Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria, Vilamarxant, Benissanó, Benaguasil, Olocau, Gàtova...

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El TSJCV aplica la sentència de la UE en la Normativa de Serveis Socials: Reconeixement a les ONG's i efectes sgnificatius

La Secció Quarta de la Sala de lo Contenciós-Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha pres una decisió clau en relació amb el reconeixement de les ONG's i  l'exclusió de societats mercantils de l'acció concertada per a la prestació de serveis socials. En una sentència recent, el TSJCV va rebutjar la nul·litat total del decret del Consell de novembre de 2017 que  incloïa a les ONG's com a  entitats posibles, però va anul·lar parts de tres articles i un complet, si el muntant dels concerts supera els 750.000 euros.

El pronunciament del TSJCV es basa en una sentència prèvia del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), emesa el 14 de juliol de l'any passat. En resposta a una qüestió prejudicial plantejada pel mateix TSJCV, el TJUE va determinar que la Directiva 201/24 del Parlament Europeu i el Consell no s'oposa a una normativa nacional que reservi la facultat de celebrar acords de serveis socials a entitats privades sense ànim de lucre, sempre que es respectin principis com la transparència i la contribució a objectius de solidaritat i eficiència pressupostària.

La sentència del TSJCV té implicacions profundes en l'àmbit dels serveis socials i la seua regulació. Entre els aspectes anul·lats per contravenir el dret de la Unió Europea es troba el criteri de selecció basat en la ubicació de les entitats que participen en els concerts (article 15.1 lletra a). A més a més, l'article 23, que establia la duració temporal dels concerts, i parts de l'article 22 relacionades amb la indemnitat patrimonial de l'entitat que presta el servei, també han sigut anul·lades. L'article 13.2 del decret també ha sigut anul·lat en casos on el muntant dels concerts superi els 750.000 euros.

Les implicacions d'aquesta decisió s'estenen més enllà de l'àmbit legal. Aquesta sentència del TSJCV també ha influït en resolucions relacionades amb associacions empresarials que es dediquen als serveis de dependència. Aquestes sentències han anul·lat resolucions que convoquen acords d'acció concertada en matèria de serveis socials.

Encara que les sentències emeses per la Secció Quarta del TSJCV puguen ser recorregudes en cassació davant el Tribunal Suprem, aquest conjunt de decisions destaca la importància d'assegurar la conformitat amb el dret de la Unió Europea en matèria de prestació de serveis socials i la participació de diferents entitats en els concerts. La claredat i la transparència en les regulacions esdevenen pilars crucials en la construcció d'un marc sòlid per a la prestació de serveis socials a la Comunitat Valenciana.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
** Pots deixar un comentari manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. No es publicaran els comentaris que porten incrustats enllaços, encara que no estiguen complets. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies **

Cap comentari :

Mastodon