Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria, Vilamarxant, Benissanó, Benaguasil, Olocau, Gàtova...

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Educació per a adults: on i què puc estudiar?


En la societat actual la jubilació presenta un repte que fa una o dues generacions no existia: arribem a aquest punt de la vida cada vegada més persones, majoritàriament en bones condicions físiques i intel·lectuals (el que pot fer que l'etapa de jubilació dure fins a 30 anys), i amb una rica experiència de vida.

Al mateix temps, aquesta jubilació més llarga i amb millors condicions de salut es troba amenaçada pel flagell de la solitud: un percentatge elevat dels majors de 65 anys a Europa (40,2 % de les dones, 21,8 % dels homes) viuen sols.

No és estrany que la jubilació propicie una crisi existencial, i que aquesta s'experimenti com un buit de sentit. Omplir aquest buit és condició necessària del benestar dels majors, i no s'aconsegueix només amb una invocació genèrica a la "envelliment actiu".

Com aconseguir-ho? Els experts assenyalen que la superació d'aquesta crisi exigeix al subjecte iniciar un nou projecte, una nova comunitat de relacions socials, un àmbit nou de compromisos i una actualització dels coneixements i les competències, per a una etapa que anirà a ser diferent i potser no breu. En definitiva, actualitzar –per a continuar-lo– el seu enriquiment personal i, sobretot, per a tornar a ser útil socialment, encara que de manera diferent. Una de les millors maneres per fer-ho pot ser recórrer a l'educació per a adults i als programes d'estudis universitaris per a majors.

Millor acompanyat

L'individu sol no podrà aconseguir-ho. Necessita un suport formatiu –com en les altres etapes de la vida–, una plataforma que l'acompanyi a encaminar aquesta nova "adolescència" que se li obri en la seva vida. Així van néixer els Programs Universitaris per a Majors (PUMs). Pràcticament totes les universitats espanyoles en tenen un, encara que amb modalitats diferents.

I tots reconeixen una data fundacional: en l'any 1973 a la Universitat de Toulouse, quan es va posar en marxa el primer d'aquests programes.

Sota diferents noms –educació d'adults majors o Programs Universitaris per a Majors (PUMs)– conviuen dos tipus principals de programes: el francès, que consisteix en què les universitats creen una oferta d'estudis i activitats; i l'anglès, en el qual és la comunitat de seniors la que crea l'oferta d'estudis a través de la seva pròpia formació i experiència.

En el que es refereix a la metodologia, uns imparteixen conferències setmanals, altres ofereixen als majors assistir a classe com a oients amb els universitaris més joves, i altres segueixen un pla d'estudi específicament dirigit a ells, d'acord amb les seves noves necessitats.

Educació per a adults: programes específics

Aquest últim és el cas del Campus de l'Experiència de la Universitat Internacional de Catalunya, un Programa Universitari per a Majors dirigit a les persones que acaben el cicle professional de les seves vides.

Es comprova que PUMs com aquest són un instrument eficaç per donar sentit a la vida en la vellesa. I ho són perquè, sobretot, fomenten la socialització, el compromís i l'ajuda mútua –el servei– entre coetanis; encara que també perquè faciliten l'enriquiment personal mitjançant el cultiu de la saviesa –una manera d'encabir i rendibilitzar la seva llarga experiència de vida–, i un oci creatiu proporcionat a les seves forces i compartit amb altres.

Qui pot entrar?

Si considerem que l'educació permanent és un dret i un deure, cap dels PUMs exigeix requisits d'entrada: no és necessària cap titulació prèvia més que la condició d'haver complert 50 anys.

Actualment a Espanya hi ha unes 60 universitats amb PUMs. Cada universitat i cada programa tenen les seves tarifes. Segons l'últim informe periòdic de la Xarxa Vives, el preu per als alumnes d'aquests programes oscil·la entre 1,70 € i 10,6 € l'hora. Cada universitat ofereix diferents possibilitats de finançament o ajudes econòmiques.

Programa en Cultura, Ciència i Societat

El 2019 la Universitat Internacional de Catalunya va ser l'última de la ciutat de Barcelona a incorporar una ensenyança per a adults majors. L'oferta principal del Campus de l'Experiència de UIC Barcelona és el Programa Universitari Sènior en Cultura, Ciència i Societat. És un compromís de tres anys que comprèn assignatures de sis àrees temàtiques: literatura, ciència, història, art i música, filosofia i món actual (on englobem assignatures com la geografia o el dret, continguts que requereixen actualització).

Les assignatures tenen pràcticament un mes de vida i es complementen amb una sortida mensual relacionada amb la temàtica que s'estigui impartint per atorgar una part experiencial al temari i sortir de les aules: visites a museus, obres musicals, experiments en el laboratori, etc.

A més, s'ofereixen tallers, que són cursos pràctics, abans o després de les classes, un viatge de final de curs, concursos literaris i treballs grupals d'investigació. Aquests reforcen el rigor acadèmic d'estar a la Universitat i també fa als alumnes responsables del seu aprenentatge.

El programes específics solen potenciar les humanitats, l'àrea més demandada pels estudiants. Per als interessats en ciències i tecnologia existeixen conferències, o la possibilitat d'assistir a cursos o graus compartits amb alumnes júnior.

En resum, l'obertura de les universitats als majors adults neix a causa de la demanda d'aquesta població per continuar formant-se, especialment cultural i socialment, i per facilitar, a més a més, dinàmiques comunitàries i de relació. Partint d'una base instructiva i acadèmica, els PUMs preparen l'alumnat sènior per afrontar els reptes constantment canviant de la societat.


The Conversation

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons ```.theconversation.com/content/208602/count.gif" style="max-width: 100%;" width="1"
** Pots deixar un comentari manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. No es publicaran els comentaris que porten incrustats enllaços, encara que no estiguen complets. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies **

Cap comentari :

Mastodon