Viatja a l'estranger? No caiga en la temptació de pagar a la moneda nacional Viatja a l'estranger? No caiga en la temptació de pagar a la moneda nacional
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Viatja a l'estranger? No caiga en la temptació de pagar a la moneda nacional

  


Part de l'emoció que ens produeix viatjar prové de poder experimentar l'inconnex: un clima, una cultura o una cuina diferents. Però a l'hora de pagar a l'estranger, potser ens sentim més còmodes utilitzant la moneda amb la qual estem més familiaritzats, la que usem a casa.

Això s'ha convertit recentment en una opció comuna –i cara– pels turistes que trauen diners dels caixers automàtics o paguen electrònicament a botigues i restaurants.

Quan arriba el compte d'un restaurant, per exemple, el datàfon ofereix als clients estrangers l'opció de pagar en la seua moneda nacional en comptes de la local.

Aquesta funció, coneguda com a "conversió dinàmica de divises" o "elecció de divises", sona atractiva en principi. Un servei que fa la feina pesada per tu, convertint la factura a una divisa que entens, la qual cosa et dóna una millor idea de quant de diners estàs gastant.

Però té un preu: les comissions que es cobren per això poden ser exorbitants. De fet, un estudi mostra que la comissió mitjana aplicada a aquest tipus de conversió és la fredolicera d'un 7,6 %, més del doble del cost de pagar en la moneda local (normalment entre l'1,5 % i el 3 %).

Altes comissions

Suposem que un viatger francés surt a sopar a una ciutat britànica i el compte final ascendeix a 88,43 lliures, l'equivalent a 100 euros. Pagar en moneda britànica, que després el banc del comensal francés convertiria a euros, suposaria un pagament d'uns 102 euros. Però utilitzar la conversió dinàmica de divises per a pagar el compte del restaurant directament en euros acabaria costant-li 107,60 euros.

Malgrat les elevades comissions, el nostre estudi mostra que més de la meitat dels clients internacionals segueixen optant per pagar en la seua moneda nacional. L'explicació més òbvia és una comprensible preferència pel familiar quan es tracta de diners a l'estranger.

Però també és cert que les comissions no es mostren explícitament als clients. És a dir, els turistes poden veure el tipus de canvi aplicat, però no se'ls mostren les comissions amagades ni com es compara aqueix tipus de canvi amb altres.

I encara que siga car per als turistes, el "servei" d'elecció de divises pot ser molt lucratiu per a qui l'explota. Les empreses que ofereixen opcions dinàmiques de conversió de divises obtenen importants ingressos per conversió, una part dels quals solen compartir amb el negoci on es realitza la transacció.

Les fonts indiquen que els ingressos addicionals per als minoristes ronden l'1 % del valor de la transacció. També se'ns ha informat que coneguts grans magatzems formen els seus empleats per a animar activament els clients estrangers a pagar les seues compres en la seua moneda nacional.

Més transparència

I malgrat les elevades comissions que comporta la conversió dinàmica de divises, la majoria dels reguladors governamentals de tot el món han dubtat a intervenir. Una possible raó és que la regulació podria afectar els beneficis de les empreses locals.

L'excepció és la Unió Europea (UE), que considera els costos de transacció excessius un obstacle per al desenvolupament de les empreses i pretén protegir els consumidors europeus.

La última normativa de la UE pretén augmentar la transparència incloent informació addicional sobre els costos de l'elecció de divisa als lectors de targetes i caixers automàtics.

És un pas en la bona direcció. Però ens agradaria que es reduïra la quantitat d'informació per a simplificar les coses, de manera que els clients sàpien de forma clara la comissió percentual que s'afegeix si trien pagar en la seua pròpia moneda. També creiem que hauria d'haver-hi un màxim en les comissions de conversió per a protegir els clients poc conscients de les comissions excessives.

Amb el continu creixement dels viatges internacionals, és crucial trobar formes d'ajudar la gent a prendre decisions informades quan es tracta de tipus de canvi i de fer pagaments fora de la seua zona monetària.

Però, per ara, és probable que els viatgers gasten a l'estranger més diners del necessari per alguna cosa que intueixen que farà que una transacció siga més senzilla i porte menys temps.

Així que si està de vacances o viatja per a treball, el nostre consell és que rebutge l'opció de pagar en la seua moneda nacional i opte en el seu lloc per les comissions de conversió més raonables que cobra el seu banc. Si ho fa, el seu viatge li sortirà molt més barat.



Creative Commons
Crònica CT
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal