir als ciutadans i ciutadanes de la Comunitat Valenciana els millors estàndards en matèria assistencial i de qualitat.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
** Pots deixar un comentari manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. No es publicaran els comentaris que porten incrustats enllaços, encara que no estiguen complets. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies **

Cap comentari :

Mastodon