Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria, Vilamarxant, Benissanó, Benaguasil, Olocau, Gàtova...

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Argentina: del kirchnerisme a la utopia llibertària?

Alguns països d'Amèrica Llatina semblen abocats a una permanent recerca d'un messies, un salvador que finalment els encarrile en la senda de la prosperitat i la pau. Des de l'època de les independències, els experiments han estat de la més variada mena, des de líders nacionalistes, passant per comunistes, socialistes, liberals... i ara a Argentina ha sorgit una figura que abraça els principis llibertaris. El triomf de Javier Milei a les primàries argentines ha suposat un enorme xoc en una societat que s'ha definit per aquest peronisme que han liderat els Kirchner i els seus aliats des de fa dues dècades.

L'èxit de Milei respon a l'esgotament de la societat argentina davant del creixement desmesurat de la despesa estatal, la inflació desbordada i l'afirmació del crim organitzat i el narcotràfic.

Les propostes del candidat peronista Sergio Massa i de Patricia Bullrich, candidata de Juntos por el Cambio, representen en aquest moment la continuïtat d'un model d'acció de l'Estat que no ha pogut millorar les condicions de vida dels argentins.

D'altra banda, Javier Milei es presenta pel partit La Llibertat Avança, que es defineix d'ideologia llibertària i centra les seves propostes en la reducció de l'Estat, la dolarització de l'economia i l'eliminació del Banc Central com a forma d'acabar amb la inflació.

Com menys Estat, millor

Aquestes polítiques responen a l'ideari clàssic llibertari ja que, segons Milei, "l'Estat només ha de protegir la vida, la llibertat i la propietat i no ha d'interferir en la vida de les persones".

La proposta de reduir l'aparell estatal, segons el candidat presidencial, es deu a que la idea de justícia social, amb la qual es fonamenta el cobrament d'impostos i l'entrega de subvencions per part de l'Estat, és una aberració perquè és un robatori.

Seguint aquesta línia, en la presentació del seu pla de govern Milei va indicar que aspira a que Argentina arribi a eliminar tota l'assistència social, és a dir, els programes públics de salut, educació, treball, habitatge, etc., per deixar aquestes àrees en mans de la iniciativa privada que, segons ell, lliuraria els serveis de manera més eficient.

Així mateix, la feina que avui realitzen els ministeris de Salut, Educació i Treball quedaria dins d'una sola entitat anomenada Ministeri de Capital Humà.

Totes aquestes propostes han atret un 30 % de l'electorat argentí gràcies a la seva radicalitat i la aparent resposta que aquestes serien per a la crisi en què està submergida aquest país llatinoamericà.

La plantejada que la iniciativa privada pot respondre millor a les necessitats de les persones no és res nou. La diferència amb la proposta de Milei estriba en l'eliminació de les regulacions que encara existeixen en els països amb economies més obertes. Sens dubte, l'aplicació del programa de govern de La Llibertat Avança en la seva totalitat representaria un xoc que podria deixar les persones més desfavorides sense la protecció de la justícia social.

Malgrat que la teoria llibertària indica que l'eliminació de l'Estat i les regulacions faria més lliures els argentins, és necessari preguntar-se quin tipus de llibertat és la que propugna Milei.

Filosòficament anarquista

Les seves nombroses aparicions en els mitjans argentins són un bon material per comprendre les seves idees bàsiques: "Jo sóc filosòficament anarquista, però en la vida real sóc minarquista". Aquest anarquisme al qual s'adscriu el candidat busca deixar tots els aspectes de la vida en societat a la voluntat privada, sense que existeixin regulacions o entitats que vetllen per l'interès de la societat, perquè, segons aquesta doctrina, el mercat farà que totes les necessitats quedin cobertes.

Ara bé, el minarquisme que Milei diu defensar en la vida real és una variació dels principis llibertaris per la qual l'Estat sí que tindria un paper garantint la seguretat i la justícia, protegint així la propietat privada, la vida i la llibertat.

En un gest cap als seus votants més conservadors, el presidenciable llibertari també s'ha definit com a provida, encara que ací val la pena aturar-se perquè alhora també ha proposat que la donació d'òrgans es convertisca en un mercat més.

En mans del mercat

Segons va dir Milei en una tertúlia amb el periodista Luis Majul, d'aquesta manera no s'estaria obligant ningú a vendre els seus òrgans, però s'obriria la possibilitat que qualsevol poguera vendre un dels seus membres sense que ningú puga oposar-se, perquè, d'acord amb la idea de llibertat que maneja, ningú pot oposar-se al que cadascú vulga fer amb el seu cos.

Així, encara que Milei es defineix com a provida, cal preguntar-se a favor de quina vida està si la integritat de les persones es posa en mans de l'oferta i la demanda.

La fi de la política és la creació de les condicions necessàries en la societat perquè les persones puguen viure i desenvolupar-se plenament, i la idea de llibertat que defensa Javier Milei estableix que això es pot aconseguir mitjançant l'anul·lació de tota regulació, deixant la provisió dels serveis bàsics, els béns i fins i tot la vida en les mans de la lliure competència.

Però quina plenitud pot aconseguir una persona en un sistema en què tot, fins i tot la seva integritat, queda exposat a l'atzar de mercats desregulats?

The Conversation

Juan Diego Molina Méndez 

Traducció AGORA CT

Crònica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
** Pots deixar un comentari manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. No es publicaran els comentaris que porten incrustats enllaços, encara que no estiguen complets. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies **

Cap comentari :

Mastodon